Αίγινα: Οι ξενοδόχοι ζητούν απομάκρυνση καλωδίων υψηλής τάσης από τον Ναό της Αφαίας

afaia aigina

Επιστολή του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας Σταύρου Καλαμάκη

Έκκληση στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο, αλλά και στον Γεώργιο Αμυρά, Υφυπουργό Προστασίας Περιβάλλοντος, απευθύνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας, Σταύρος Καλαμάκης, για το Ναό της Αφαίας.

Σε επιστολή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας ζητά από τους αρμοδίους να αφαιρέσουν τα καλώδια υψηλής τάσης από τον πευκόφυτο χώρο γύρω από τον Ναό της Αφαίας, επειδή υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Ο κ. Καλαμάκης υπενθυμίζει ότι η Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας, το καλοκαίρι του 2021, τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν σε πύρινο κλοιό, προχώρησε άμεσα στην υλοποίηση προγράμματος εθελοντικής πυροπροστασίας με 80 εθελοντές και 130 νυκτερινές βάρδιες αποτρέποντας τον κίνδυνο τυχόν εμπρησμού σε μεγάλο βαθμό.

Αναλυτικά η επιστολή

Αξιότιμε κύριε Μάνο,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας ένα σημαντικό θέμα το οποίο χρήζει άμεσης αναγνώρισης και αντιμετώπισης από τη Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, στον πευκόφυτο περιβάλλοντα χώρο του Ναού της Αφαίας, ενός από τους πλέον σημαντικούς ναούς της αρχαιότητας στη χώρα και κατά 500 χρόνια αρχαιότερος από τον Παρθενώνα, βρίσκονται ακάλυπτα καλώδια υψηλής τάσης σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που σας αποστέλλουμε μαζί με την επιστολή, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, λόγω των καλωδίων, ο κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής του πευκόφυτου δάσους, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο Ναός, είναι εξαιρετικά υψηλός. Σημειώνουμε πως η προσέλευση στο Ναό της Αφαίας είναι πάνω από 100.000 επισκέπτες σε ετήσια βάση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι καταστροφή μπορεί να προκληθεί στο νησί, στους κατοίκους του και στις επιχειρήσεις, αλλά και στη χώρα σε ιστορικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο.

Ως Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας έχουμε βασικό μέλημα την προστασία του Ναού αλλά και την ανάδειξή του. Πιο συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2021, τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν σε πύρινο κλοιό προχωρήσαμε άμεσα στην υλοποίηση προγράμματος εθελοντικής πυροπροστασίας με 80 εθελοντές και 130 νυκτερινές βάρδιες αποτρέποντας τον κίνδυνο τυχόν εμπρησμού σε μεγάλο βαθμό. Ακόμα σας γνωρίζουμε ότι μετά από παρέμβασή μας, πάλι το καλοκαίρι του 2020, στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, δόθηκε εντολή και προχωρά η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την δημοπράτηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την άμεση ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και τον ηλεκτροφωτισμό του Ναού.

Έχοντας αναφέρει τα παραπάνω, ζητούμε την άμεση παρέμβασή της Διοίκησης του ΔΕΔΗΕ προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστή λύση για την προστασία του Ναού και του πευκόφυτου περιβάλλοντος χώρου από τα καλώδια υψηλής τάσης. Ενέργεια η οποία κατά τη δική μας εκτίμηση είναι άμεσης προτεραιότητας.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη θετική σας ανταπόκριση ως προς την επίλυση του προβλήματος που σας περιγράψαμε παραπάνω.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας
Σταύρος Καλαμάκης

Ας σημειωθεί ότι ο Ναός της Αφαίας δεσπόζει στην κορυφή πευκόφυτου λόφου στο βορειοανατολικό μέρος της Αίγινας. Είναι το σπουδαιότερο μνημείο που σώζεται από το ιερό, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη θεότητα Αφαία, αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί του Αργοσαρωνικού και δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ναούς και σήμερα σώζονται 24 από τις 32 κολώνες του. Παρά την εγκατάλειψη από την πολιτεία, ο Ναός της Αφαίας σημειώνει μια αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα.

Πηγή: iefimerida.gr

ETEKA_Desktop

eep logo