Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ενέγραψε την Τετάρτη το Φεστιβάλ της Άνοιξης, τις κοινωνικές πρακτικές του κινεζικού λαού για τον εορτασμό του παραδοσιακού νέου έτους, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της 19ης συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που έλαβε χώρα στην Παραγουάη από τις 2 έως τις 7 Δεκεμβρίου. Η επιτροπή αναγνώρισε το φεστιβάλ για το ευρύ φάσμα των τελετουργιών και τα μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία που απασχολούν όλη την κινεζική κοινωνία.
Η UNESCO τόνισε ότι το Φεστιβάλ της Άνοιξης, που σηματοδοτεί την έναρξη του παραδοσιακού κινεζικού Σεληνιακού Νέου Έτους, περιλαμβάνει διάφορες κοινωνικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων προσευχών για καλή τύχη και οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Σύμφωνα με την τεκμηρίωση της UNESCO, οι παραδοσιακές γνώσεις και τα έθιμα που συνδέονται με το Φεστιβάλ της Άνοιξης μεταβιβάζονται ανεπίσημα στις οικογένειες και τις κοινότητες, καθώς και επίσημα μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος. Η δεξιοτεχνία και οι καλλιτεχνικές δεξιότητες που σχετίζονται με το φεστιβάλ μεταδίδονται μέσω της μαθητείας, προάγοντας τις οικογενειακές αξίες, την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη, παρέχοντας παράλληλα μια αίσθηση πολιτιστικής ταυτότητας.
Η επιτροπή τόνισε επίσης ότι το φεστιβάλ ενσαρκώνει την αρμονία μεταξύ ανθρώπου και φύσης και συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη σε τομείς όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η εκπαίδευση. Διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στην αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Με αυτήν την προσθήκη, η Κίνα έχει πλέον 44 πολιτιστικά στοιχεία ή πρακτικές που αναγνωρίζονται από την UNESCO ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.
Πηγή: CRI Ελληνική Υπηρεσία