Εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Μελετών για Αίγινα και Σπέτσες

1 aigina varkes

Ομόφωνα εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Αποχέτευση Ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Αίγινας», καθώς και αυτή για την «Προστασία και Επισκευή Κρηπιδωμάτων και Μόλων Λιμένα Σπετσών». Ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πως πρόκειται για δύο έργα ζωτικής σημασίας για τα νησιά.

Το πρώτο έργο αφορά τη διαχείριση των λυμάτων των οικισμών Αίγινας, Κυψέλη, Σφεντούρι, Πέρδικα και Κοντός του Δήμου Αίγινας.
Ειδικότερα, τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν στο Δήμο Αίγινας περιλαμβάνουν:
 το εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων του συνεκτικού τμήματος του οικισμού Αίγινας του Δήμου Αίγινας.
 το εξωτερικό αποχετευτικό δίκτυο (μήκους 19.168m) και τα αντλιοστάσια (εφτά/7 Α/Σ) για τη μεταφορά των συλλεγόμενων αστικών λυμάτων του οικισμού Αίγινας στη νέα Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.
 τη νέα Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ).
Στην παρέμβασή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Χατζηπέρος τόνισε με έμφαση ότι στόχος της Π.Ε Νήσων είναι η αξιοποίηση του νερού των ΕΕΛ για:
 εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα,
 άρδευση – Πυρόσβεση – Αναδάσωση,
 πλύσιμο δρόμων κλπ,
 εμπλουτισμό κι ενίσχυση του υπό μελέτη φράγματος στη Σκοτεινή
 και γενικά να δίνονται ανταποδοτικά στους πολίτες.

Η κατασκευή του δεύτερου εν λόγω λιμενικού έργου εμφανίζεται ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την πύλη των Σπετσών όσο και για το σύνολο του νησιού. Σύμφωνα με την μελέτη, η υφιστάμενη λιμενική εγκατάσταση από την οποία είναι άμεσα εξαρτώμενη πληθώρα δραστηριοτήτων στο νησί, είναι επισφαλής και μη λειτουργική. Με τα προτεινόμενα στην μελέτη έργα αναβαθμίζονται οι συνθήκες ελλιμενισμού πρωτίστως με την δημιουργία ασφαλών θέσεων αγκυροβολίας (παντός καιρού) και δευτερευόντως με την ορθολογική χωροθέτηση των υφιστάμενων αλληλοεμπλεκόμενων δραστηριοτήτων, λαμβανομένου υπόψη ότι από την λιμενική εγκατάσταση του νησιού εξαρτώνται :
• η τουριστική και άρα οικονομική ανάπτυξη των Σπετσών (θαλάσσιος τουρισμός-κρουαζιέρα-γιώτινγκ)
• οι μεταφορές και η επικοινωνία,
• η οικοδομική δραστηριότητα (μεταφορά αδρανών και σκυροδέματος),
• η υδροδότηση και
• γενικά η τροφοδοσία της νήσου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων δήλωσε ότι για ένα διαχρονικό πρόβλημα του ιστορικού νησιού των Σπετσών δρομολογείται πλέον η ενδεδειγμένη λύση του.

eep logo