Αίγινα: Παλιές - κλασσικές χριστουγεννιάτικες κάρτες στον Πύργο του Μαρκέλου.

Λάμψη Χριστουγέννων από άλλη εποχή

Παλιές κλασσικές χριστουγεννιάτικες αλλά και πρωτοχρονιάτικες κάρτες παρουσιάζονται αυτή την εποχή στον Πύργο Μαρκέλου στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της ΚΕΔΑ. Μια νοσταλγική νότα, που μας θυμίζει άλλες εποχές και δείχνει πως οι παλαιότερες γενιές επικοινωνούσαν τις ευχές αυτές τις ημέρες. Είναι οι παλιές Χριστουγεννιάτικες κάρτες που τέτοιες μέρες κατέφθαναν στα σπιτικά. "Καλά Χριστούγεννα" εύχονταν σε όλη την οικογένεια οι ξενιτεμένοι, οι φαντάροι, οι μακρινοί συγγενείς, οι ναυτικοί, οι εταιρείες, ο στρατός, οι σύλλογοι και τα σωματεία, πάνω σε πανέμορφες κάρτες του εμπορίου. Το έθιμο της αποστολής καρτών ήρθε να καταργηθεί με την αποστολή μηνυμάτων καταρχήν από το κινητό και κατόπιν από την ανταλλαγή email μέσω του διαδικτύου και κυρίως του facebook.

Έμοιαζαν χειροποίητες. Ήταν γλυκές και έκρυβαν μια νοσταλγία. Εύχονταν απλά, σύντομα, χωρίς μεγαλοστομίες και βερμπαλισμό. Είχαν χρώμα και ήταν χαριτωμένες. Συναγωνίζονταν σε φαντασία και ευρηματικότητα.


Οι κάρτες - οι περισσότερες δυτικής εμπνεύσεως και προέλευσης - αποτύπωναν όμορφα χιονισμένα τοπία, με φωτισμένες εκκλησίες και σπιτάκια, τη φιγούρα του Santa Claus, αναμμένα τζάκια, βαρυφορτωμένα από στολίδια δέντρα, μα κυρίως τροφαντά ξανθά αγγελάκια, παιδάκια να παίζουν γύρω από το δέντρο, παιδικά παιχνίδια, την οικογένεια γύρω από το τραπέζι, τη γιαγιά ή τον παππού στο τζάκι και για τους ναυτικούς κάποιο πλοίο να σκίζει τα κύματα των ωκεανών.

Η φιλοσοφία όλων αυτών των ευχετήριων καρτών απηχούσε μια ολόκληρη εποχή, την προσδοκία των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή, την ποιότητα ζωής, τις αξίες και τα πιστεύω του Δυτικού πολιτισμού.


Η επιλογή και η αποστολή της κάρτας ήταν πραγματικά μια ολόκληρη ιεροτελεστία. Έπρεπε από το χαρτοπωλείο ή βιβλιοπωλείο της γειτονιάς ή του κέντρου να διαλέξεις από το στάντ μια κάρτα που να μην αντιπροσωπεύει μόνο το γούστο σου αλλά και να ανταποκρίνεται στους παραλήπτες σου. Κατόπιν έπρεπε να γράψεις κάτι καλό και ουσιαστικό με ωραία καλλιγραφικά γράμματα, να αγοράσεις φάκελλο και γραμματόσημο και να πας ως το κοντινό κουτί ταχυδρομείου. Από το σημείο αυτό ξεκινούσε και το γοητευτικό παιχνίδι της αναμονής της απαντητικής κάρτας από το πρόσωπο στο οποίο εσύ πρώτος έστειλες.

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες είναι και αυτές ένα μέρος από τα Vintage Χριστούγεννα και καταχωρούνται πλέον στη σφαίρα της νοσταλγίας

Τα Χριστούγεννα πέρα από τη νοσταλγία κάποιων παλαιών συνηθειών, έδιναν και δίνουν την ευκαιρία μιας πιο ανθρώπινης προσέγγισης του σήμερα όταν όλα πλέον φαντάζουν να είναι μηχανικά ή ηλεκτρονικά.

 

eep logo