Ο Γ. Ραγκούσης για τον Ναυτικό Όμιλο Βουρκαρίου Σαλαμίνας

Ανάγκη νομιμοποίησης της ναυταθλητικής του δραστηριότητας

Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, τις καίριες παρατηρήσεις του Ναυτικού Ομίλου Βουρκαρίου Σαλαμίνας, αναφορικά με την ανάγκη νομιμοποίησης της ναυταθλητικής του δραστηριότητας.

Αναφορά προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατατέθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννη Ραγκούση, σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η ναυταθλητική δραστηριότητα του Ναυτικού Ομίλου Βουρκαρίου Σαλαμίνας, έχοντας τη νόμιμη άδεια εγκαταστάσεων από την πολιτεία, χωρίς να επιβάλλονται άδικα πρόστιμα και εμπόδια στη λειτουργία του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο Ν.Ο. Βουρκαρίου Σαλαμίνας, απαντώντας επί της ουσίας στο από 19-12-22 έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το γεγονός ότι αναγνωρίζεται πως τις εγκαταστάσεις εντός του Ομίλου τις κατασκεύασε δημόσιος φορέας, είναι πολύ σημαντικό, αλλά ταυτόχρονα ακατανόητο πώς το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον Όμιλο κι όχι στο δημόσιο φορέα.
Συνακόλουθα, επίσης, ακατανόητο είναι το γεγονός ότι ενώ υπάρχει μακροχρόνια παραχώρηση του χώρου, έως το 2028, για ναυταθλητικές δραστηριότητες, αυτό καθίσταται έωλο, αφού δεν επιτρέπονται οι χρήσεις των εγκαταστάσεων, για τις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα.
Καλείται, επομένως, ο αρμόδιος Υπουργός να απαντήσει σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε να πάψει αυτή η ιδιότυπη ομηρία του Ν.Ο. Βουρκαρίου Σαλαμίνας.

Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων με θέμα: 
«Αναγκαία η ακώλυτη ναυταθλητική δραστηριότητα του Ν.Ο. Βουρκαρίου Σαλαμίνας σε νόμιμες εγκαταστάσεις».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, έχοντας υπόψη του το υπ. αρ. 57/23-12-2022 έγγραφο του Ναυτικού Ομίλου Βουρκαρίου Σαλαμίνας, σχετικά με την προσπάθεια του Ομίλου να ασκεί ναυταθλητικές δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις χωρίς πρόστιμα και εμπόδια από πλευράς της πολιτείας, το καταθέτει ως αναφορά προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επισημαίνοντας τις βασικές παρατηρήσεις τους, όπως διατυπώνονται από το Ν.Ο..
• Παρατηρούμε ότι αναφέρεται ο Αξιότιμος κ. Υ/ΝΑΝΠ στο γεγονός ότι ο φορέας Διοίκησης του λιμένος (Δημ. Λιμ. Ταμείο Σαλαμίνος) με Απόφαση του Δ. Σ. του ζήτησε το έτος 2018 την νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων μας σύμφωνα με το Άρθρο 86 του ν. 4504/2017 (Α 184), το οποίο όμως αφορά σε νομιμοποίηση εγκαταστάσεων που έγιναν από Δημόσιο φορέα.
• Αναγνωρίζεται και επιβεβαιώνεται λοιπόν με Διοικητική Πράξη (Απόφαση) ότι ο Δημόσιος φορέας ήταν ο δημιουργός των προς νομιμοποίηση εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούμε και όχι ο Ν. Ο. Βουρκαρίου Σαλαμίνας.
• Το Διοικητικό πρόστιμο όμως, δεν επιβλήθηκε στον δημιουργό Δημόσιο φορέα, αλλά στο χρήστη του χώρου Ν. Ο. Βουρκαρίου Σαλαμίνας.
• Ο Αξιότιμος κ. Υ/ΝΑΝΠ αναφέρεται σε έγκριση μακροχρόνιας παραχώρησης του χώρου στον Ν. Ο. Βουρκαρίου Σαλαμίνας έως 31-12-2028 από τον ΓΓΛΛΠΝΕ για άσκηση των ναυταθλητικών μας δραστηριοτήτων.
• Πώς είναι δυνατόν να παραχωρείται χώρος για να ασκήσουμε την ναυταθλητική μας δραστηριότητα, που απ’ ότι φαίνεται κατά την αντίληψη και την ευελιξία των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΝΑΝΠ, δεν επιτρέπεται να έχουμε εναποθεμένα γραφείο, αποδυτήρια, ναυταθλητικά σκάφη, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής, διευκολύνσεις καθέλκυσης και ανέλκυσης των ναυταθλητικών σκαφών.