Πειραιας

ΕΒΕΠ: «Επτά επιχειρηματικές προτάσεις» ενόψει 88ης Δ.Ε.Θ.
- Επιστολή Β. Κορκίδη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Εν όψει της 88ης Δ.Ε.Θ., εκ μέρους του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κου Βασίλη Κορκίδη, απεστάλη επιστολή την 2/9/24 στον κύριο Πρωθυπουργό

Στην επιστολή σημειώνονται «Επτά επιχειρηματικές προτάσεις» ενόψει της 88ης Δ.Ε.Θ. που ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, σας διαβεβαιώ πως στηρίζουμε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης που πραγματοποιείται υπέρ της επιχειρηματικότητας του τόπου. Αναγνωρίζουμε πως βιώνουμε μια διαρκή, δύσκολη συγκυρία στο διεθνές, ευρωπαϊκό και γεωπολιτικό μας περιβάλλον, με πολλά, σοβαρά, κρίσιμα και ανοικτά μέτωπα που δημιουργούν έντονους κλυδωνισμούς στη χώρα μας. Οφείλουμε όμως, να επισημάνουμε με ειλικρίνεια και χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση, αφού δεν είναι αυτός ο ρόλος μας, πως στο διάστημα μεταξύ των βουλευτικών και των ευρωεκλογών παρατηρήθηκαν αρρυθμίες και καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό χρονοδιάγραμμα. Η επιχειρηματικότητα επιθυμεί την βελτίωση της κυβερνητικής εγρήγορσης, ώστε την επόμενη τριετία να αντιμετωπίζει ταχύτερα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε πρόκληση της καθημερινότητας μας.

Οι παραγωγικές τάξεις της χώρας αναμένουμε από του βήματος της φετινής Δ.Ε.Θ. να αναλύσετε το κυβερνητικό τρίπτυχο, που εσείς ορίσατε και αναφέρεται στη λογοδοσία, την προτεραιοποίηση και την αποτελεσματικότητα. Επίσης, αναμένουμε να παρουσιάσετε τις άμεσες και μελλοντικές ενέργειες που θα μας οδηγήσουν στην επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων και μεταρρυθμίσεων έως το 2027. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικονομία μας θα συνεχίσει την αισιόδοξη πορεία της και πως η χώρα μας μπορεί να συγκλίνει με την ΕΕ μόνο με καλό σχεδιασμό, σωστές αποφάσεις και κοστολογημένες εξαγγελίες. Επιχειρηματικότητα και καθημερινότητα είναι έννοιες αλληλένδετες, σε ένα κυκλικό, οικονομικό περιβάλλον, όπου οι πολιτικές τομές αποφασιστικού χαρακτήρα είναι αυτές που διαμορφώνουν και καθορίζουν τις παραμέτρους βιώσιμης ανάπτυξης.

Αντιλαμβανόμαστε πως το ιδανικό μείγμα δημοσιονομικών περιθωρίων και οικονομικών παροχών δύσκολα βρίσκεται με τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες όλων. Η προσπάθεια μάλιστα να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων γίνεται δυσκολότερη από τη δοκιμασία της κλιματικής κρίσης και την επιτακτική ανάγκη για έκτακτα μέτρα στήριξης. Παραταύτα, είμαστε βέβαιοι πως έχετε εντοπίσει την ανάγκη να εξετάσετε βελτιωτικές παρεμβάσεις στη φορολογία, το ενεργειακό κόστος, την ενίσχυση των εξαγωγών, την προσέλκυση των επενδύσεων, την βελτίωση του αναπτυξιακού νόμου, την διεύρυνση της περιμέτρου χρηματοδότησης των ΜμΕ, το στεγαστικό, την αναμόρφωση των επιδομάτων, τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, πλημμυροπαθών και πυρόπληκτων πολιτών, την αύξηση μισθών και συντάξεων, καθώς και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ιεραρχώντας τα θέματα που απασχολούν την τοπική επιχειρηματικότητα, συνέταξε μια δέσμη προτάσεων για την στήριξη και τη διάνοιξη του ορίζοντα σε δραστηριότητες ικανές να προσδώσουν δυναμική, προστιθέμενη αξία και, συνακόλουθα, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, υψηλών προδιαγραφών και αμοιβών. Στην κατεύθυνση αυτή, το Επιμελητήριό μας επέλεξε και φέτος να μην καταθέσει οικονομικά αιτήματα με δημοσιονομικό κόστος, αλλά επτά προτάσεις των ανθρώπων της επιχειρηματικότητας, που μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, να απλοποιήσουν διαδικασίες, να διευκολύνουν την καθημερινότητα, να αναδείξουν τις ικανότητες εξωστρέφειας, να διαμορφώσουν μια νέα αντίληψη στο επιχειρηματικό σύνολο και να πετύχουν ένα ανταγωνιστικό μείγμα στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, οι επτά προτάσεις της επιχειρηματικότητας του Ε.Β.Ε.Π. είναι οι ακόλουθες:

