Ο Γ. Ραγκούσης στην εκδήλωση για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας

Ο αγώνας οφείλει να ενώνει την τοπική κοινωνία κι όχι να χρησιμοποιείται διχαστικά

Ο βουλευτής Πειραιάς Γιάννης Ραγκούσης παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας και επεσήμανε:

"Για το νησί μας, τη Σαλαμίνα, ο αρχαιολογικός χώρος της Κυνόσουρας, ξηρά και θάλασσα, κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος με αλλεπάλληλες Υπουργικές Αποφάσεις από το 1982 και την αείμνηστη Υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόσο κατά τη διάρκεια όπου είχαμε την κυβερνητική ευθύνη, όσο και ως αντιπολίτευση μετά το 2019, με συγκεκριμένες ενέργειες προστατέψαμε κι αναδείξαμε την πολιτισμική αξία του αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας, συνεπικουρώντας τον αγώνα των αρχαιολογικών υπηρεσιών, της δημοτικής αρχής, καθώς και των πολιτών για τη διάσωσή της.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

-την απόφαση του Υπ. Πολιτισμού το Μάιο του 2019, όπου δεν ενέκρινε τη χρήση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών,

-την απόφαση της ΕΣΑΛ (2019) πoυ δεν ενέκρινε τη χρήση Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης σε θέσεις που βρίσκονται εντός των Αρχαιολογικών Ζωνών Α και Β προστασίας του αρχαιολογικού χώρου,

-την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή(2020) για τη σκοπιμότητα του Υπ. Πολιτισμού και της κας Μενδώνη και της Περιφέρειας Αττικής να μη γνωμοδοτήσει μέσω του ΚΑΣ για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Ναυπηγείων Κυνόσουρας ΑΕ, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως θετική από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

-και τέλος, την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας που και προσωπικά συνυπέγραψα, τον Ιούλιο του 2021, κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Μετά το κυβερνητικό Προεδρικό Διάταγμα για το νέο master plan του ΟΛΠ-Cosco, ο αγώνας όλων μας για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας πρέπει να ενταθεί.
Αυτός ο αγώνας όμως οφείλει να ενώνει όλη την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τις συλλογικότητες του νησιού κι όχι να χρησιμοποιείται διχαστικά".