Αίγινα: Ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής προγράμματος αντιπυρικής προστασίας

Επιστολή με επισημάνσεις από την Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας

Με επιστολή της προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, η Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας επισημαίνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, κυρίως στις πευκόφυτες πλαγιές του νησιού, που βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους. Ζητά λοιπόν να επισπευστεί ο σχεδιασμός ολοκληρωμένου προγράμματος αντιπυρικής προστασίας, για να προστατευτεί το νησί από ανυπολόγιστη «πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή»

Η επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας έχει ως εξής:

Εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε οι υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντιπυρικής προστασίας για τη θωράκιση του νησιού μας από πιθανούς κινδύνους καταστροφικών πυρκαγιών.
Το νησί της Αίγινας χαρακτηρίζεται από πλούσιες δασικές εκτάσεις με πευκοδάση οι οποίες ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελούν πιθανές εστίες εμπρησμών, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι εκτάσεις αυτές πλαισιώνουν σημαντικά παγκόσμια πολιτιστικά μνημεία όπως ο Ναός της Αφαίας στην Αγία Μαρίνα καθώς και πλήθος οικισμών και επιχειρήσεων. Είναι εύκολα αντιληπτό πως μια ενδεχόμενη πυρκαγιά θα αποτελέσει πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή για το νησί μας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας πιστεύοντας πως ως υπεύθυνος για την πολιτική προστασία της χώρας μας κατανοείτε τον κίνδυνο που σας αναφέρουμε.

Με εκτίμηση,
Σταύρος Καλαμάκης
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας

 

eep logo