Επιστολή Δημάρχου Πόρου προς τον Υπουργό Τουρισμού για το θέμα της Π.Ο.Α.Υ.

ixthyokalliergeies

Ζητά παρέμβαση στο θέμα της σχεδιαζόμενης ίδρυσης ιχθυο-βιομηχανικής ζώνης στον Πόρο

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με τη διαχρονική άρνηση του Υπουργείου του να ασκήσει τις αρμοδιότητές του στο θέμα της σχεδιαζόμενης ίδρυσης ιχθυο-βιομηχανικής ζώνης (Π.Ο.Α.Υ.) στον Πόρο.

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σε συνέχεια των σχετικών εγγράφων μου προς το Υπουργείο σας και της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήσαμε στις 16.12.2020 με τον προκάτοχό σας κ. Χ. Θεοχάρη, επισημαίνω ότι μέχρι σήμερα το Υπουργείο σας δεν έχει αποστείλει γνωμοδότηση επί της σχεδιαζόμενης ιχθυο-βιομηχανικής ζώνης (Π.Ο.Α.Υ) στον Πόρο. Πρόκειται για αρμοδιότητα στην οποία απαράδεκτα, παράνομα και προσβλητικά προς την περιοχή μας, το Υπουργείο σας δεν έχει ανταποκριθεί από το 2011 έως σήμερα, έχοντας παραλείψει να απαντήσει στο σύνολο των εγγράφων από τα οποία κρίνεται το μέλλον του Πόρου, τα οποία είναι τα εξής:
1) Το από 1.4.2011 έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, με το οποίο του διαβιβάστηκε η Σ.Μ.Π.Ε. (περιβαλλοντική Μελέτη) του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών για έκφραση γνώμης.
2) Το από 6.2.2013 έγγραφο της μελετητικής εταιρείας AMBIΟ, με το οποίο διαβιβάστηκε στον Ε.Ο.Τ. σχέδιο της Σ.Μ.Π.Ε. της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου.
3) Το από 12.7.2020 έγγραφο του ΥΠΕΝ με το οποίο του διαβιβάστηκε η οριστική Σ.Μ.Π.Ε. της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου.
4) Στην υπ’ αριθμ. 121/2.10.2020 ομόφωνη Απόφαση του Δ.Σ. Πόρου, με την οποία απευθύνθηκε στο Υπουργείο σας Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη διαχρονική μη-ανταπόκρισή του στις αρμοδιότητές του για τον Πόρο.
5) Στο από 5.2.2021 έγγραφό μου, με το οποίο επεσήμανα τα παραπάνω.
Η διαχρονική αδράνεια του Υπουργείου σας έχει βέβαια ως ευθεία συνέπεια να ευνοούνται τα αρρωστημένα σχέδια που προβλέπουν τη βίαιη βιομηχανοποίηση του νησιού μας, τα οποία έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά με το Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών το 2011 και πλέον βρίσκονται σε τελική φάση υλοποίησης. Το Υπουργείο Τουρισμού όμως δεν έχει ως αποστολή να προωθεί τα συμφέροντα της ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά αντιθέτως να θέτει τις κόκκινες γραμμές όταν αυτά θίγουν τον τουριστικό κλάδο. Επιπλέον, είναι παράνομο για οποιαδήποτε δημόσια Υπηρεσία να αρνείται να απαντήσει σε τόσα πολλά έγγραφα που της απευθύνονται από άλλες δημόσιες Υπηρεσίες. Εν κατακλείδι, το Υπουργείο σας οφείλει να διορθώσει έστω και σήμερα τις σκανδαλώδεις παραλείψεις του παρελθόντος, εκφράζοντας την κάθετη αρνητική του γνώμη επί των σχεδίων που θέλουν να μεταβάλουν ένα αμιγώς τουριστικό νησί σε ιχθυο-βιομηχανική ζώνη και θέλω να σας παρακαλέσω να φροντίσετε για την άμεση ανταπόκρισή του στην υποχρέωσή του αυτή.
Με τιμή,
ο Δήμαρχος Πόρου, Ιωάννης Δημητριάδης»

Η παραπάνω επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης σε όλους τους βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νήσων.

 

eep logo