Β. Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη: «Σαλαμίνα πρωταγωνίστρια, Σεβασμός στον πολίτη»

Ανακοίνωση υποψηφιότητας για Δήμαρχος στον Δήμο Σαλαμίνας

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και σε ένα ενθουσιώδες κοινό, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Νήσων, κα. Βάσω Θεοδωρακόπουλου-Μπόγρη, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το αξίωμα της Δημάρχου στο Δήμου Σαλαμίνας.

Ξεκινώντας την ομιλία της, παρουσίασε τα πεπραγμένα της Περιφέρειας στην Περιφερική Ενότητα Νήσων, με έμφαση στα έργα αλλά και στις δράσεις που γίνονται στην Σαλαμίνα. Μίλησε για την ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου για τη Σαλαμίνα, όπως το έργο Διαχείρισης Ομβρίων στον κεντρικό κόμβο του νησιού (αξίας 10.600.000 ευρώ), καθώς και για την ολοκλήρωση του έργου επισκευής δικτύου ακαθάρτων στα Παλούκια (αξίας 200.000 ευρώ). Ένα έργο που αποτελούσε, όπως σημείωσε, και όνειρο για τον αείμνηστο Δήμαρχο της Σαλαμίνας, τον Θανάση Μακρή.

Επίσης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση έργων, που το νησί τα είχε ανάγκη αλλά δυστυχώς δεν εκτελούνταν, όπως η χρηματοδότηση και η ολοκλήρωση της Βιβλιοθήκης των Αμπελακίων (αξίας 415.000 ευρώ), η έναρξη του έργου Βελτίωσης-Αναβάθμισης των Αθλητικών Εγκαταστάσεων (αξίας 1.200.000 ευρώ), η συνέχιση του έργου Αναβάθμισης του Κέντρου Νεότητας (αξίας 360.000 ευρώ), η ολοκλήρωση του Ηλεκτροφωτισμού της Λεωφ. Αιαντείου, η ολοκλήρωση της Αποκατάστασης του Μνημείου του Φάρου στην Κόγχη (αξίας 350.000 ευρώ) κ.αΌπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης, από τη πρώτη στιγμή η Περιφέρεια πίστεψε στις δυνατότητες της Σαλαμίνας, γι’ αυτό και ενέταξε πολύ σημαντικά έργα, στοχεύοντας στην ομαλή τουριστική ανάπτυξη και προβολή αλλά κυρίως στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού. Έργα όπως, η μελέτη Δημιουργίας Λιμενίσκου Τουριστικών Σκαφών και Σκαφών Αναψυχής, ένα μεγάλο έργο που θα δώσει στη Σαλαμίνα την ευκαιρία να φιλοξενήσει σκάφη από όλο το κόσμο, η Μελέτη Ανάπλασης Παραλιακού Μετώπου Αγ. Νικολάου, με την οποία ουσιαστικά το πιο πολυσύχναστο μέρος του νησιού θα αποκτήσει νέα πνοή, το Ψηφιακό Μουσείο αξίας 900.000 ευρώ που στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορίας του νησιού ,η Μελέτη Ανάπλασης των Μύλων, το οποίο και εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Τύμβου και Αρχαίας Πόλης Καματερού αξίας 840.000 ευρώ, ο Φωτισμός και η Ανάδειξη του Προφήτη Ηλία (αξίας 100.000 ευρώ), η Δημιουργία Πρόσβασης στο Σπήλαιο του Ευριπίδη και στην Μυκηναϊκή Ακρόπολη των Κανακίων (αξίας 120.000 ευρώ), η μελέτη για δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου (αξίας 100.000 ευρώ), η Ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων στο κέντρο του νησιού (αξίας 200.000 ευρώ), ένα μεγάλο έργο οδοποιίας αξίας 2.000.000 ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα, η βελτίωση- σηματοδότηση κόμβων του κύριου οδικού δικτύου (αξίας 40.000 ευρώ), η Κατασκευή Αποχετευτικού Συστήματος Ομβρίων στην Περιοχή του Δημαρχείου, (αξίας 150.000 ευρώ) το οποίο και θα ενισχύσει τη λειτουργία του κυρίως συστήματος, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών (αξίας 250.000 ευρώ) το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί κανονικά στο Αμπελάκι και στην ουσία παρέχει καταφύγιο σε κάθε γυναίκα που χρειάζεται βοήθεια, και η Ίδρυση και η Λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Σαλαμίνας (αξίας 115.000 ευρώ).

Επίσης αναφέρθηκε σε έργα της Περιφέρειας Αττικής που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, όπως το έργο οριοθέτησης ρεμάτων, που θα βοηθήσει σημαντικά στη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων, η οργάνωση και πραγματοποίηση της μεγάλης Άσκησης Πεδίου Καταστολής Πυρκαγιάς στο δάσος των Κανακίων και η Μελέτη κατολισθήσεων στη περιοχή Πόρτο Φίνο, για την οποία υπογράφηκε η σύμβαση το 2020 αλλά η δημοτική αρχή ξεκίνησε τις διαδικασίες για ένα τόσο σοβαρό έργο για την ασφάλεια των κατοίκων, μόλις το 2022, δηλαδή δύο ολόκληρα χρόνια αργότερα!

Όπως σημείωσε και η ίδια «Η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μας αφορά όλους!». Η Περιφέρεια Αττικής στήριξε και σε αυτό το τομέα τη Σαλαμίνα, με την ένταξη στο ΠΕΠ Αττικής την Επικαιροποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αξίας 25.000 ευρώ, ο Δήμος ενισχύθηκε με καφέ απορριμματοφόρα και κάδους, και φυσικά μέσα από το πρόγραμμα ανακύκλωσης THE GREEN CITY, με το οποίο φορτηγά της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά δρομολόγια στο νησί στα καθορισμένα κινητά σημεία αλλά και με τα σταθερά σημεία ανακύκλωσης.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά της στα έργα της Περιφέρειας Αττικής στη Σαλαμίνα, η Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι «Συνολικά επί δικής μας θητείας από το 2020 έως σήμερα τα νέα έργα που εντάχθηκαν μόνο για τη Σαλαμίνα σε ίδιους πόρους, ΕΣΠΑ και ΠΔΕ ξεπερνούν τα 8.000.000 ευρώ. Πόσα από αυτά όμως κατάφερε να απορροφήσει η σημερινή δημοτική αρχή;;»

Στη συνέχεια τόνισε την χαμηλή απορροφησιμότητα του Δήμου Σαλαμίνας σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά, παρά τη συνεχή υποστήριξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Σημείωσε μάλιστα πως υπάρχουν έργα, στα οποία η Περιφέρεια αντιμετωπίζει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από πλευράς του Δήμου ή στη χειρότερη περίπτωση κινδυνεύουν να χαθούν οι χρηματοδοτήσεις τους. Ένα από αυτά είναι η Ενεργειακή Αναβάθμιση των 1ου και 2ου ΓΕΛ Σαλαμίνας, για το οποίο μάλιστα η ίδια η Αντιπεριφερειάρχης δέχθηκε φραστική επίθεση σύσσωμης της δημοτικής αρχής.
Μετά ανάλυσε τους λόγους που θέτει υποψηφιότητα στον Δήμο Σαλαμίνας .Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αδυναμία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής να ανταποκριθεί στην υλοποίηση σημαντικών έργων, με αποτέλεσμα η Σαλαμίνα να μένει πίσω, στην αδυναμία σχεδιασμού και διεκδίκησης προγραμμάτων και δράσεων, καθώς και στο αλαζονικό ύφος διακυβέρνησης, που καθιστά την παρούσα δημοτική αρχή ακατάλληλη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έρχονται .

«Κανένας δεν θα μείνει πίσω», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης, δίνοντας έμφαση στον κοινωνικό ρόλο που θα πρέπει να αποκτήσει ο Δήμος, δείχνοντας καθημερινά αλληλεγγύη στους δημότες που το έχουν ανάγκη.
Τέλος ξεκαθάρισε την διαφύλαξη της ακομμάτιστης αυτοδιοικητικής πορείας της παράταξης της λέγοντας :«Δεσμεύομαι ότι τα κόμματα θα μας στηρίζουν γιατί τα αιτήματα μας θα είναι δίκαια, γιατί θα ξέρουν ότι δεν παίζουμε κομματικά παιχνίδια, γιατί το κίνητρο μας θα είναι καθαρά αυτοδιοικητικό.»
Ξεκαθάρισε σε σχέση με το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Σαλαμίνας με την ΕΥΔΑΠ για το έργο της αποχέτευσης του Αιαντειου ότι «Η νέα δημοτική αρχή θα τροποποιήσει την απαράδεκτη αυτή προγραμματική σύμβαση, θα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του έργου από μελλοντικές προσκλήσεις και θα απαλείψει παντελώς τον όρο της άδικης χρέωσης των κατοίκων του νησιού» και ζήτησε τώρα έστω και την τελευταία στιγμή το έργο να ενταχθεί στην τρέχουσα σχετική πρόσκληση .