1. Στήριξη της ναυπηγικής βιομηχανίας με ευρωπαϊκούς ανταγωνιστικούς όρους. Αρχικά με αφορμή το γεγονός ότι, τιμώμενη χώρα στη φετινή Δ.Ε.Θ. είναι η Γερμανία, θα πρέπει να αναδείξουμε όλες τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει στα ναυπηγεία και τις ναυτιλιακές υπηρεσίες. Με βάση μάλιστα τα μοντέλα που ακολουθούν Γερμανία Ιταλία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές ναυτικές χώρες επί των θεμάτων του Φ.Π.Α. για υλικά που κατευθύνονται για τη ναυπήγηση κάθε είδους πλωτού μέσου, αλλά κυρίως σε πλοία, είτε για τον εξοπλισμό τους, είτε για την επισκευή τους, να επανεξεταστούν και να εναρμονιστούν όλες ανεξαιρέτως οι ευνοϊκές κοινοτικές οδηγίες στην εθνική μας τελωνειακή νομοθεσία. Η ανανέωση του ακτοπλοϊκού μας στόλου πρέπει σε μεγάλο βαθμό να περάσει από τα ναυπηγεία της χώρας μας. Με δεδομένο μάλιστα ότι, η αναγέννηση του ναυπηγικού – ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα έχει αρχίσει να δημιουργεί μεγάλη ζήτηση για υλικά και τροφοεφόδια, που εξομοιώνονται με «εξαγωγές στην αυλή μας», πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν στη χώρα μας όλες οι ψηφιακές ευρωπαϊκές πρακτικές.

2. Ανάδειξη του διαμετακομιστικού και εξαγωγικού έργου των ελληνικών λιμανιών, αξιοποιώντας τη σημαντική γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Η Ελλάδα όπως με την Κίνα, μπορεί να γίνει η εισαγωγική πύλη και της Ινδίας στην Ευρώπη, γεγονός που θα επιτευχθεί μόνο με τη «διευθέτηση των γκρίζων ζωνών», όσον αφορά στην εναρμόνιση της κείμενης τελωνειακής νομοθεσίας με τα οριζόμενα από τις ισχύουσες κοινοτικές οδηγίες. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε διαδικασίες που μειώνουν ελέγχους και ασφάλεια, αλλά την εφαρμογή διεθνών λιμενικών πρακτικών τύπου «dry port», που περιορίζουν τη γραφειοκρατία, τον χρόνο παράδοσης και το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων. Τα κεντρικά και περιφερειακά λιμάνια μας απαιτούν βελτιώσεις στις υποδομές τους και στο πλαίσιο του «blue growth» τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης των πλοίων με συστήματα «cold ironing». Η χώρα μας διαδραματίζει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στον παγκόσμιο ναυτιλιακό τομέα και ενισχύεται διαρκώς με παράδειγμα τον Πειραιά που φιγουράρει στις πρώτες επτά θέσεις των διεθνών ναυτιλιακών κέντρων και κατατάσσεται στα τέσσερα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης.

3. Κτηματογράφηση Επιχειρηματικών Πάρκων και βελτίωση «πράσινων» υποδομών. Το Ε.Β.Ε.Π. έχει ζητήσει την επέκταση του ΒΙ.ΠΑ Σχιστού με την παραχώρηση χρήσης 200 όμορων στρεμμάτων του δημοσίου, προκειμένου να αναπτυχθεί στην έκταση αυτή επιχειρηματικό πάρκο για τη μεταστέγαση επιχειρήσεων που, μετά, τις αλλαγές χρήσης γης ασφυκτιούν στον οικιστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Η εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα εκτός από την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, δημιουργεί επιχειρηματικές συστάδες, μειώνει το λειτουργικό κόστος και επιταχύνει τη πράσινη μετάβαση. Σε σχέση με τις «άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις» στην Αττική, με βάση τα πορίσματα μελετών, καθίσταται αναγκαία, η ανάπτυξη τους σε επιχειρηματικά πάρκα με σύγχρονες υποδομές και δίκτυα, ειδικά σε περιοχές που έχουν σήμερα αυξημένη ζήτηση για βιομηχανική γη, ώστε να αποτελέσουν εργαλεία εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας και περιβαλλοντικής προστασίας, με καθορισμένες χρήσεις γης, αλλά και την, εξαρχής, οριοθέτηση αντιπυρικών ζωνών.

4. Ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας μέσα από χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Σήμερα είναι σε εξέλιξη σημαντικοί σχεδιασμοί που θα επηρεάσουν το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας για τα επόμενα 15-20 χρόνια. Αναμένουμε νέα χωροταξικά πλαίσια και νέα πολεοδομικά σχέδια με κρίσιμο ζητούμενο τα υπό κατάρτιση σχέδια να θεσπίσουν έναν ολοκληρωμένο και κυρίως σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη κάθε περιοχής της επικράτειας. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται εκσυγχρονισμός των διατάξεων που καθορίζουν σήμερα το πλαίσιο εκτέλεσης έργων για μαρίνες και άλλους επιχειρηματικούς σκοπούς στον αιγιαλό και την παραλία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου και η απαιτούμενη προστασία του παράκτιου χώρου. Ειδικά για την Περιφέρεια της Αττικής και την μητροπολιτική περιοχή του Πειραιά είναι απαραίτητο να προχωρήσει η αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου του 2014 ώστε να προχωρήσουμε σταδιακά στην υλοποίηση των πρώτων θαλάσσιων χωροταξικών πλαισίων για τα οποία υπάρχει σχετική υποχρέωση από την ευρωπαϊκή ένωση.

5. Προτεραιότητα σε επενδύσεις δικτύων διανομής και συστημάτων αποθήκευσης ρεύματος για φθηνότερο ενεργειακό κόστος. Στη παρούσα φάση πρέπει να δοθεί έμφαση από το ΥΠΕΝ στη σχηματοποίηση ενός πλαισίου για την ταχύτερη διείσδυση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας. Είναι προφανές ότι για να μεγιστοποιηθεί η χρήση της διαθέσιμης δυναμικότητας των ΑΠΕ που ξεπερνά το 58% της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, απαιτούνται επενδύσεις «ειδικού χαρακτήρα» και μάλιστα με σύντομο ορίζοντα υλοποίησης, ώστε να μην χάνονται χιλιάδες μεγαβατώρες «πράσινης» ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Η αποθήκευση της ενέργειας που δεν χρησιμοποιείται, εκτός από την ασφάλεια του συστήματος και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επενδύσεων ΑΠΕ, θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ρεύματος, που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και το κόστος ζωής του απλού πολίτη.

6. Δημιουργία «smart cargo drone ports», που θα εξυπηρετούν την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας των «μικρο-αερομεταφορών» με αυτόνομη πτήση drones. Το Ε.Β.Ε.Π. έχει επιχειρήσεις-μέλη που έχουν φέρει στην ελληνική πραγματικότητα την τεχνολογία των αυτόνομων πτήσεων με τροχοδρομούμενα drones, σε επίπεδο υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις αερομεταφορές εμπορευμάτων, ιδιαίτερα από και προς τα νησιά μας. Υπό την προϋπόθεση των κατάλληλων ρυθμίσεων και τη θέση των απαιτούμενων ασφαλιστικών δικλείδων, οι υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν τα drones σε μεταφορές υλικών, αλληλογραφίας, φαρμακευτικών ειδών σε πλοία που ελλιμενίζονται ή διέρχονται από ελληνικά ύδατα, θεωρούνται εξόχως σημαντικές στην ανάπτυξη των εξαγωγικών μας δραστηριοτήτων. Επίσης στον σχεδιασμό ανάπτυξης των 3PL εφοδιαστικών κέντρων στη χώρα μας θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη δυνατότητα δημιουργίας Cargo airports σε «logistics hub» περιοχές της χώρας μας.

7. Παροχή «free bonus» στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων με τρόπο που θα αποσυνδέεται από τον μηνιαίο μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές. Το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να επιβραβεύουν οικονομικά τους εργαζόμενούς τους με ένα ποσοστό από τα ετήσια κέρδη τους, με προφανή στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητάς τους. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η δαπάνη όσο και το πρόσθετο εισόδημα θα υπόκεινται στους ισχύοντες φορολογικούς νόμους. Επίσης στο πλαίσιο της ένταξης της Κοινοτικής Οδηγίας 2019/1152 στο εθνικό μας δίκαιο, θα πρέπει να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία 561/06, για την επίλυση εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οδικών μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αναφορικά με την αύξηση των μισθών των εργαζομένων οι ΜμΕ δεν τις προσεγγίζουμε φοβικά, αλλά θετικά σε συνδυασμό και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαστε πάντα στη διάθεση σας για την παροχή των αναλυτικών υπομνημάτων επί των ανωτέρω προτάσεων, τα οποία έχουμε ήδη διαβιβάσει στους αρμόδιους Υπουργούς στο πλαίσιο των πρόσφατων συναντήσεων μας. Το Δ.Σ. και οι επιχειρήσεις-μέλη του Ε.Β.Ε.Π., δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι, το περιεχόμενο της ομιλίας σας στην ΔΕΘ θα κινείται, μεταξύ των αναγκών της κοινωνίας και των αντοχών της οικονομίας, συνδυάζοντας κοινωνική ευαισθησία και οικονομική λογική. Είμαστε βέβαιοι, ότι παρακολουθείτε από κοντά όλα τα προβλήματα και προσπαθείτε στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης δημοσιονομικής πολιτικής να ικανοποιήσετε με στοχευμένα μέτρα στήριξης, τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

 

Μετά τιμής

Βασίλης Κορκίδης

Πρόεδρος Ε.Β.Ε.Π.