Επιστολή Χατζηπέρου προς την ΕΛΣΤΑΤ για την απόφαση για το Σαν Τζώρτζι

1 santzorgi horizontal

Από την απογραφή του 2011 με άδικη, παράνομη και αυθαίρετη απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ αφαιρέθηκε το νησί Σαν Τζώρτζι από τα διοικητικά όρια του Ιστορικού νησιού της Ύδρας και εντάχθηκε στα όρια του Δήμου Λαυρεωτικής.
Σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, κος Παναγιώτης Χατζηπέρος, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γεώργιο Κουκουδάκη και τον Δήμο, προς τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ.Θανόπουλο έλαβε την ξεκάθαρη απάντηση ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει αρμοδιότητα να μεταβάλει τα διοικητικά όρια των δήμων της Χώρας, τα οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν μείνει αμετάβλητα από το Βασιλικό Διάταγμα του 1834. Σύμφωνα με αυτό, η νήσος Σαν Τζώρτζι (ή Άγιο Γεώργιο ή Βέλβινα) τοποθετείται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ύδρας.
Είναι φανερό ότι οι απαντήσεις των αρμόδιων φορέων (Υπουργείου Εσωτερικών και ΕΛΣΤΑΤ) ξεκαθαρίζουν το τοπίο και αίρουν κάθε αμφισβήτηση για το δίκαιο του αιτήματος του Δήμου Ύδρας αναφορικά με τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης νησίδας.
Στην προσπάθεια αυτή έχει στοιχηθεί από την αρχή ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, ο οποίος έχει έρθει επανειλημμένως σε επικοινωνία με τους Υπουργούς κ. Κουρουμπλή και κ. Μπαλάφα καθώς και τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εσωτερικών εκθέτοντας το ζήτημα.
Σήμερα, ο κ.Χατζηπέρος επανέρχεται με νέα επιστολή του προς την ΕΛΣΤΑΤ, ζητώντας την τελική διοικητική επίλυση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, καλεί τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ να αντικαταστήσει την προηγούμενη «λανθασμένη»απόφαση του 2011 με νέα, η οποία να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, τηρώντας αυστηρά τη νομιμότητα. Σύμφωνα με τον κ.Χατζηπέρο η άμεση έμπρακτη δικαίωση του ιστορικού Δήμου Ύδρας και των Υδραίων πολιτών είναι μονόδρομος και απόλυτη προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και τον ίδιο προσωπικά, καθώς φαινόμενα καταστρατήγησης της νομιμότητας και του δικαίου δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι ανεκτά από κανέναν. Το θέμα δεν είναι μόνο ηθικής τάξεως και νομιμότητας αλλά έχει και οικονομικές επιπτώσεις από τα τέλη που θα εισπράττει ο Δήμος και τα οποία ανέρχονται κατά μέσον όρο στο 1 εκατομμύριο Ευρώ ετησίως.