Η Νίνα Κασιμάτη για το 1ο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας

Υποστελέχωση σε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό καταγγέλλει η βουλευτής Πειραιά

Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτη κατέθεσε Αναφορά για τον Υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλe;yρη βάσει της Επιστολής – Ενημέρωσης Πολιτών που εξέδωσαν οι Ιατροί του 1ου Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας και στην οποία καταγγέλλουν την υποστελέχωση του 1ου Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας τόσο σε μόνιμο (ειδικευόμενοι Γενικοί Ιατροί), όσο και σε επικουρικό ιατρικό προσωπικό (αγροτικοί και παρατασιακοί ειδικευόμενοι).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή των Ιατρών, η παραπάνω κατάσταση οφείλεται στη μη αναπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν μετά από συνταξιοδότηση ή παραίτηση αλλά και από οργανικές θέσεις που δεν προκηρύσσονται.
Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με τις υπεράριθμες εφημερίες, το μειωμένο προσωπικό ανά εφημερία και την αναστολή των αδειών έχουν οδηγήσει στην εξουθένωση του εναπομείναντος ιατρικού προσωπικού.

Η επιφόρτιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με περισσότερες αρμοδιότητες στο ήδη μειωμένο ιατρικό δυναμικό εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία (π.χ. ιατρικό λάθος, αδυναμία συνοδείας επειγόντων περιστατικών με το ΕΚΑΒ).

Καταλήγοντας στην Επιστολή τους οι Ιατροί του 1ου Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας σημειώνουν πως από τις συνεχείς οχλήσεις προς τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) δεν υπήρχε ανταπόκριση, γεγονός που οδήγησε σε παραίτηση της Διοικούσας Επιτροπής (για 2η φορά).

Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο πληθυσμός της Σαλαμίνας από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο αγγίζει τους 280.000 κατοίκους, οπότε είναι αναγκαία για την ικανοποιητική λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας η στελέχωση των υπαρχουσών δομών με επαρκές προσωπικό κατάλληλο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων του νησιού.
Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Νίνα Κασιμάτη προωθεί στο Υπουργείο Υγείας την Επιστολή – Ενημέρωση Πολιτών των Ιατρών του 1ου Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας και καλεί τον Υπουργό κ. Αθανάσιο Πλεύρη να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την επίλυση των ζητημάτων και να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή.