Βασική πτυχή των σινοελληνικών σχέσεων είναι η διαρκής ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά. To Φεβρουάριο του 2023 εγκρίθηκε το λεγόμενο «Master Plan» με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 32/Δ/25-01-2023). Η έγκριση αυτή σηματοδότησε την έναρξη μιας καινούριας εποχής ύστερα από πολλά χρόνια δύσκολων συζητήσεων και συμβιβασμών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κινεζικής εταιρείας COSCO Shipping. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο το Νοέμβριο του 2023, o Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι πως η επένδυση είναι επωφελής και για τις δυο πλευρές και ότι η σημερινή κυβέρνηση επιθυμεί την περαιτέρω ανάπτυξή της.
Η συνεχιζόμενη επιτυχία του λιμανιού του Πειραιά αποτυπώνεται στις διεθνείς κατατάξεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Πειραιάς βρίσκεται στην 104η θέση ανάμεσα στα λιμάνια που διακινούν εμπορευματοκιβώτια, όπως δείχνουν οι ειδικές εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2022 και το 2023. Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα porteconomics.eu, από το λιμάνι του Πειραιά διακινήθηκε ο τέταρτος μεγαλύτερος αριθμός εμπορευματοκιβωτίων (5.100) στην Ευρώπη το 2023 μετά τα λιμάνια του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας και του Αμβούργου. Το λιμάνι του Πειραιά, μάλιστα, ξεπέρασε πέρυσι αυτό της Βαλένθια. Ενθαρρυντικά είναι, ακόμα, τα στοιχεία του δείκτη Xinhua-Baltic International Shipping Center Development για το 2023. Αυτά δείχνουν πως το λιμάνι του Πειραιά έχει συμβάλει ώστε η περιφέρεια της Αττικής να εξελιχθεί σε ένα από τα 7 μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου πίσω από τη Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, τη Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ, το Ντουμπάι και το Ρότερνταμ.
Πλέον, οι δυνατότητες του λιμανιού γίνονται πολυσχιδείς, και ξεπερνούν το ήδη σημαντικό κομμάτι των εμπορευματοκιβωτίων. Το Φεβρουάριο του 2024 εγκαινιάστηκε το έργο επέκτασης του σταθμού αυτοκινήτων. Με το έργο αυτό θα αυξηθεί η χωρητικότητα του συγκεκριμένου σταθμού κατά 40.000 τ.μ. Επίσης, ολοένα και περισσότερα κρουαζιερόπλοια μεγάλων εταιρειών επιλέγουν πλέον τον Πειραιά ως λιμάνι βάσης (home port). Για παράδειγμα, το Sun Princess της εταιρείας Princess Cruises έχει 10 προγραμματισμένες αφίξεις στον Πειραιά το 2024, 7 εκ των οποίων ως λιμάνι βάσης. Ταυτόχρονα, με την κρουαζιέρα, καταγράφεται αύξηση στην διακίνηση επιβατών στις εσωτερικές ακτοπλοϊκές γραμμές, καθώς το 2023 μετακινήθηκαν 16.158.776 επιβάτες, 7,9% περισσότεροι συγκριτικά με το 2022. O Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) έλαβε τον Ιούλιο δύο βραβεία για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ η εταιρεία έχει καταταχθεί στις πιο βιώσιμες της Ελλάδας από το QualityNet Foundation. Τα κέρδη του ΟΛΠ για το 2023 ήταν €66.8 εκατομμύρια, αυξημένα 26,3% σε σχέση με το 2022.
Οι προκλήσεις για το μέλλον είναι πολλές. Κάποιες, μάλιστα, σχετίζονται με τη γεωπολιτική. Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, για παράδειγμα, επηρεάζει τις μεταφορές, καθώς υπάρχουν ναυτιλιακές εταιρείες που επιλέγουν τον περίπλου της Αφρικής ώστε να αποφύγουν το ρίσκο της περιφερειακής αστάθειας και τον διάπλου της διώρυγας του Σουέζ. Παρόλα αυτά οι προοπτικές παραμένουν θετικές. Τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2024 για τον ΟΛΠ ήταν €13.87 εκατομμύρια σημειώνοντας άνοδο 6,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η ταχύτερη υλοποίηση του «Master Plan» σε συνδυασμό με την έμφαση στον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα διατηρήσουν την πορεία του λιμανιού σε θετική τροχιά και σε ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Και βέβαια, η βελτίωση των υποδομών, κυρίως της σιδηροδρομικής διασύνδεσης του Πειραιά με τις βαλκανικές χώρες, αποτελεί προϋπόθεση για συνεχιστούν οι πολύ καλές διεθνείς επιδόσεις του ελληνικού λιμανιού.
Σχόλιο του Γιώργου Ν. Τζογόπουλου στο CRI Ελληνική Υπηρεσία