Αίγινα: Ομαδικά πυρά κατά του Δημάρχου από την αντιπολίτευση


Κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού

Τις βολές των συμβούλων της αντιπολίτευσης δέχθηκε η Δημοτική Αρχή Αίγινας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό, από τον οποίο, όπως κατέδειξαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πέρα από το ότι συζητήθηκε με καθυστέρηση δεν περιλαμβάνει μεγάλα έργα και στερείται κοινωνικού χαρακτήρα, που θα βελτίωνε την καθημερινότητα των δημοτών της Αίγινας. Αντιθέτως περιλαμβάνει αυξημένα κονδύλια για την προβολή του Δημάρχου, ενόψει και των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η συζήτηση έγινε σε κλίμα σκληρής αντιπαράθεσης τόσο για το πνεύμα του προϋπολογισμού όσο και για τις λεπτομέρειες, με την αντιπολίτευση να τονίζει ότι πρόκειται για έναν πλασματικό προϋπολογισμό που δεν αντικατοπτρίζει τις αναγκαιότητες των δημοτών. Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζορμπάς ισχυρίστηκε βέβαια στην εισήγησή του ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με βάση τις ανάγκες των υπηρεσιών και τις εισηγήσεις των κοινοτήτων. Οι περισσότεροι σύμβουλοι ωστόσο τόνισαν την καθυστέρηση κατάθεσής του (έπρεπε να συζητηθεί στις 15 Νοεμβρίου) και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Δήμος διαθέτει τεχνικό σύμβουλο.

«Γιατί αυτή η καθυστέρηση» ρώτησε ο επικεφαλής της παράταξης “Αίγινα Εν Δράσει”, Δημήτρης Μούρτζης , παίρνοντας τον λόγο, αμέσως μετά την εισήγηση του Δημάρχου. Ο ίδιος χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου (τα έργα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό) ως μη υλοποιήσιμο. Αναφερόμενος μάλιστα ειδικά στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του πάρκου Παναγίτσας, για το οποίο ο δήμαρχος είπε πως αναμένεται η υπογραφή σύμβασης, τόνισε ότι το έργο «έχει καθυστερήσει βάναυσα», καθώς έπρεπε να έχει υλοποιηθεί το 2020.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα του δημάρχου ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, ο Δημήτρης Μούρτζης, όπως και άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ζήτησαν να μην γίνεται σύγκριση επ’ αυτού με προηγούμενες περιόδους, ειδικά τις μνημονιακές, όταν οι Δήμοι έφτυναν αίμα για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους. Ο ίδιος έθεσε και το θέμα της μείωσης του κόστους μεταφοράς απορριμμάτων, που, όπως είπε, η παρούσα δημοτική αρχή είχε υποστηρίξει να το κατεβάσει κατά τα δύο τρίτα. Ένα θέμα στο οποίο η Δημοτική Αρχή απάντησε με δημιουργική λογιστική αναφέροντας ότι μειώθηκε το 2020 ο όγκος μεταφερόμενων απορριμμάτων από 10.200 τόνους σε 7.100. Η Δημοτική Αρχή αγνόησε, ωστόσο, ότι το 2020 ήταν χρονιά πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, άρα μειωμένης τουριστικής κίνησης που στην Αίγινα ήταν της τάξης περίπου 60%. Στοιχεία τα οποία υπενθύμισαν οι σύμβουλοι Παναγιώτης και Σταμάτης Μαρμαρινός.


Την έλλειψη μεγάλων έργων από τον προϋπολογισμό καυτηρίασε και ο επικεφαλής της παράταξης “Αίγινα Μπορείς”, Παναγιώτης Κουκούλης, τονίζοντας ότι ο Δήμος δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να καταρτίσει Τετραετές Επιχειρησιακό Σχέδιο, τα ετήσια προγράμματα του οποίου θα αποτυπώνονταν στον ετήσιο προϋπολογισμό.

Ο κ. Κουκούλης μίλησε επίσης για ουσιαστική έλλειψη τεχνικού προγράμματος και έφερε παραδείγματα μέσα από τον απολογισμό του Δήμου για το 2022. «Είχαμε πρόβλεψη για έργα 15,5 εκ, ευρώ και τιμολογήθηκαν έργα 7,5 εκ. ευρώ. Αυτό δεν είναι μια τυχαία αποτυχία, είναι το ό,τι ο προϋπολογισμός δεν βασίζεται σε τεχνικά δεδομένα. Είναι η έλλειψη του τεχνικού προγράμματος που οδηγεί σε αυτό» είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι για το 2022 υπήρχε πρόβλεψη για 123 έργα προϋπολογισμού 2.727.000 ευρώ, που θα καλύπτονταν με έξοδα του Δήμου, και ότι από αυτά τιμολογήθηκαν, είναι δηλαδή σε εξέλιξη, μόλις 20 .

Ο ίδιος σημείωσε ότι παρά τις ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή την περίοδο για χρηματοδότηση έργων τα πράγματα είναι δυσοίωνα για το Δήμο Αίγινας και αυτό αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό από τον οποίο απουσιάζουν τα μεγάλα έργα, όπως «η Περιφερειακή Οδός (σημαντική, αλλά ξεχασμένη πια), η ανάπλαση του παραλιακού Μετώπου και των Καποδιστριακών Διαδρομών (στα αζήτητα παρόλο που ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός εξασφάλισε την χρηματοδότησή του), η Λιμνοδεξαμενή (παγωμένη στην τριετία)».

Ο Παναγιώτης Κουκούλης σχολίασε επίσης ότι στον προϋπολογισμό «δεν γίνεται καν λόγος για τις απαιτήσεις της νέας εποχής, όπως Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Πράσινη Ενέργεια». Αντιθέτως, όπως τόνισε, προβλέπεται μια σειρά εξόδων για προβολή δραστηριοτήτων του Δήμου (50.000 ευρώ έναντι 2.193 το 2022), επιχορηγήσεις αθλητικών συλλόγων (30.000 έναντι 11,800 το 2022) και για σύμβουλο επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων (25.000 πέρυσι έναντι 8.500 το 2022).

Για έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων και μεγάλα προβλήματα στο οδικό δίκτυο μίλησε κατά την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης “Αλλαγή Πορείας για την Αίγινα” Παντελής Μεθενίτης. Ο ίδιος τόνισε ιδιαίτερα, όπως kαι ο Αντώνης Ντελής, την ανάγκη διεύρυνσης του κοινωνικού έργου του Δήμου για την στήριξη των ευάλωτων δημοτών, αλλά και την έλλειψη μεγάλων έργων που θα διευκόλυναν την καθημερινότητα όλων.

Την έλλειψη κοινωνικού χαρακτήρα του προϋπολογισμού καυτηρίασε ο Παναγιώτης Ηλίας από την Λαϊκή Συσπείρωση, τονίζοντας τα αυξημένα τέλη που πληρώνουν οι δημότες και την αναντιστοιχία τους με τις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά τα προβλήματα στην κάλυψη σχολικών αναγκών, καθώς και την έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο προϋπολογισμός έλαβε τελικά οκτώ θετικές και εννέα αρνητικές ψήφους και ελλείψει εναλλακτικής πρότασης ψηφίστηκε, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πηγή: saronicmagazine.gr

eep logo