Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή κεντρικού δρόμου των Κυθήρων

chatziperos dromos kithira

Ολοκληρώθηκε το έργο της συντήρησης και ανακατασκευής τμήματος του κεντρικού δρόμου του νησιού των Κυθήρων με πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Φεβρουάριο 2014 και η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στα τέλη Αυγούστου 2014.
Μόλις ξεκίνησαν οι εργασίες (Σεπτέμβριος 2014) εκδόθηκε εντολή διακοπής από το Δασαρχείο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία καθώς δεν υπήρχαν οι προβλεπόμενες άδειες και εγκρίσεις επέμβασης για το σημείο στο οποίο επρόκειτο αρχικά να γίνει η συντήρηση της κεντρικής οδού.

Μετά από πολύμηνες διαδικασίες και στενή συνεργασία της Π.Ε. Νήσων με τη Δημοτική Αρχή των Κυθήρων, ο δρόμος ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το τμήματα από Διασταύρωση Καρβουνάδων μέχρι Δόκανα καθώς και ένα τμήμα δρόμου στα Αρωνιάδικα. Τα συγκεκριμένα σημεία επελέγησαν ως εναλλακτική λύση καθώς ήταν τα μόνα για τα οποία υπήρχαν εγκρίσεις με βάση προϋπάρχουσα μελέτη και προκειμένου να μην χαθεί η χρηματοδότηση για το έργο. Παράλληλα η Δημοτική Αρχή εξασφάλισε την συναίνεση όλων των παρόδιων ιδιοκτητών στην περιοχή των Φρατσίων, που παραχώρησαν ικανά τμήματα των οικοπέδων τους προκειμένου ο δρόμος να διαπλατυνθεί μέχρι τα 8 μέτρα, ενώ έγινε αντικατάσταση 500 μέτρων σωλήνων ύδρευσης που έχρηζαν αντικατάστασης, μετά από αίτημα του Δήμου και στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας. Ταυτόχρονα, Περιφέρεια και Δήμος συνεργάζονται στενά προκειμένου να επικαιροποιηθεί προϋπάρχουσα μελέτη για το κεντρικό οδικό δίκτυο των Κυθήρων και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες προσαρμογής του δρόμου στα σύγχρονα οδικά δεδομένα ασφάλειας, με καίριο ζήτημα την παράκαμψη των οικισμών.

Η επικαιροποιήση της μελέτης θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής κι έχει προβλεφθεί στην τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής.