Διαβούλευση για το LEADER σε Πόρο και Τροιζηνία

IMG 2155

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διαβούλευση για το πρόγραμμα CLLD LEADER 2014-2020 στον Πόρο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Χατζηπέρου, του Δημάρχου Πόρου κ.Δημητριάδη, του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης κ.Σπυρίδωνος, εκπροσώπων της αναπτυξιακής εταιρίας «ΠΑΡΝΩΝΑΣ ΑΕ» και πλήθους πολιτών.

Ο κ. Χατζηπέρος αρχικά ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την ομόφωνη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αποκατάσταση του λιμανιού του Πόρου από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που δημιουργεί για τα νησιά του Αργοσαρωνικού η συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την διαδημοτική αναπτυξιακή εταιρία ΠΑΡΝΩΝΑΣ ΑΕ, η οποία διαθέτει την απαραίτητη διαχειριστική, οικονομική και επιχειρησιακή επάρκεια για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τέλος ευχαρίστησε το Δήμο Πόρου για το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στο δίκτυο αυτό και δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει η χώρα να βλέπει τα ευρωπαϊκά προγράμματα να περνούν αναξιοποίητα.

Στην αρχή της ενημέρωσής του ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πάρνωνα ΑΕ και Γενικός Διευθυντής της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Δημήτριος Μήλιος, αναφέρθηκε στην ανάγκη δήλωσης των πηγών ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής του Πόρου και της Τροιζηνίας, προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση με σκοπό την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής που παρουσιάζει τεράστια προβλήματα. Στην συνέχεια αναφέρθηκαν οι άξονες δράσης του προγράμματος CLLD LEADER 2014-2020, που θα εφαρμοστούν πάνω στον αναγκαίο στρατηγικό σχεδιασμό τοπικής ανάπτυξης που πρέπει να εκπονηθεί για κάθε περιοχή και τέλος, παρουσιάστηκαν παραδείγματα εφαρμογής του προγράμματος σε τοπικές κοινωνίες.

Κλείνοντας την ενημέρωση, ο κ. Χατζηπέρος δήλωσε ότι η αξιοποίηση κοινοτικών χρηματοδοτήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, ιδίως στην περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που ζούμε και ζήτησε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των τοπικών κοινωνικών φορέων στην προσπάθεια αυτή.
Η ενημέρωση συνεχίστηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Γαλατά Τροιζηνίας με μεγάλη συμμετοχή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Καραγιάννη για την οργάνωση κι άμεση ανταπόκριση. Δήλωσε δε ότι το πρόγραμμα αφορά κατά κύριο λόγο την Τροιζηνία, η οποία διαθέτει ένα μεγάλο φάσμα αγροτικών προϊόντων με ονομασία ΠΟΠ, όπως είναι το μοναδικό λάδι της περιοχής. Επίσης η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει και στην δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ.