Εκτός παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ ο λιμένας Πόρου

poros

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρένας Δούρου στο νησί

Δεν θα παραχωρηθεί τελικά στο ΤΑΙΠΕΔ το λιμάνι του Πόρου, όπως είχε γίνει πρόσφατα και με την περιοχή της Κυνόσουρας Σαλαμίνας, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η εξέλιξη με την περίπτωση του λιμένος της Υδρας. Τη διαδικασία παραχώρησης φρέναραν -πέρα από οικονομοτεχνικής και νομικής φύσεως προβλήματα- κυρίως οι έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των κατοίκων, με τη στήριξη και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Μόλις το πρωί της Παρασκευής η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου ανακοίνωσε επισήμως τη «μη πώληση» του λιμανιού του Πόρου. Κατά την επίσκεψή της στο νησί ενημέρωσε τον δήμαρχο του Πόρου κ. Γιάννη Δημητριάδη ότι εξαιρείται ο λιμένας από τη παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η εξέλιξη αυτή «δικαιώνει τους αγώνες όλων των κατοίκων του νησιού», είπε η κυρία Δούρου. Παράλληλα όμως επεσήμανε ότι είναι κάτι που δημιουργεί περισσότερες ευθύνες για την αναπτυξιακή πορεία του νησιού και την ανάταξη της οικονομίας. Και πρόσθεσε: «Τώρα, Περιφέρεια και Δήμος οφείλουν να συνεργαστούν στο θέμα της χωροθέτησης της μαρίνας».

Η υπόθεση για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων Πόρου και Ύδρας έρχεται από παλιά με κινητοποιήσεις κατοίκων, προσφυγές στο ΣτΕ , αντιδράσεις τοπικών παραγόντων και αρνητικές αποφάσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, υπήρχε και δέσμευση της παράταξης «Δύναμη Ζωής» ήδη από τις προγραμματικές θέσεις της για τη στάση της και ως περιφερειακής Αρχής. «Είχαμε πει ότι δεν θα αποδεχθεί και θα αποτρέψει την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ της Κυνόσουρας (αρχαιολογικός χώρος - Ζώνη Α), το λιμάνι του Πόρου που είχε συνδεθεί με τη μαρίνα Αλίμου και το λιμάνι της Ύδρας που 400 χρόνια δεν το πάτησαν οι Τούρκοι».

Και πρόσθεσε: «Εξαιρέθηκαν τελικά από την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ η Κυνόσουρα και το λιμάνι του Πόρου...».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πόρου κ. Δημητριάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του δήμου για την εξέλιξη αυτή, η οποία «αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας».

Επίσης, η κυρία Δούρου κατά την επίσκεψή της στον Πόρο προέβαλλε δεόντως ότι η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει με έργα την τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν και οι δυο αντιπεριφερειάρχες της, Νήσων κ. Χατζηπέρος και Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, ότι το τμήμα του λιμανιού που έχει υποστεί καταστροφές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αποκατασταθεί - έχει δεσμευθεί ήδη κονδύλι 1 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες…

in.gr

eep logo