Το ΚΚΕ για τους εκπαιδευτικούς των νησιών του Αργοσαρωνικού

Δύσκολες οι συνθήκες διαβίωσης για τους νεοδιόριστους

Με ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές Μανωλάκου Διαμάντω, Γκιόκας Γιάννης, Δελής Γιάννης, Κανέλλη Λιάνα, Κατσώτης Χρήστος και Παφίλης Θανάσης επισημαίνουν:

Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπως και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, ζουν το δικό τους Γολγοθά στην καθημερινότητά τους.
Με τα 737 ευρώ για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, τα 880 ευρώ για τους αναπληρωτές (το πολύ για 10 μήνες), με χαμένους 6 μισθούς από το 2009 και μετά, καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά σε ενοίκια, μετακίνηση, λογαριασμούς ενέργειας, είδη πρώτης ανάγκης, δίδακτρα για τα «προσόντα» τους, ακόμα και για βασικά εργαλεία στην τάξη λόγω των ελλείψεων υποδομών. Μάλιστα, η κατάσταση είναι τέτοια, που σε πολλά από αυτά (όπως η Ύδρα και οι Σπέτσες) δεν είναι καν εφικτό να βρουν σπίτι πριν τα μέσα του Οκτώβρη λόγω της τουριστικής περιόδου, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος της μετακίνησης.
Είναι ενδεικτικό ότι για την μετακίνηση προς την Σαλαμίνα, μια ανάσα από τον Πειραιά, το καθημερινό κόστος φτάνει μέχρι και τα 14 ευρώ μόνο για να μπουν και να βγουν από το νησί με το όχημά τους, δηλαδή το μήνα 300 ευρώ. Χωρίς να υπολογίζεται το κόστος της βενζίνης για την μετακίνηση από και προς το νησί ή τη μετακίνηση μέσα στο νησί, αφού πολλές φορές τοποθετούνται σε απομακρυσμένα μεταξύ τους σχολεία.
Για την μετακίνηση στα υπόλοιπα νησιά το κόστος είναι ακόμα υψηλότερο. Με δεδομένη την έκπτωση που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί για την μετακίνηση στην Αίγινα (ύψους 30%), το κόστος κυμαίνεται από 17 έως 26 ευρώ (370-560 ευρώ τον μήνα) ανάλογα με τον τύπο πλοίου. Για την Ύδρα το κόστος εκτοξεύεται στα 80 ευρώ με επιστροφή, ημερησίως.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας για:
- Δωρεάν μετακίνηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών από και προς το σχολείο, τόσο για τα πλοία της γραμμής, όσο και εντός των νησιών.
- Δωρεάν στέγαση των εκπαιδευτικών στα νησιά, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα διαμερίσματα, δωμάτια και ξενοδοχεία για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων. Μεριμνώντας για τη δημιουργία ξενώνων για τους εκπαιδευτικούς που τοποθετούνται ως αναπληρωτές και νεοδιόριστοι (‘’Το σπίτι του εκπαιδευτικού’’). Μεριμνώντας ο Δήμος και η Εκκλησία στην Ύδρα ώστε να γίνουν έργα για τη βελτίωση του πρώην “Γηροκομείου”, που φιλοξενεί εκπαιδευτικούς.
- Να υπάρξει επιδότηση ενοικίου στα 300€ το μήνα για όλα τα νησιά.
- Να υπάρχει δωρεάν σίτιση για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με δημιουργία λεσχών σίτισης σε κεντρικές περιοχές των νησιών, αξιοποίηση τοπικών εστιατορίων, αξιοποίηση της δυνατότητας των Ναυστάθμων ή των ΑΕΝ για σίτιση ή για παρασκευή γευμάτων και μεταφορά τους στα σχολεία με Δημοτικά οχήματα, σχολικά γεύματα για όλους.

 

eep logo