Για τα νέα πολύνεκρα ναυάγια ξεριζωμένων σε Κύθηρα και Λέσβο

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Δύο νέα ναυάγια ξεριζωμένων ανθρώπων το βράδυ της 5ης προς 6η Οκτώβρη, αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων στο προσφυγικό, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ένα ναυάγιο, το βράδυ της 5ης Οκτώβρη στα Κύθηρα, είχε ως αποτέλεσμα μετά την πρόσκρουση και την ημιβύθιση ιστιοφόρου και παρά τις ολονύκτιες προσπάθειες των κατοίκων που διέσωσαν 80 ανθρώπους, 8 νεκρούς και άλλους 7 ανθρώπους να αγνοούνται, με τις ελπίδες να μειώνονται όσο περνάνε οι ώρες.
Στο δεύτερο ναυάγιο λίγες ώρες αργότερα στη Λέσβο, τα ξημερώματα της Πέμπτης 6 Οκτώβρη, ο απολογισμός μετά τη βύθιση λέμβου ήταν 18 νεκροί. 16 γυναίκες κάτω των 20 ετών, ένας άνδρας και ένας ανήλικος.

Οι νέες αυτές τραγωδίες αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα που έχει μετατρέψει τα νερά του Αιγαίου σε νεκροταφείο ξεριζωμένων, ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, να γλιτώσουν από την εξαθλίωση στις χώρες τους.

Οι ευθύνες της ΕΕ κι όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής της ΝΔ, αποδεικνύονται για ακόμα μία φορά τεράστιες. Τα σχεδόν καθημερινά ναυάγια είναι το αποτέλεσμα αυτού του άθλιου και απάνθρωπου ευρωενωσιακού πλαισίου, όπως του Κανονισμού Δουβλίνου, του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που εφαρμόζεται σταδιακά και εντείνει την καταστολή στα σύνορα για τους αιτούντες άσυλο με τη συνδρομή της Frontex.

Αυτές οι εκατόμβες νεκρών είναι άμεση συνέπεια της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας το 2016, που επισημοποίησε το εκατέρωθεν «παζάρι» με βάση τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και με τους κατατρεγμένους να αξιοποιούνται σαν διαπραγματευτικό όπλο. Επικύρωσε τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα, οδηγώντας τους στα νύχια των διακινητών και σε ολοένα και πιο ριψοκίνδυνα ταξίδια, παρά τις διακηρύξεις ΕΕ και κυβερνήσεων από το 2015 για τη δήθεν καταπολέμηση των κυκλωμάτων.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεχίζει την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, οι “ανταγωνισμοί ευθυνών” ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση δεν μπορούν να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες και των δυο, μαζί και της ΕΕ για την πολιτική καταστολής, εγκλωβισμού και επαναπροωθήσεων που εφαρμόζουν, την από κοινού στήριξη κι εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.
Εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Να δημιουργηθούν επιτροπές ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ, ώστε να σταματήσει η τραγωδία με τα ναυάγια στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο ευρύτερα.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος κατέθεσε στην Επιτροπή τις εξής ερωτήσεις:
«Ερωτάται η Επιτροπή:
- Πώς τοποθετείται απέναντι στο γεγονός ότι η συνεχιζόμενη τραγωδία στη θάλασσα του Αιγαίου είναι αποτέλεσμα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, της πολιτικής καταστολής που εφαρμόζει στα σύνορα με τη Frontex, του εγκλωβισμού στις υπερδομές – φυλακές στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο, καθώς όλα τα παραπάνω οδηγούν κατατρεγμένους ανθρώπους στα δίχτυα των διακινητών για αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια;
- Πώς τοποθετείται στο αίτημα να δημιουργηθούν επιτροπές ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ, ώστε στη συνέχεια οι πρόσφυγες να μεταβαίνουν απευθείας στις χώρες προορισμού τους;».

 

 

 

eep logo