Το ΚΚΕ για την αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης της Αίγινας

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Αίγινας του ΚΚΕ υπογραμμίζει το πρόβλημα της αύξησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που "βάζει φωτιά στο πορτοφόλι των εργαζομένων".

Συγκεκριμένα σημειώνει πως "Σε μια περίοδο που ο κάθε εργαζόμενος, η κάθε λαϊκή οικογένεια, βλέπει το εισόδημά της να "εξανεμίζεται" από την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια, στην υγεία, στην πρόνοια και αλλού, κάποιοι μετρούν διαρκώς αυξήσεις στα κέρδη τους.
Είναι πρόκληση τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια να έχουν αυξηθεί κατά 30% για την Αίγινα, βάζοντας φωτιά στην μετακίνηση των Αιγινιτών προς τον Πειραιά - Αθήνα.
25 ευρώ το άτομο με επιστροφή και αν χρειαστεί να μεταφέρει και όχημα το κόστος ξεπερνά τα 80 ευρώ! με το συμβατικό πλοίο, καθώς η μεταφορά με το δελφίνι ανεβάζει ακόμα παραπάνω το κόστος (19 ευρώ το άτομο)!!
Η αύξηση των εισιτηρίων βάζει φωτιά στο πορτοφόλι των εργαζομένων, σε ένα νησί που η μετάβαση προς το κέντρο γίνεται όλο και πιο απαραίτητη, όπως η μετακίνηση για λόγους υγείας, είτε για άλλους λόγους (εφορία, δικαστήρια), αφού η κατάσταση των δημόσιων δομών στο νησί είναι τραγική, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.
Η κατάσταση χειροτερεύει, αφού η δημόσια συγκοινωνία στο νησί περιορίζεται μόνο σε περιοχές που έχουν «τουριστικό ενδιαφέρον», ενώ άλλες είναι αποκλεισμένες (πχ Πόρτες – Ανιτσαίο) αναγκάζοντας τους κατοίκους τους να κινηθούν με δικά τους μέσα, αν αυτά υπάρχουν, με την τιμή της βενζίνης στα 2,50 ευρώ το λίτρο.
Αλλά και η μετακίνηση για αναψυχή γίνεται μακρινό όνειρο για την εργατική λαϊκή οικογένεια, αφού το κόστος για μετάβαση στο νησί για μία 4μελη οικογένεια αγγίζει τα 100 ευρώ χωρίς αυτοκίνητο.
Οι νέες αυτές αυξήσεις, έγιναν με πρόσχημα είτε της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, είτε των αυξήσεων στο πετρέλαιο και στα καύσιμα γενικά, όπως έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα λόγω και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.
Είναι πρόκληση να επικαλούνται οι εφοπλιστές ακτοπλόοι ως αιτία για τις νέες αυξήσεις την ακρίβεια στα καύσιμα όταν αυτοί, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες, έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, όταν αυτοί έχουν την προστασία όλων των κυβερνήσεων. Ενώ έχουν πλήρη φορολογική ασυλία, λαμβάνουν συνεχώς τεράστιες χρηματοδοτήσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, με νόμους, προνόμια και επιδοτήσεις, υπηρετούν το αδηφάγο κέρδος των εφοπλιστών, θυσιάζοντας τα δικαιώματα των ναυτεργατών, με περικοπές των μισθών, εξαντλητικά δρομολόγια και ωράρια εργασίας με μειωμένες τις οργανικές συνθέσεις, με υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
Καμιά λύση δεν πρόκειται να έρθει από κόμματα και κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται μόνο για το πως θα διασφαλίσουν τα κέρδη των εφοπλιστών και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων.
Η δύναμη και η ελπίδα βρίσκεται μόνο στα δικά μας χέρια, λύσεις μπορεί να επιβάλλει μόνο ο δικός μας αγώνας.
Για αυτό διεκδικούμε:
• Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων - εμπορευμάτων) κατά 50%, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές
• Δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.
• Να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατών με αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας κατοχυρωμένα με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση.
• Εξασφάλιση συχνής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων.
• Κατάργηση των φόρων στα καύσιμα, της ρήτρας αναπροσαρμογής και των «πράσινων» χαρατσιών στο ηλεκτρικό ρεύμα.
• Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια αγροτών, διαγραφή των χρεών τους.

Η συμπόρευση και η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους τόπους δουλειάς, στους αγώνες και τις εκλογές είναι συμβολή στον αγώνα για τις λαϊκές ανάγκες σήμερα, αλλά κυρίως για την προοπτική, για τη μόνη διέξοδο υπέρ του λαού".

eep logo