Καλαμάκης: Για τα νησιά του Σαρωνικού

Επιστολή του Προέδρου των Ξενοδόχων για τα προβλήματα του κλάδου

Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Αίγινας Σταύρος Καλαμάκης επισημαίνει προβλήματα υποδομών και επενδύσεων για την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων στα νησιά του Σαρωνικού.

Συγκεκριμένα, σημειώνει πως
«Έχοντας διαπιστώσει, στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής σας, τις ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλλετε με κατεύθυνση την άρση αδικιών, αλλά και με νωπό ακόμη τον ενθουσιασμό μας για την αποφασιστική ώθηση που δώσατε στον ηλεκτροφωτισμό του Ναού της Αφαίας στην Αίγινα, απευθυνόμαστε και πάλι προσωπικά σε εσάς με τη βεβαιότητα ότι θα συμμεριστείτε το αίσθημα αδικίας που διακατέχει τους ξενοδόχους των νησιών του Σαρωνικού.

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού – Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες και Σαλαμίνα – γνωστά για τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού, συμβάλλουν πλέον σε πολύ υψηλό βαθμό στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας, καθώς τα τελευταία χρόνια αποτελούν κίνητρο για την επιλογή της Αθήνας ως προορισμού διακοπών. Συνεπώς, πέραν της αναβάθμισης των υποδομών τους (Αγωγός νερού, Βιολογικός καθαρισμός, Αποχετευτικό, Επάρκεια ρεύματος, Λιμενικές υποδομές) που έχουν ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί, είναι αναγκαία και η αναβάθμιση των ξενοδοχείων τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην υψηλού επιπέδου ζήτηση των Αλλοδαπών επισκεπτών της Αθήνας.

Επιπλέον τα νησιά του Σαρωνικού λειτουργούν ως βαλβίδα κοινωνικής αποσυμπίεσης για τους χιλιάδες ημεδαπούς επισκέπτες, κατοίκους της Αττικής. Αρκεί να σας αναφέρω ότι ο αριθμός των επισκεπτών ετησίως φθάνει το 1,6 εκατομμύριο!

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022 ωστόσο, αναπαράγει μια χρόνια αδικία σε βάρος της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις για την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων στα νησιά του Σαρωνικού να «τιμωρούνται» με χαμηλό ποσοστό επιδότησης 25% έως 45% (πρόσφατη ένταξη επένδυσης 28% στην Αίγινα), την ώρα που σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται ποσοστά επιχορήγησης τουριστικών επιχειρήσεων τα οποία κυμαίνονται από 50% έως 70%!

Επικαλούμενοι τη λογική σας, με τη βεβαιότητα ότι γνωρίζετε καλά την τουριστική σημασία των νησιών του Αργοσαρωνικού εδώ και δεκαετίες, πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο εσείς μπορείτε να άρετε αυτή την αδικία η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής για την αναβάθμιση των ξενοδοχείων τους.
Την αδικία αυτή επισημάναμε άλλωστε και στους συναρμόδιους υπουργούς, Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη, Τουρισμού κ. Β. Κικίλια, καθώς και στους βουλευτές της ΝΔ στην Α’ Πειραιά, αμέσως μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου, με επιστολή η οποία ουδέποτε έτυχε κάποιας απάντησης!

Με δεδομένο ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις του Αργοσαρωνικού εξαιρέθηκαν και από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των καταλυμάτων της Αττικής εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 «επειδή είναι νησιά» και τώρα αδικούνται γιατί είναι μεν νησιά, αλλά υπάγονται στην Περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει κι εμείς να μάθουμε σε ποια κατηγορία μας κατατάσσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Στη χερσαία ή τη νησιωτική Ελλάδα;
Σημειώνω επίσης ότι αυτή η «τιμωρία» των ξενοδόχων του Αργοσαρωνικού μετράει κάποιες δεκαετίες –από το 1986- όταν, για πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες, τα νησιά μας χαρακτηρίστηκαν ως τουριστικά κορεσμένες περιοχές, ενώ και μετά το 2004, συνέχισαν να εξαιρούνται από ρεαλιστικά ποσοστά επιχορήγησης, την ώρα που όλα τα άλλα νησιά της Ελλάδας στηρίχθηκαν και στηρίζονται πλουσιοπάροχα.

Με την πεποίθηση ότι, χάρη στην κοινή λογική που διαθέτετε και την ευαισθησία σας απέναντι στα κακώς κείμενα, θα συμμεριστείτε τη δικαιολογημένη αγανάκτησή μας, προσδοκούμε σε μια ρεαλιστική για μας προσωπική παρέμβασή σας, καθώς μόνο εσείς μπορείτε να λύσετε αυτόν τον «γόρδιο δεσμό». Προτείνουμε μάλιστα να θεσμοθετηθεί άμεσα ένα Ειδικό Πλαίσιο Κινήτρων που θα δοθεί Άπαξ για την αναβάθμιση των ξενοδοχείων της περιοχής, το οποίο δεν ξεπερνάει σε κόστος τα 50-60 εκατομμύρια ευρώ για τα 4.000 δωμάτια. Το πρόγραμμα χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια μπορεί να υλοποιηθεί με την μέθοδο που εφαρμόστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τον ΕΟΤ για την Αθήνα και την Αττική, εκτός από τα νησιά του Σαρωνικού.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για τη βέβαιη ανταπόκριση στο δίκαιο και αναγκαίο για την επιβίωση των ξενοδοχείων μας, αίτημά μας».