Γ. Ραγκούσης: Χωρίς εφημερίες το μοναδικό Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας

"Σε απόγνωση γιατροί και κάτοικοι του νησιού.."

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κατατέθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας απαντήσεις για το κατά πόσο αληθεύει και τι πρόκειται να πράξει σχετικά με το δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου (pireastime.gr) με τίτλο, «Χωρίς εφημερίες μένει από σήμερα το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας», σύμφωνα με το οποίο από τις 27-9-2022 πρόκειται να σταματήσουν οι εφημερίες των γιατρών του 1ου Κέντρου Υγείας της Σαλαμίνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, το ιατρικό προσωπικό, αποφάσισε να διακόψει τις εφημερίες, διότι λόγω των τραγικών ελλείψεων σε γιατρούς αναγκάζονται να υπερβαίνουν εδώ και πάρα πολύ καιρό το ανώτατο μηνιαίο όριο των εφτά (7) εφημεριών, με αποτέλεσμα πέραν αυτών να μένουν απλήρωτοι, ξέχωρα από την επαγγελματική τους εξουθένωση. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των γιατρών και του λοιπού προσωπικού για προσλήψεις ή έστω ενίσχυση με μεταφορά προσωπικού από άλλες δομές, η κατάσταση στη μοναδική δομή υγείας αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών είναι τραγική. Σημειώνεται ότι στους γιατρούς οφείλονται ακόμα οι κανονικές άδειες που αδυνατούν να πάρουν από το 2019, αμέτρητα ρεπό, ενώ διεκδικούν οφειλές ακόμα και από το 2015 για απλήρωτες εφημερίες.

Τέλος, οι πληροφορίες ότι η 2η Υγειονομική Περιφέρεια χρησιμοποιεί ήδη μεθόδους αυταρχικής διοίκησης, δίνοντας εντολή, «εντέλλεσθε», στους γιατρούς να εφημερεύσουν πέρα από τα προβλεπόμενα όρια και κυρίως πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, είναι το λιγότερο απαράδεκτες κι αφορούν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στην κυβέρνηση συνολικά.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Σταματούν και οι εφημερίες των γιατρών στο 1ο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας;».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, έχοντας υπόψη του το από 27-9-2022 δημοσίευμα του ιστότοπου pireastime.gr, σύμφωνα με το οποίο σταματούν και οι εφημερίες των γιατρών στο 1ο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, τη μοναδική άλλωστε δομή υγείας του νησιού που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, το καταθέτει ως αναφορά προς το Υπουργείο Υγείας, ζητώντας να επαληθεύσει ή να διαψεύσει το εν λόγω δημοσίευμα, καθώς και τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
• Το ιατρικό προσωπικό του 1ου Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας αποφάσισε να διακόψει τις εφημερίες, καθώς δεν πληρώνεται για τις υπεράριθμες που πραγματοποιεί.
• Ήδη έχει λήξει το μηνιαίο πλαφόν εφημεριών των τελευταίων ειδικευμένων Γενικών Γιατρών του 1ου Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα να εργάζονται νύχτα και μέρα χωρίς να πληρώνονται.
• Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας έχουν οδηγήσει σε απόλυτη εξουθένωση τους γιατρούς οι οποίοι δεν καλύπτουν μόνο τα έκτακτα και επείγοντα, αλλά και τα τακτικά περιστατικά όπως και αυτά του κορονοϊού.
• Να σημειωθεί ότι οι γιατροί πρέπει να πραγματοποιούν μέχρι 7 εφημερίες το μήνα καθώς μετά θεωρούνται υπεράριθμες και δεν πληρώνονται. Παρ’ αυτά οι περισσότεροι ξεπερνούν κατά πού το πλαφόν στις εφημερίες.
• Στους γιατρούς του 1ου Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας οφείλονται κανονικές άδειες από το 2019 (των προηγούμενων ετών έχουν διαγραφεί), αμέτρητα ρεπό ενώ αξιοσημείωτο είναι πως βρίσκονται στα δικαστήρια κατά της 2ης ΥΠΕ για απλήρωτες υπεράριθμες εφημερίες του 2015 και του 2016 που αρνούνται να αποπληρώσουν.