Ξεκίνησαν οι δοκιμές πίεσης του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της Αίγινας

agogos 87328

Και έλεγχοι της ποιότητας του νερού με δείγματα που θα ληφθούν από τους υδρομετρητές

Ξεκίνησαν την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου οι δοκιμές πίεσης για το μεγαλύτερο έργο της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων το οποίο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, τον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας.

Με το συγκεκριμένο έργο το οποίο υλοποιήθηκε με συστηματικές παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη συνδέεται το νησί, της Αίγινας μέσω Σαλαμίνας με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ. Ο αγωγός 14,4 χιλιομέτρων είναι σε βάθη μέχρι και 95 μέτρων και αναμένεται να εξασφαλίσει ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικά μέτρα. Το έργο, το οποίο θεωρείται μοναδικό στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2104-2020) με το ποσό των 23 εκ. €.

agogos 87327

Στο πλαίσιο των δοκιμών θα πραγματοποιηθεί και έλεγχος της ποιότητας του νερού με δείγματα που θα ληφθούν από τους υδρομετρητές στο φρεάτιο της ΕΥΔΑΠ, στο φρεάτιο της ΕΥΔΑΠ στο Λεόντι Αίγινας και στην Κεντρική Δεξαμενή Κυψέλης Αίγινας.Οι δοκιμές ήταν επιτυχής και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σήμερα θα συνεχιστούν στο φρεάτιο στο Λεόντι Αίγινας, ενώ δειγματοληψίες για την ποιότητα του νερού θα γίνουν από 27/12/21 μέχρι 31-12-21.

Σύμφωνα με τη τεχνική έκθεση του αναπληρωτή Προϊστάμενου της Διεύθυνσης υδραυλικών έργων της Περιφέρειας Χ. Γεωργαλή, «οι δοκιμές παροχετευτικότητας θα αρχίσουν από 5-1-2022 οπότε αναμένονται τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις του πόσιμου νερού. Στη συνέχεια θα γίνει η τροφοδοσία της Αίγινας με πόσιμο νερό της ΕΥΔΑΠ.

Τις εργασίες για την έναρξη των δοκιμών ολοκλήρωσης του έργου παρακολούθησε στο Πέρανι Σαλαμίνας η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου–Μπόγρη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και στελέχη του αναδόχου.

patoulis bogrh agogos 3

Ο Περιφερειάρχης Γ.Πατούλης αφού ενημερώθηκε εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έναρξη των δοκιμών και δήλωσε: «Με συνέπεια προχωρούμε σταθερά στη διεξαγωγή των αναγκαίων δοκιμών προκειμένου να φθάσει σε κάθε πολίτη της Αίγινας του πολυτιμότερο αγαθό το νερό. Ένα σημαντικό και καινοτόμο έργο, η υδροδότηση της Αίγινας, γίνεται πραγματικότητα. Οι υπηρεσίες και τα στελέχη της Περιφέρειας, έχουν πράξει ότι είναι αναγκαίο για να ολοκληρωθεί ένα πρωτοποριακό και με πολλαπλά οφέλη έργο. Δεν θα αφήσουμε να πάει ούτε μια μέρα χαμένη. Με συγκεκριμένα έργα και χρηματοδοτικά προγράμματα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανάπτυξη των νησιών μας. ».

Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη υπογράμμισε:
«Χθες ξεκίνησαν από τη Σαλαμίνα οι δοκιμές και σήμερα συνεχίζονται στο Λεόντι Αίγινας. Ένα ταξίδι μέσα από δεκάδες προβλήματα φτάνει στο τέλος του. Σύντομα οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν στη διάθεσή τους επαρκή και ποιοτική ποσότητα νερού. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ο οποίος ασχολήθηκε προσωπικά αρκετές φορές για να υλοποιηθεί το έργο προχωρούμε στη διενέργεια όλων των αναγκαίων ελέγχων».