Η Νέα Αριστερά για τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αίγινας

Επίσκεψη κλιμακίου του κόμματος

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη κλιμάκιου της Νέας Αριστεράς στο Κέντρο Υγείας Αίγινας ενόψει των ευροεκλογών με την υποψήφια ευρωβουλευτή Μαρία Γιαννακάκη, τον βουλευτή Δημήτρη Τζανακόπουλο και την Περιφερειακή σύμβουλο Αττικής Κατερίνα Λογοθέτη, με μέλη και της Τοπικής οργάνωσης της Νέας Αριστεράς Αίγινας, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, διαπιστώθηκαν τα πολλά προβλήματα της πρωτοβάθμιας Υγείας στο νησί και του φορέα της, του Κέντρου Υγείας. Σήμερα –ένα μήνα μετά- τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και μαρτυρούν για άλλη μια φορά «την εγκατάλειψη της νησιωτικής κοινωνίας από το επιτελικό κράτος».

Ενώ έχουμε μπει για τα καλά στην καλοκαιρινή περίοδο, όπου το νησί έχει πολύ μεγάλο πλήθος παραθεριστών και επισκεπτών, οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Υπάρχουν ελλείψεις στις κρίσιμες ειδικότητες γιατρών (καρδιολόγου, χειρουργού, ορθοπεδικού, ακτινιδιαγνώστη, ΩΡΛ), ενώ και οι παθολόγοι και γενικοί ιατροί δεν φτάνουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών, τις ανάγκες για περίθαλψη και συνταγογράφηση των εγγεγραμμένων στο πλαίσιο των προσωπικών γιατρών και τις βάρδιες τους στα τοπικά αγροτικά ιατρεία του νησιού.

Οι οδηγοί ασθενοφόρου επαρκούν οριακά για να καλυφτούν οι 3 βάρδιες, ενώ δεν υπάρχει συνοδός- διασώστης μέσα στα ασθενοφόρα. Οι απινιδωτές είναι ελάχιστοι στα κομβικά σημεία του νησιού, ενώ και το ίδιο το ασθενοφόρο δεν είχε απινιδωτή σε πρόσφατο σοβαρό συμβάν.
Επιπρόσθετα, παραμένει και το μεγάλο πρόβλημα των επισκευών για την αναβάθμιση του κτηρίου που δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και έχει παρέλθει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης, ενώ η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο αδιαφορεί προκλητικά αφού εργάζεται μόνο μια ημέρα την εβδομάδα.

Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει χώρος υποδοχής και φροντίδας των ασθενών, αφού λειτουργεί μόνο μια μικρή αίθουσα στην υποδοχή του κτηρίου που καλύπτει όλα τα περιστατικά στον ίδιο χώρο που το χωρίζει ένα παραβάν!
Κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, καλείται το προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ενώ και η περίθαλψη των ασθενών σε αυτό τον μικρό χώρο είναι πραγματικά απαράδεκτη.
Ταυτόχρονα, λόγω της έλλειψης χώρων υπολειτουργούν τα εργαστήρια, ακτινολογικό και μικροβιολογικό.

Οι δικαιολογίες των υπεύθυνων (2η ΔΥΠΕ) ότι αυτό γίνεται σε όλη τη χώρα με τις αναβαθμίσεις των Κέντρων Υγείας, είναι από αστείες μέχρι επικίνδυνες.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δει έστω και καθυστερημένα την εγκατάλειψη της νησιωτικής κοινωνίας, να στελεχώσει το Κ.Υ. Αίγινας με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και την άμεση επισκευή και παράδοση του κτηρίου.

Ως οργάνωση της Νέας Αριστεράς Αίγινας στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες του νησιού και στο συνταγματικό τους δικαίωμα για δωρεάν υγεία και λέμε Όχι στην υποβάθμιση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

eep logo