Ο Γ. Ραγκούσης για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ σε Σαλαμίνα και Πέραμα

Ερώτηση στη Βουλή από 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν σήμερα 17 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Διαφάνειας και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, ζητώντας απαντήσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του ΕΦΚΑ Σαλαμίνας, αν έχει βρεθεί κατάλληλο κτίριο για τη στέγασή του, αν έχει εξασφαλιστεί η στελέχωσή του κι αν πρόκειται να μεταφερθεί προσωπικό από τον ΕΦΚΑ Περάματος, αποδυναμώνοντας έτι περαιτέρω τη λειτουργία του.

Ειδικότερα, η διαρκής αποδυνάμωση του νησιού της Σαλαμίνας από υπηρεσίες που μεταφέρθηκαν στον ευρύτερο Πειραιά, όπως η Εφορία, το πρώην ΙΚΑ, το κτηματολογικό γραφείο, τα τραπεζικά καταστήματα, κλπ, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.
Κι ενώ πρόσφατα η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε την επαναλειτουργία του στη Σαλαμίνα, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για τη στέγασή του, τη στελέχωσή του και την εν γένει προετοιμασία του για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του νησιού. Απεναντίας, πρόσθετη ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες ότι η στελέχωσή του θα βασιστεί όχι σε νέο προσωπικό, αλλά σε όσους μετακινηθούν από το Πέραμα στη Σαλαμίνα, αποδυναμώνοντας τον ήδη υποστελεχωμένο ΕΦΚΑ Περάματος.

Γι΄ αυτό κι εύλογα αναρωτιέται κανείς, αν πρόκειται απλά για κυβερνητική ανεπάρκεια ή για ένα οργανωμένο σχέδιο παράδοσης και του κράτους πρόνοιας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ένα είναι σίγουρο: ότι η Β’ Πειραιά και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλη υποβάθμιση της ζωής των πολιτών της.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα:

«Υπηρεσία-φάντασμα ο ΕΦΚΑ στη Σαλαμίνα, με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού ο ΕΦΚΑ Περάματος».

Το νησί της Σαλαμίνας έχει 39.000 μόνιμο πληθυσμό, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ενώ στην πραγματικότητα οι κάτοικοί του και όσοι εργάζονται σε αυτό ξεπερνούν κατά δεκάδες χιλιάδες την επίσημη καταγραφή.
Παρά ταύτα το νησί μας αποδυναμώνεται σταθερά και σταδιακά από κρίσιμες υπηρεσίες για τον πολίτη, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπως η Εφορία, το πρώην ΙΚΑ (διοικητικές υπηρεσίες), το κτηματολογικό γραφείο, τραπεζικά καταστήματα, κλπ. Αποτέλεσμα της μεταφοράς κρίσιμων υπηρεσιών στον Πειραιά, είναι η μη εξυπηρέτηση των χιλιάδων πολιτών της Σαλαμίνας και ο εξαναγκασμός μετάβασής τους στην περιοχή του Πειραιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία και σε έξοδα για συνταξιούχους, εργαζόμενους κι επαγγελματίες.
Πρόσφατα η διοίκηση του ΕΦΚΑ ενέκρινε την επαναλειτουργία του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στη Σαλαμίνα, δεδομένου ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι έπρεπε να μεταβούν στο υποκατάστημα του Δήμου Περάματος για να εξυπηρετηθούν, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης, σε μία περιοχή κατεξοχήν εργατική.
Κι εδώ αρχίζει ένας πραγματικός τραγέλαφος. Το κτίριο που επιλέχθηκε να στεγάσει τον ΕΦΚΑ Σαλαμίνας αποδείχθηκε εντελώς ακατάλληλο για τη στέγαση των υπηρεσιών του. Σε νέο κτίριο που υποδείχθηκε από το Δήμο Σαλαμίνας δεν έχουν ακόμα γίνει οι σχετικοί έλεγχοι καταλληλόλητας.
Ακόμα, όμως, κι αν βρεθεί κατάλληλο κτίριο, το κρίσιμο ζήτημα της στελέχωσης του υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Σαλαμίνας, που τόση ανάγκη έχουν οι κάτοικοι του νησιού, δεν έχει ακόμα λυθεί. Καμία ενέργεια τη διοίκησης του ΕΦΚΑ δεν έχει λάβει χώρα για την εύρεση του αναγκαίου προσωπικού. Πιθανές σκέψεις για μεταφορά του λιγοστού προσωπικού από τον ΕΦΚΑ Περάματος στη Σαλαμίνα, θα καταστήσουν και τα δύο σε άκρως προβληματικές υπηρεσίες, χωρίς να εξυπηρετούν το σκοπό τους, δηλαδή την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Όλα τα παραπάνω συντείνουν στο συμπέρασμα περί κυβερνητικής ανεπάρκειας, όταν επιλογή της κυβέρνησης είναι η απίσχναση του κράτους και των υπηρεσιών πρόνοιας προς τους πολίτες, ενώ την ίδια ώρα ενισχύονται τα ιδιωτικά συμφέροντα και η μεγέθυνση του αισθήματος έλλειψης δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση των πολιτών της Β΄ Πειραιά.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του ΕΦΚΑ Σαλαμίνας;
2. Έχει βρεθεί κι ελεγχθεί για την καταλληλότητά του το κτίριο που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του;
3. Έχει εξασφαλιστεί η στελέχωσή του και από ποιους εργαζόμενους;
4. Είναι στο σχεδιασμό της διοίκησης του ΕΦΚΑ η ενίσχυση με προσωπικό ο ΕΦΚΑ Περάματος που εξυπηρετεί χιλιάδες εργαζόμενους κι εκατοντάδες επιχειρήσεις;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Ραγκούσης Γιάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Δρίτσας Θεόδωρος
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπαλάφας Γιάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Χρηστίδου Ραλλία

eep logo