Σάββας Αθανασίου: Τώρα η συζήτηση για την επανίδρυση του Δήμου Μεθάνων

Να γίνει δια ζώσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθάνων

Με επιστολή του, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων Σάββας Αθανασίου ζήτησε και προφορικώς και εγγράφως και πάλι από τον δήμαρχο Τροιζηνίας Μεθάνων να συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο το θέμα της Επανίδρυσης του Δήμου Μεθάνων. Μάλιστα τον κάλεσε η συνεδρίαση να γίνει δια ζώσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθάνων.


Αναλυτικά η επιστολή του Σάββα Αθανασίου:

"Εφέτος συμπληρώνονται 188 έτη από την ίδρυση του Δήμου Μεθάνων.

Υπενθυμίζεται ότι η αυτόνομη λειτουργία του Δήμου Μεθάνων καταργήθηκε με νόμο το 2010, χωρίς να υπάρχει προηγουμένως δημόσια διαβούλευση και σύμφωνη γνώμη των δημοτών και των κατοίκων του.

Έκτοτε, η περιοχή της Χερσονήσου Μεθάνων απαξιώνεται συνεχώς και οι επιπτώσεις από αυτόν τον μαρασμό και την εγκατάλειψη αποτυπώνεται στα εισοδήματα των κατοίκων της περιοχής, στις απογραφές πληθυσμού και ακινήτων, αλλά είναι ορατή και δια γυμνού οφθαλμού.

Το σημαντικότερο είναι ότι ουδεμία προσπάθεια έγινε την περασμένη τριετία για την ανάταξη της Χερσονήσου Μεθάνων, αλλά και όποιοι σχεδιασμοί έγιναν τα τελευταία χρόνια κάτω από την πίεση των αιρετών της Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων και των κατοίκων της Χερσονήσου δεν συνεχίστηκαν.

Υπενθυμίζω ότι:

Παραμένουν κλειστές οι τρεις κρατικές Λουτροπηγές, που ανήκουν στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων. Κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει αυτη την τριετία. Αλλά παρεμβάσεις κατοίκων και αιρετών η ΕΤΑΔ υποχρεώθηκε να απαντήσει ότι για την ωρίμανση του διαγωνισμού απαιτείται τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου για τις Λουτροπηγές του Αγίου Νικολάου, η σημερινή δημοτική αρχή, δεν προέβη σε καμία απολύτως πρωτοβουλία.

Παραμένει αναξιοποίητο το Κέντρο Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου. Εγκαταλελειμμένο και έχει εξελιχθεί σε εστία ρύπανσης.

Παραμένει αναξιοποίητο το Κέντρο Νησάκι στη Λουτρόπολη, ένα κόσμημα και πόλος προσέλκυσης τουριστών. Το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στα αποδυτήρια είναι γνωστά.

Αναξιοποίητη παραμένει η Μαρίνα Μεθάνων, αλλά και το λιμάνι της Λουτρόπολης, όπως και τα αλιευτικά καταφύγια στο Βαθύ, στον Άγιο Γεώργιο και στον Άγιο Νικόλαο. Όταν στον Πόρο ελλιμενίζονται 22.000 τουριστικά σκάφη, στα Μέθανα, που διαθέτουν υποδομή για τη φιλοξενία τους, οι ελλιμενισμοί είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Η θαλάσσια συγκοινωνία, κυρίως στους χειμερινούς μήνες είναι ανύπαρκτη με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι των Μεθάνων και να υποχρεώνονται είτε να μεταβαίνουν στον Πόρο προκειμένου να πάνε στον Πειραιά ή να ταξιδεύουν οδικώς.

Η ανυπαρξία ενδιαφέροντος για την περιοχή των Μεθάνων είναι ολοφάνερη και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η δημοτική αρχή αδυνατεί να ελέγξει ακόμη και τις βλάβες στο δίκτυο αποχέτευσης και στο ΒΙΟΚΑ με αποτέλεσμα τα λύματα να χύνονται συνεχώς στη θάλασσα. Τα έγγραφα της Περιφέρειας Νήσων και του Λιμεναρχείου και οι δεκάδες καταγγελίες των δημοτών είναι η πιο τρανή απόδειξη της αποτυχίας της δημοτικής αρχής και του αναποτελεσματικού μοντέλου διοίκησης που υποχρεωθήκαμε να υποστούμε. Η αντλία στον Άγιο Νικόλαο δεν λειτουργεί την τελευταία τριετία.

