Πόρος: Ανακοίνωση του πρώην Δημάρχου Γ. Δημητριάδη

Σχετικά με τις νομικές διεκδικήσεις υπαλλήλων του Δήμου

O Επικεφαλής της μειοψηφίας και τ. Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ανάρτησε την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, εκτενή και αποκαλυπτική ενημέρωση σχετικά με τις νομικές διεκδικίσεις υπαλλήλων του Δήμου Πόρου.

Από την ενημέρωση εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με την πολιτική διάσταση του θέματος αλλά και το χρονικό σημείο που επέλεξαν οι υπάλληλοι να επιδώσουν τις 2 αγωγές στον Δήμο Πόρου.

 

Διαβάστε αναλυτικά την ενημέρωση του κ. Δημητριάδη:

"ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΡΟΥ
Όπως ενημέρωσα στις 30.12.2023 με το τελευταίο Δελτίο Τύπου του Δήμου Πόρου το οποίο συνέταξα, ένα ωραίο «αποχαιρετιστήριο δώρο» μού επιφύλασσαν 15 εν ενεργεία και 3 πρώην υπάλληλοι του Δήμου, οι οποίοι την τελευταία ημέρα της θητείας μου, Παρασκευή Δεκεμβρίου και ώρα 12:20μμ, επέδωσαν 2 αγωγές στον Δήμο Πόρου με τις οποίες ζητούν εντόκως 158.575€ συνολικά.
Καθώς το θέμα έχει και προφανή πολιτική διάσταση, καταγράφω τα ακόλουθα δεδομένα για να ενημερωθούν πληρέστερα οι δημότες:

1. Από το 2014 που ανέλαβα Δήμαρχος, προσπάθησα να επιβάλω με πειθώ στους υπαλλήλους του Δήμου την σωστή νοοτροπία εργασίας, η οποία έως τότε ήταν κοινώς αποδεκτό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επικρατούσε, και μετά το 2019 κίνησα πειθαρχικές διαδικασίες κατά 7 υπαλλήλων που διέπραξαν σοβαρά παραπτώματα συνεχίζοντας να επιδεικνύουν κακή νοοτροπία.

2. Κατά την φετινή προεκλογική περίοδο είδαμε συγκεκριμένους υπαλλήλους να στηρίζουν δημόσια με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον αντίπαλό μου κ. Γ. Κουτουζή και είδαμε αδελφούς και συζύγους άλλων να μετέχουν στον συνδυασμό του. Μετεκλογικά τους είδαμε να πανηγυρίζουν με την ήττα μου, ενώ ορισμένους άλλους τους είδαμε να με καταργούν πριν την ώρα μου γνωστοποιώντας στον εκλεγμένο Δήμαρχο και τους συμβούλους του την υπηρεσιακή μου αλληλογραφία και συζητώντας μαζί τους το περιεχόμενό της.

3. Όλοι οι υπάλληλοι -πλην ενός- που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις είναι μεταξύ των υπογραφόντων τις αγωγές (οι αγωγές υπογράφονται και από λίγους υπαλλήλους που δεν υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες).

4. Κοινοποιώντας τις αγωγές την τελευταία ημέρα της θητείας μου, οι αιτούντες ουσιαστικά επέλεξαν να μην επιμεληθώ εγώ την αντίκρουσή τους και την επιλογή δικηγόρου, αλλά αυτό να το κάνει ο κ. Κουτουζής.

5. Με τις αγωγές, οι αιτούντες αξιώνουν συνολικά: α) 1.073€ ως αντίτιμο γάλακτος που δεν τους χορηγήθηκε 2 μόλις μήνες το 2021 και 2022 (για όσους δεν το γνωρίζουν, οι Δήμοι υποχρεούνται από το νόμο να χορηγούν ημερησίως 1λ. γάλα στους υπαλλήλους των συνεργείων τους), β) 31.580€ ως αντίτιμο μέσων ατομικής προστασίας (μ.α.π.) που δεν τους χορηγήθηκαν τα έτη 2021-2023, γ) 25.422€ για την εργασία 2 εξ αυτών τα Σάββατα (προσαύξηση 40% επί του ημερομισθίου) και δ) 100.500€ «για ηθική βλάβη».

6. Οι παραπάνω αξιώσεις (πλην εκείνης για την ηθική βλάβη) τέθηκαν υπόψη μου από 20 υπαλλήλους μετά τις δημοτικές εκλογές με αιτήσεις τους στις 3.11.2023 και στις 22.12.2023. Ειδικότερα, με την πρώτη αίτηση 8 υπάλληλοι ζητούν να μην εργάζονται Σάββατα και να τους καταβληθεί προσαύξηση 40% για όλα τα Σάββατα που εργάστηκαν από το 1992 και μετά, ενώ, με την δεύτερη αίτηση 5 από αυτούς συν 12 ακόμα υπάλληλοι ζητούν να τους χορηγηθεί σε χρήμα η αξία των μη-καταβληθέντων γάλακτος και μ.α.π.

7. Όπως πρόλαβα να τους απαντήσω με εξερχόμενα έγγραφα του Δήμου στις 28.12.2023, οι αξιώσεις αυτές δεν στέκουν, καθώς: α) Η εξαήμερη εργασία επιτρέπεται από τη νομοθεσία, είναι καθιερωμένη στον Δήμο μας ήδη από την δεκαετία του 1990 και για περίπου 30 χρόνια εφαρμόζεται από όλους ανεξαιρέτως τους Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Προϊσταμένους Διευθύνσεων και πρωτίστως από τους ίδιους τους υπαλλήλους (εργάζονται λιγότερες ώρες τις καθημερινές, λαμβάνουν άδειες Σάββατα κτλ), β) Η μη-χορήγηση των μ.α.π. το 2021 και το 2022 οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας (και κατά τεκμήριο ο Προϊστάμενός της, ο οποίος σημειωτέον είναι μεταξύ των υπογραφόντων τις αγωγές) ουδέποτε υπέβαλαν στο Γραφείο Προμηθειών το προβλεπόμενο αίτημα απευθείας ανάθεσης με τις τεχνικές προδιαγραφές του, παρότι η δημοτική αρχή είχε εντάξει στον Προϋπολογισμό σχετικό έξοδο και το Γραφείο Προμηθειών είχε εντολή να αναθέσει την δαπάνη, ενώ για το 2023 το αίτημα απευθείας ανάθεσης υποβλήθηκε από την Τ.Υ. στα τέλη Νοεμβρίου και αμέσως υπέγραψα την έγκρισή του.

8. Σημειώνονται, τέλος, τα εξής: α) μ.α.π. και γάλα ο Δήμος Πόρου ξεκίνησε να χορηγεί για πρώτη φορά στους δικαιούχους υπαλλήλους επί δημαρχίας μου το 2017 και 2018 αντίστοιχα, β) παρόμοια αγωγή αναφορικά με την μη-χορήγηση των ανωτέρω τα έτη 2012-2016 είχαν υποβάλει 2 εκ των αιτούντων και το 2019, η οποία απορρίφθηκε από το Δικαστήριο αφού επιμελήθηκα την αντίκρουσή της και τον ορισμό δικηγόρου".