H One Whole Communication Experts Travel & Tourism έλαβε μέρος στο GenAI Summit 2024, το μεγαλύτερο συνέδριο που αφορά αποκλειστικά το GenAI στην περιοχή, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Γραφείου Διασύνδεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Η εταιρεία εκπροσωπήθηκε από την Ιδρύτρια και CEO, κα Αλεξάνδρα Καρδάμη, η οποία συμμετείχε ως ομιλήτρια σε πάνελ με τίτλο «AI-driven innovation in travel & tourism: Unlocking new possibilities». Συντονιστής ήταν ο κ. Δημήτρης Γεωργίου, Senior Strategy Consultant της Deloitte με συνομιλητές επίσης τους κ.κ. George Cassar, Customer Success and Technical Sales Manager της IBM Ελλάδας και Κύπρου, και του Νίκου Διαμαντόπουλου, Γενικού Διευθυντή της Marketing Greece. Την έναρξη του πάνελ σηματοδότησε η ομιλία της Υπουργού Τουρισμού, κας Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, εστιάζοντας στη γαστρονομία, τον αγροτουρισμό, τον ορεινό τουρισμό και την ευεξία, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τουριστικής εμπειρίας μέσω καινοτόμων εφαρμογών και πλατφορμών.
Αναλύοντας τη χρήση των εργαλείων AI, η Αλεξάνδρα Καρδάμη μοιράστηκε την εμπειρία της από την εφαρμογή τέτοιων εργαλείων στο πεδίο των δημοσίων σχέσεων, και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο του τουρισμού, υπογραμμίζοντας πως η χρήση αυτών των καινοτομιών μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και να ενισχύσει τη δημιουργικότητα της ομάδας. Αναφερόμενη σε εργαλεία όπως το ChatGPT, το Jasper και το Midjourney, επεσήμανε πως αυτά μπορούν να φανούν αποτελεσματικά σε αυτοματοποιημένα επαναλαμβανόμενα task. Ωστόσο, ανέδειξε τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα ως αναντικατάστατη δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ενώ το GenAI μπορεί να γράψει, να σχεδιάσει ή να προτείνει ιδέες, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη σύνδεση που καθορίζει τις δημόσιες σχέσεις».
Με παράδειγμα την πρόσφατη διοργάνωση ενός ταξιδιού εξοικείωσης στην Ολυμπιακή Ριβιέρα για cruise destination experts και shorex managers, με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής ως προορισμού κρουαζιέρας, η Αλεξάνδρα Καρδάμη αναφέρθηκε στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα press και fam trips, όπου αξιοποιήθηκαν εργαλεία GenAI για τη δημιουργία δημιουργικών αφηγήσεων και προσωποποιημένων εμπειριών, αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Περιέγραψε πώς οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία σχεδιασμού και αφήγησης και σημείωσε ότι «η σύμπραξη της τεχνολογίας και της ανθρώπινης δημιουργικότητας οδήγησε σε μια αξέχαστη εμπειρία με ουσιαστικό αντίκτυπο».
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Geοrge Cassar, Customer Success and Technical Sales Manager της IBM Ελλάδας σχετικά με το πώς το Open-Source ΑΙ μπορεί να ωφελήσει τον τουριστικό κλάδο και τις πρωτοβουλίες της IBM. Ανέλυσε πως οι ανοιχτού κώδικα λύσεις επιτρέπουν στις επιχειρήσεις του τουρισμού, ανεξαρτήτως μεγέθους, να καινοτομήσουν με οικονομικό και ευέλικτο τρόπο. Ειδικότερα, τόνισε ότι μέσω των πρωτοβουλιών της IBM, όπως τα Granite Models, το InstructLab και το RHEL AI, μπορούν να αναπτυχθούν εξειδικευμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που ενισχύουν την ανάλυση δεδομένων και την εξατομίκευση ταξιδιωτικών εμπειριών. Εξήγησε ότι αυτά τα εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα για ταχύτερη υιοθέτηση καινοτομιών, όπως η δημιουργία προσωποποιημένων προτάσεων, η βελτιστοποίηση στρατηγικών τιμολόγησης, αλλά και η υποστήριξη πολυγλωσσικών υπηρεσιών, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να προσαρμόζουν τις λύσεις στις ανάγκες τους, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και προωθώντας την βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό.