Πόρος: Αλλαγές στην πλαζ Ασκελίου

Κατεδαφίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές. 

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης με ανακοίνωση του αναφέρει πως μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία της πλαζ και θα περιλαμβάνει όρους που θα εξασφαλίζουν το αναγκαίο υψηλό επίπεδο εξοπλισμών και υπηρεσιών.

Επίσης, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει πως παράλληλα με τη εκμίσθωση της, το ΔΛΤ έχει συντάξει προμελέτη για την κατασκευή νέων σταθερών υποδομών για την πλαζ, οι οποίες θα κατασκευασθούν αφού εξασφαλισθούν οι αναγκαίες άδειες.

Στην ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Πόρου, περιλαμβάνει ένα σύντομο ιστορικό των γεγονότων που οδήγησαν στην κατεδάφιση των κατασκευών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Δημητριάδη:

"ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΠΛΑΖ ΑΣΚΕΛΙΟΥ

Μια νέα σελίδα γυρίζει για την πλαζ Ασκελίου με την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών που πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου. Με την ολοκλήρωσή της, το ΔΛΤ θα μπορέσει για πρώτη φορά μετά την πενταετία 2008-2012 να προχωρήσει στην δημοπράτηση ολόκληρης της παραλίας (όπως έχει δεσμευτεί η διοίκηση Δημητριάδη ήδη από το 2014), αφού η εκμίσθωση των τμημάτων με τις αυθαίρετες κατασκευές απαγορεύεται από το νόμο. Επιπλέον, η παραλία θα έχει για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια διπλάσιο εμβαδό αμμουδιάς.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2023 και θα περιλαμβάνει όρους που θα εξασφαλίζουν το αναγκαίο υψηλό επίπεδο εξοπλισμών και υπηρεσιών (5έτης διάρκεια, καντίνα, ξύλινες ξαπλώστρες και ομπρέλες κ.α.), όπως έχει συμβεί και με όλες τις άλλες παραλίες που έχει δημοπρατήσει το ΔΛΤ μετά το 2014 (Μοναστήρι, Ανάσα, Μικρό Νεώριο, «10η Στάση»). Παράλληλα, το ΔΛΤ έχει συντάξει προμελέτη για την κατασκευή νέων σταθερών υποδομών για την πλαζ, οι οποίες θα κατασκευασθούν αφού εξασφαλισθούν οι αναγκαίες άδειες.


Ιστορικό:
Οι επίμαχες κατασκευές (μπαρ, πλακοστρώσεις, πεζούλια κτλ) υλοποιήθηκαν την δεκαετία του 1950 και 1960 από τον ΕΟΤ, καθώς και την δεκαετία του 1990 από το Λιμενικό Ταμείο Πόρου.

Το 2009, μετά από ανώνυμη καταγγελία, η Κτηματική Υπηρεσία εκδίδει Πρωτόκολλο Κατεδάφισης. Όμως, το ΔΛΤ δεν το προσβάλει ούτε ενεργεί για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ το Λιμεναρχείο δεν εμποδίζει την χρήση τους από την εταιρία που μισθώνει την πλαζ.

Όταν το 2013 η πλαζ παραχωρείται σε νέο παραχωρησιούχο (ξενοδοχείο Μάνεση), το Λ/Χ εφαρμόζει ξαφνικά το νόμο και απαγορεύει την χρήση των κατασκευών. Το μπαρ κλείνει, το ΔΛΤ αναγκάζεται να παραχωρεί στο εξής μόνο την ζώνη της αμμουδιάς και το νησί στερείται την μεγαλύτερη πλαζ του.

Από το 2015, η νέα δημοτική αρχή εξαντλεί κάθε δυνατότητα για τη νομιμοποίηση των κατασκευών, ωστόσο η ευνοϊκή νομοθεσία που υπήρχε πριν το 2014 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό έχει αλλάξει και η αδράνεια των πρώτων χρόνων έχει καταστήσει μη-αναστρέψιμο το Πρωτόκολλο Κατεδάφισης.

Έτσι, προκειμένου η πλαζ να μπορέσει να αξιοποιηθεί ξανά και να δημοπρατηθεί στο σύνολό της, η κατεδάφιση καθίσταται μονόδρομος. Από το 2019 το ΔΛΤ κινείται για την εξασφάλιση των σχετικών εγκρίσεων, οι οποίες εκδίδονται την άνοιξη του 2022. Με την κατεδάφιση των κατασκευών ανοίγει πλέον ο μοναδικός δρόμος προκειμένου η πλαζ Ασκελίου να αποκτήσει ξανά και άμεσα την θέση που της αρμόζει στο νησί."

Πηγή: saronicmagazine.gr