Στο θέμα της ύδρευσης, η μη σωστή λειτουργία του Απονιτροποιητή, οι συχνές βλάβες του δικτύου στα χωριά, με αποκορύφωμα το γεγονός της περασμένης εβδομάδας όταν η Κυψέλη έμεινε από νερό. Επιστρατεύθηκε η Πυροσβεστική για να λύσει το θέμα, μεταφέροντας νερό όχι από τον Απονιτροποιητή, αλλά από βάνα του δικτύου που βρίσκεται πριν από το Εργοστάσιο Επεξεργασίας για τα Νιτρικά.

Η απροθυμία της δημοτικής αρχής να διεκδικήσει τα αναπτυξιακά κίνητρα που ισχύουν για την Αργολίδα και για όλη την Πελοπόννησο να ισχύουν και στα Μέθανα και στην Τροιζηνία, φανερώνει την αποτυχία του μοντέλου διαχείρισης που ακολουθείται. Η εξομοίωση των Μεθάνων και της Τροιζηνίας με την Αττική αφαιρεί σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους.

Η διακοπή των εργασιών στο δρόμο Δρυόπης – Γαλατά είναι άλλο ένα δείγμα της αποτυχίας του δικού σας μοντέλου διαχείρισης των προβλημάτων, αλλά και της αναποτελεσματικότητας του Καλλικρατικού Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων και βεβαίως και της Αντιπεριφέρειας Νήσων.

Σε ουδεμία ενέργεια έχετε προβεί για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά ούτε ενδιαφερθήκατε για την εξασφάλιση φθηνού και άφθονου νερού για άρδευση. Η ευλογημένη Γη της Τροιζηνίας και των Μεθάνων, αντιμετωπίζει προβλήματα άρδευσης με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η αγροτική παραγωγή.

Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες άλλους λόγους, αλλά περιορίζομαι μόνο σε αυτούς τους δέκα λόγους και ζητώ:

Τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου δια ζώσης με θέμα την Επανίδρυση του Δήμου Μεθάνων, σε ανοιχτή συνεδρίαση στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθάνων.

Την προηγούμενη ημέρα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τροιζηνίας -Μεθάνων πρότεινα να συζητηθεί το θέμα της Επανίδρυσης του Δήμου Μεθάνων.

Να ληφθεί δηλαδή σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Μάλιστα, για να διευκολύνω τη διαδικασία ζήτησα, στην περίπτωση που δεν δεχτεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος να συζητηθεί σήμερα, να δεσμευτεί ο δήμαρχος ότι θα είναι θέμα συζήτησης και να ληφθεί απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η απάντηση στο αίτημα που έθεσα ήταν να μου κλείσουν το μικρόφωνο και να μην απαντήσει και να μην δεσμευτεί ο δήμαρχος.

Με την εξέλιξη αυτή, αποχώρησα σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση. Ο αγώνας θα είναι συνεχής μαζί με τους άλλους συμβούλους της μειοψηφίας, τους τοπικούς συμβούλους και τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων".


Σημείωση:

Προηγήθηκε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τροιζηνίας -Μεθάνων και ο Σάββας Αθανασίου πρότεινε να συζητηθεί το θέμα της Επανίδρυσης του Δήμου Μεθάνων.

Να ληφθεί δηλαδή σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και όπως τόνισε:

"Μάλιστα, για να διευκολύνω τη διαδικασία ζήτησα, στην περίπτωση που δεν δεχτεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος να συζητηθεί σήμερα, να δεσμευτεί ο δήμαρχος ότι θα είναι θέμα συζήτησης και να ληφθεί απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η απάντηση στο αίτημα που έθεσα ήταν να μου κλείσουν το μικρόφωνο και να μην απαντήσει και να μην δεσμευτεί ο δήμαρχος.

Με την εξέλιξη αυτή, αποχώρησα σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση. Ο αγώνας θα είναι συνεχής μαζί με τους άλλους συμβούλους της μειοψηφίας, τους τοπικούς συμβούλους και τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων".

eep logo