Η Αντιπεριφερειάρχης τοποθετήθηκε και στην Περιβαλλοντική ρύπανση από τα λύματα, τόσο στην θάλασσα στο Βουρκάρι όσο και στην πόλη, μετά την ζημιά στο αντλιοστάσιο .
«Μετά την ζημιά του αντλιοστασίου αποδείχτηκε ότι ο Δήμος δεν είχε ενεργή σύμβαση συντήρησης .Και βέβαια η διαχείριση που υπήρξε μετά έχει δημιουργήσει μια υγειονομική βόμβα και τεράστια προβλήματα στο κέντρο της πόλης».

Κλείνοντας την ομιλίας της ευχαρίστησε για τα καλά τους λόγια και για την στήριξη και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της τον κ. Γιάννη Βρούτση, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ, Βουλευτή Κυκλάδων και πρώην Υπουργό Εργασία και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον Περιφερειάρχη Αττική, κ.Γιώργο Πατούλη, τον κ.Δημήτρη Μαρκόπουλο, Βουλευτή ΝΔ της Β' Πειραιά, τον κ. Γιάννη Τραγάκη, Βουλευτή ΝΔ της Β' Πειραιά και Επίτιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, την κα. Νίνα Κασιμάτη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά , κα. Σταυρούλα Αντωνάκου και τον Δρ.Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, Γ.Γ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Καταχειροκροτούμενη έκλεισε με τα παρακάτω :
«Καταθέτω εδώ μπροστά σας συγκινημένη και με αίσθημα ευθύνης την υποψηφιότητα μου!
Καταθέτω εδώ μπροστά σας την πίστη μου και το όραμα μου για μια Σαλαμίνα των μεγάλων αλλαγών!
Μια Σαλαμίνα που ενωμένοι θα ατενίζουμε το μέλλον που της αξίζει! Το μέλλον που μας αξίζει!
Μια Σαλαμίνα που θα αξιοποιεί τα εξαιρετικά μυαλά που διαθέτει !
Μια Σαλαμίνα αντάξια της ιστορίας της!
Μια Σαλαμίνα που θα κυνηγά τους στόχους της με επιμονή, που δεν θα είναι ουραγός, ούτε θα ζητιανεύει!
Την Σαλαμίνα των ονείρων μας!
Ζητώ την στήριξη σας !
Ζητώ την ενεργό συμμετοχή σας στην μεγάλη αλλαγή!
Ζητώ να ζήσετε μαζί μας την μεγάλη ανατροπή που θα φέρουμε στο τόπο μας!
Από Αύριο ξεκινάμε την επαφή με τους δημότες μας !
Θα νικήσουμε!
Θα φέρουμε την αλλαγή στον Δήμο !
Γνωρίζουμε, Θέλουμε, Μπορούμε, θα τα Καταφέρουμε !
Σας Ευχαριστώ!»

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο κ. Γιάννης Βρούτσης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Βουλευτής Κυκλάδων και πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ.Γιώργος Πατούλης, ο κ.Δημήτρης Μαρκόπουλος,Βουλευτής ΝΔ της Β Πειραιά, ο κ.Γιάννης Τραγάκης, Βουλευτής ΝΔ της Β Πειραιά και Επίτιμος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά , κα. Σταυρούλα Αντωνάκου , ο Δρ.Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γ.Γ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β Πειραιά και πρώην Δήμαρχος Σαλαμίνας, κ. Ευάγγελος Αστράκος, η πρώην Βουλευτής, κα.Μεγαλοοικονόμου – Πασχαλίδου Θεοδώρα, Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και επικεφαλής της παράταξης «Πράσινη Περιφέρεια», κ.Νικόλαος Παπαδάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, κα. Φαίη Καλογήρου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής , κ. Γιώργος Αγγελόπουλος , η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής και Εντεταλμένη για τον Εθελοντισμό, κα.Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, η πρώην Δήμαρχος Σαλαμίνας και Δημοτική Σύμβουλος , κα.Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι καθώς και Πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου Σαλαμίνας, Ο Διοικητής του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας «ο Άγιος Παντελεήμων», κ.Αναστάσιος Μύτογλου, η Πρόεδρος του 1ου Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, κα.Θεοχαρούλα Κοντούλη, η Εκπρόσωπος της ΔΕΕΠ Β Πειραιά ΝΔ, κα.Ελένη Μυλωνά καθώς και Πολιτευτές της Β Πειραιά, η Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΔ Σαλαμίνας, κα.Μιχάλαρου Σόνια, ο Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Σαλαμίνας, κ. Μπινιάρης Γιώργος, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Εξωραϊστικών-Πολιτιστικών και Αθλητικών Σωματείων και Συλλογών του νησιού.

eep logo