Αίγινα: Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης.


Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το Σεπτέμβριο του 2013 όταν στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Φιστικιού, ο Δήμαρχος Σάκης Σακιώτης τίμησε τον μεγάλο Αιγινήτη δάσκαλο και μουσικολόγο Μάρκο Δραγούμη.

Ένας μεγάλος ερευνητής της παραδοσιακής μουσικής που στα δύσκολα χρόνια των μέσων του 20ου αιώνα σκαρφάλωνε με τη Γωγώ Κουλικούρδη και ηχογραφούσαν σπάνια εκτελέσεις παλαιών τραγουδιών από ντόπιους των ορεινών χωριών της Αίγινας.


Η ανεκτίμητη αυτή έρευνα αποτέλεσε το πρώτο υλικό για το μεγάλο και αξεπέραστο βιβλίο του με τίτλο: «ΑΙΓΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» που κυκλοφόρησε το 2008. Το καλαίσθητο βιβλίο συνόδευε ένα CD με σπάνιες ηχογραφήσεις.

Ένα χρόνο μετά το Σεπτέμβριο του 2014 το περιοδικό «ΑΙΓΙΝΑΙΑ» διοργανώνει μεγάλη τιμητική εκδήλωση για τον Μάρκο Δραγούμη στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

Η «Αιγιναία» στην οποία συχνά αρθρογραφούσε ο Μ. Δραγούμης του αφιέρωσε το τεύχος 25. Συλλεκτικό πλέον και ουσιαστικό για το έργο και την προσφορά του.

Ο Μάρκος Δραγούμης από πολύ μικρή ηλικία παραθέριζε στην Αίγινα στο οικογενειακό σπίτι δίπλα στο ξενοδοχείο «Δανάη».
Ερχόταν πολύ συχνά στην Αίγινα την οποία λάτρευε.

Το καλοκαίρι του 2002 στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας ο καθηγητής Γιώργος Μπήτρος παρουσιάζει με μαθητές του σχολείου του το βιβλίο της αδελφής του «Διακοπές στην Αίγινα το 1947» . Στην παρουσίαση που οι φίλοι της Αίγινας κατακλύζουν την αυλή, συμμετέχει και η κόρη του Ναταλία Δραγούμη ηθοποιός.

Η παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα της Αίγινας πάντα ουσιαστική και ποιοτική. Συμμετείχε σε εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης για το παραδοσιακό τραγούδι.

Η σπουδαιότερη όμως παρακαταθήκη του ήταν ο δίσκος σε βινύλιο και μετά σε CD με τον τίτλο «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ» σπάνιος αλλά ανεκτίμητος για τη μουσική παράδοση της Αίγινας. Ο Δίσκος ήταν παραγωγή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου.

Η ταυτότητα του δίσκου έχει ως εξής: Τραγούδια από την Αίγινα

Επιμέλεια : Μάρκος Φ. Δραγούμης

Επιμέλεια παραγωγής : Θανάσης Μωραίτης

Έρευνα – Ηχογραφήσεις : Δ. Μαζαράκη – L. Berthe (1956), Γ. Κουλικούρδη (1960), Μ. Δραγούμης – Γ. Αννινος (1962), Μ. Δραγούμης (1969)]

Τα τραγούδια που περιέχονται σ’ αυτό το cd, επιλέχθηκαν από τουλάχιστον 400 κομμάτια, ηχογραφημένα ανάμεσα στα 1956 και 1986. οι σχετικές μαγνητοταινίες φυλάγονται στο Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ και στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.

Τραγουδούν : Γιώργος Λορέντζος, Βαρβάρα Παγκέ, Κατίγκω Γρυπαίου, Μαρίκα Καζιτόρη, Στέλλα Λάμπρου-Μουρίκη, Μαρίνα Αλυφαντή, Κατίνα Μαργαρώνη, Βάσω Χαλδαιάκη, Μανώλης Λεούσης, Τάσος Λάμπρου, Πάνος Χαλδαίος, Γιάννης Γιαννίτσαρης, Γιώργος Βατικιώτης, Ελένη Χαριτοπούλου, Αργυρώ Λαζάρου, Αργύρης Μαργαρώνης και Χορωδία Γυναικών.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να αναζητήσουν στα βιβλιοπωλεία της Αίγινας το βιβλίο του με τίτλο: «Αιγίνης Μουσική Περιήγησις» στο οποίο περιλαμβάνονται δεκαετίες ηχογραφήσεων και σκληρής ερευνητικής δουλειάς που συγκεντρώθηκαν στον καλαίσθητο τόμο με την υπογραφή του κ. Μάρκου Δραγούμη. Ένα μεγαλειώδες έργο που κλείνει μέσα του όλη τη μουσική παράδοση της Αίγινας. Ένα έργο ζωής που είχαν ξεκινήσει με ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις οι Δέσποινα Μαζαράκη και η Γωγώ Κουλικούρδη στα χωριά της Αίγινας.

Μια μεγάλη φυσιογνωμία της σύγχρονης Αίγινας. Ένας βαθύς μελετητής, ακάματος ερευνητής, γνώστης και ρέκτης της παραδοσιακής μουσικής, μουσικολόγος, συγγραφέας, ποιητής και δάσκαλος. Ο Μάρκος Δραγούμης.

Φυσικά παντελώς άγνωστος στους σημερινούς Αιγινήτες, αλλά παλιός γνώριμος όλων εκείνων των ανθρώπων της υπαίθρου του νησιού μας τους οποίους πλησίαζε και ηχογραφούσε από αυτούς με πενιχρά μέσα, τα Αιγινήτικα τραγούδια.

Ο Μάρκος Δραγούμης έφυγε από τη ζωή χθες 18 Ιανουαρίου αφήνοντας πίσω μια βαριά πολιτιστική κληρονομιά, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.