Νέα παρέμβαση Νίκου Μανωλάκου για την υποστελέχωση του Κ.Υ. Αίγινας


Ερώτηση του βουλευτή προς τον υπουργό Υγείας

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Πειραιώς & Νήσων Νίκος Μανωλάκος, με νέα Ερώτηση, που απευθύνει προς τον Υπουργό Υγείας, θέτει επί τάπητος το χρόνιο πρόβλημα υπολειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αίγινας, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων, που έχει σε ιατρικό δυναμικό.

Να σημειωθεί ότι το Κ.Υ. Αίγινας, χάρη στην ευγενική χορηγία ιδιωτών, διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο Καρδιολογικό και Ακτινολογικό τμήμα, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία, όμως παραμένουν κλειστά, καθόσον οι αντίστοιχες θέσεις Καρδιολόγου και Ακτινολόγου είναι κενές. Ομοίως, υπολειτουργεί και το Μικροβιολογικό εργαστήριο αφού δεν υπάρχει Μικροβιολόγος, ο Παθολόγος θα φύγει με μετάθεση στις αρχές του 2023, ενώ οι διακομιδές των ασθενών σε Νοσοκομείο γίνονται χωρίς τη συνοδεία Ιατρού, διότι οι υπάρχοντες Γενικοί Ιατροί δεν επαρκούν για να καλύπτουν και τις διακομιδές και τις εφημερίες.

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, με Ερώτηση, που είχε υποβάλει τότε, ο Νίκος Μανωλάκος είχε επισημάνει το πρόβλημα υποστελέχωσης του Κ.Υ. Αίγινας, εστιάζοντας, ιδιαίτερα, στην έλλειψη Παιδιάτρου, κενό το οποίο καλύφθηκε και ο νέος Παιδίατρος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του από τις αρχές του νέου έτους.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης με θέμα: «Σοβαρές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αίγινας»

Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, το Κ.Υ. Αίγινας, αποτελεί τον μοναδικό κρατικό φορέα Υγείας του νησιού, που εξυπηρετεί υγειονομικά περισσότερους από 15.000 μονίμους κατοίκους της Αίγινας και τους 1.100 μονίμους κατοίκους του Αγκιστρίου. Πρόκειται για μια μονάδα, όπου με την σκληρή δουλειά της Διοίκησης και του υγειονομικού προσωπικού της, παρέχονται πολύτιμες υπηρεσίες στους δημότες των νησιών αυτών καθώς και στους αναρίθμητους επισκέπτες, που τα κατακλύζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδίως κατά την τουριστική περίοδο.
Με την υπ’αριθ. πρωτ. 7193/15.12.2022 επιστολή της Διοίκησης του Κ.Υ. Αίγινας, με χαρά πληροφορήθηκα ότι η θέση Παιδιάτρου, που από το 2018 παρέμενε κενή, σε συνέχεια και της υπ’αριθ. 4238/30.03.2022 σχετικής Ερώτησής μου προς εσάς, από τις αρχές του 2023 πρόκειται να καλυφθεί, γεγονός, που θα ανακουφίσει μια μεγάλη ανάγκη του νησιού, δεδομένου ότι, στους μονίμους κατοίκους του περιλαμβάνονται τουλάχιστον 1500 παιδιά.
Ωστόσο, από την ίδια ως άνω επιστολή, προκύπτει ότι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού και την ιδιωτική πρωτοβουλία, χάριν της οποίας εξοπλίστηκε με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα ακτινολογικού και καρδιολογικού, το Κ.Υ. Αίγινας εξακολουθεί να υπολειτουργεί, αφού εδώ και πολλούς μήνες, έχει τρομερές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Ειδικότερα, όπως ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ., αυτή την στιγμή η Μονάδα διαθέτει τέσσερεις (4) Γενικούς Ιατρούς, έναν (1) Παθολόγο, ο οποίος, όμως, θα φύγει στις αρχές του 2023 και έναν (1) Οφθαλμίατρο. Για την στοιχειώδη λειτουργία του Κ.Υ., πέραν των ανωτέρω και του Παιδιάτρου, που αναμένεται, είναι αναγκαία η άμεση πρόσληψη ακόμη δύο (2) Γενικών Ιατρών ή, έστω, δύο (2) Ειδικευόμενων Ιατρών, που θα συνοδεύουν τους ασθενείς κατά τη διακομιδή σε Νοσοκομείο και ενός Παθολόγου στη θέση εκείνου, που θα αποχωρήσει. Επίσης, οι υπερσύγχρονες μονάδες Καρδιολογικού και Ακτινολογικού, παραμένουν κλειστές ενώ υπολειτουργεί και το Μικροβιολογικό εργαστήριο αφού διαθέτει μόνο Τεχνολόγους. Είναι, συνεπώς αναγκαία η κάλυψη των κενών θέσεων Καρδιολόγου, Ακτινολόγου και Μικροβιολόγου.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Σκοπεύετε να προβείτε στην πρόσληψη του ανωτέρω αναφερομένου αναγκαίου ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη των τοπικών αναγκών και την καλή λειτουργία του Κ.Υ Αίγινας και, αν ναι, πότε;

Ο Ερωτών
Νικόλαος Μανωλάκος
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ.

eep logo