Υποθαλάσσιοι αισθητήρες στην Αίγινα, στην Επίδαυρο και στη Βοιωτία θα μετρούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Αναμενόταν να τοποθετηθούν σήμερα στην Επίδαυρο. 

Η τοποθέτησή τους θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος TRIQUETRA. Η πρώτη συνάντηση για την παρουσίαση και εκκίνηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στόχος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν 6 χώρες με τα υπουργεία Πολιτισμού και τα Πανεπιστήμιά τους, αλλά και εταιρείες, είναι να αναπτυχθεί μια μεθοδολογία που θα μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην πολιτιστική κληρονομιά με στόχο να παραμείνει αναλλοίωτη.

Οι χώρες που συμμετέχουν είναι Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ελβετία, Πολωνία και Γερμανία.
Η χρηματοδότηση που έλαβε το πρόγραμμα είναι 4,5 εκ. ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσής του 36 μήνες.

Με την ολοκλήρωσή του προγράμματος θα έχουν τοποθετηθεί σένσορες για την άντληση δεδομένων και την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα ύδατα (σε θάλασσα, λίμνες, ή το νερό από το χιόνι που λιώνει).

Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με δεδομένα που θα λαμβάνονται από δορυφόρους θα καταλήγουν σε μια πλατφόρμα και θα τα επεξεργάζεται αλγόριθμος που θα αναπτυχθεί ώστε να παρακολουθούνται και να μπορούν να προβλεφθούν οι επιπτώσεις τους, αλλά και να καθοδηγεί για μπορούν να προσδιοριστούν οι δράσεις που θα πρέπει να γίνουν για να προστατευθούν τα μνημεία από τις αλλοιώσεις.


Πηγή: argolikeseidhseis.gr