Γ. Δημητριάδης: Πρόσκληση για ανοιχτή συζήτηση στους βουλευτές του Πόρου

Zητά σύγκλιση για τη λύση των προβλημάτων του νησιού

Με επιστολή που απέστειλε στις 7.11.2022 ο Δήμαρχος Πόρου στους κυβερνητικούς βουλευτές Α΄ Πειραιά & Νήσων τους προσκαλεί σε ανοιχτή συζήτηση στον Πόρο το Σάββατο 3.12.2022 στο κτήριο Συγγρού και ώρα 16:00, προκειμένου να συζητήσουν με την δημοτική αρχή, παρουσία πολιτών και με διαδικτυακή μετάδοση, τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του Δήμου. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμοι κυρία και κύριοι,
Σας προσκαλώ σε ανοικτή συζήτηση στον Πόρο το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο κτήριο Συγγρού και ώρα 16:00, προκειμένου να συζητήσουμε, παρουσία πολιτών και με διαδικτυακή μετάδοση, τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του Δήμου μας, στα οποία είχα αναφερθεί και στην από 12.5.2022 επιστολή μου και τα οποία παραθέτω εκ νέου:
1. Υγεία: Ο Πόρος είναι μάλλον το μοναδικό νησί του πληθυσμιακού του μεγέθους στο οποίο η δημόσια δομή υγείας (Π.Π.Ιατρείο) δεν παρέχει διαδικασία διακομιδών, δεν λειτουργεί καθημερινά και με γνωστό ωράριο και δεν λειτουργεί με εφημερίες εκτός πρωινών (ούτε καν ετοιμότητας/on call), στελεχώνεται δε με μόλις μία ιατρό.
2. Νεολαία-Αθλητισμός: Ο Δήμος Πόρου είναι πιθανότατα ο μοναδικός στη χώρα που δεν διαθέτει ούτε μια αθλητική εγκατάσταση. Αντιθέτως, υπάρχουν ρημάζουσες αθλητικές εγκαταστάσεις στο νησί που ανήκουν στο Π.Ν., το οποίο τις χρησιμοποιεί μόνο για τις ορκωμοσίες ναυτών, επιτρέποντας μεν ατύπως να εισέρχονται σε αυτές οι κάτοικοι του Πόρου, αλλά διαφωνώντας -μέχρι στιγμής- να παραχωρηθούν με Προγραμματική Σύμβαση στον Δήμο, ώστε ο τελευταίος να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης, συντήρηση και διαχείρισή τους.
3. Πολιτική Προστασία: Την ώρα που σε πολλές περιοχές και νησιά της χώρας με μικρότερο ή καθόλου δάσος ιδρύονται Εποχιακά Πυροσβεστικά Κλιμάκια, η Πολιτεία έχει επιλέξει να αφήσει το εξ ολοκλήρου δασώδες νησί μας στο έλεος του Θεού, μειώνοντας κατά 50% από το καλοκαίρι του 2021 τις περιπολίες του Πυροσβεστικού Σταθμού Τροιζήνας και αναθέτοντας υποκριτικά την ευθύνη προστασίας του νησιού στο Εθελοντικό Π.Κ., το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις αναγκαίες βάρδιες. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή, Εποχιακό Π.Κ. έχει ιδρυθεί στον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων και εποπτεύει το τμήμα του Δήμου Πόρου στην Πελοπόννησο, στο οποίο δεν υπάρχει δάσος. Μάλιστα, όπως ενημερώθηκε επίσημα ο Δήμος μας από τον αρμόδιο Πύραρχο του Ν. Αργολίδας, οι παραπάνω επιλογές βασίζονται σε πολιτικές αποφάσεις και όχι σε υπηρεσιακές υποδείξεις.
4. Περιβάλλον – Τουρισμός - Ιχθυοκαλλιέργειες: Ο Πόρος αποτελεί το μόνο νησί του Αργοσαρωνικού στο οποίο, κόντρα στις επιθυμίες της κοινωνίας και του Δήμου, η Πολιτεία, με παράνομες Αποφάσεις της, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 εγκατέστησε ιχθυοτροφεία, στερώντας από κατοίκους και επισκέπτες μεγάλο μέρος της ακτογραμμής του. Το 2011 με την θεσμοθέτηση του «Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών», ο Πόρος χαρακτηρίσθηκε ως περιοχή που προορίζεται για τη δημιουργία ιχθυο-βιομηχανικής ζώνης (ΠΟΑΥ) και σήμερα επίκειται η θεσμοθέτησή της με Π.Δ., η οποία θα αλλάξει με βίαιο τρόπο τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του νησιού, το φυσικό περιβάλλον του και τον τρόπο ζωής μας, μειώνοντας κατά 1/4 τον χερσαίο χώρο διοίκησης του Δήμου και προκαλώντας νομοτελειακά τοπική εξέγερση. Είναι αυτονόητο, δε, ότι όσο δεν ανακοινώνεται η απόσυρση των σχετικών σχεδίων ο Πόρος βρίσκεται σε πολεμική κατάσταση απέναντι στην κεντρική Διοίκηση.
Όπως είχα αναφέρει και στην προηγούμενη επιστολή μου, οι κάτοικοι του Πόρου μόνο εξοργισμένοι μπορούν να νοιώθουν από την έως σήμερα αντιμετώπιση της Πολιτείας, η οποία είναι η ίδια παρά τις εναλλαγές κυβερνήσεων, βουλευτών και περιφερειακών αρχών. Καθώς όλα τα ανωτέρω προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται και καθώς δεν έλαβα καμία απάντηση από μέρους σας στην προηγούμενη επιστολή μου, θεωρώ ότι η παρουσία σας στην ανοικτή συζήτηση της 3ης Δεκεμβρίου είναι αναγκαία.


Με τιμή,
Ο Δήμαρχος Πόρου,
Γιάννης Δημητριάδης»

ETEKA_Desktop

eep logo