Ο Ν. Μανωλάκος ζητά «Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Μεθάνων»

manolakos methana

Ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής

Ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, κατέθεσε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Μεθάνων και Νησάκι, ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί σχετικά με τις προθέσεις του κ. Υπουργού, αναφορικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού, που προγραμματίζεται από την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., τον εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών και το ενδεχόμενο αξιοποίησης των Πηγών ακόμη και με αυτεπιστασία από την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., προκειμένου να εξασφαλισθεί η ταχύτερη δυνατή επαναλειτουργία και εκμετάλλευσή τους.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης με θέμα: «Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Μεθάνων (Αγ. Αναργύρων και Αγ. Νικολάου) και Νησάκι»

Κύριε Υπουργέ,
Σε πρόσφατη (από 21/09/21) απάντηση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ, σε ερώτημα δημοτικού συμβούλου του Δήμου Τροιζηνίας Μεθάνων, ως προς το τί μέλλει γενέσθαι, αναφορικά με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Μεθάνων και Νησάκι, έγινε γνωστό ότι «… αναφορικά με την αξιοποίηση των ακινήτων Ιαματικές Πηγές Αγίων Αναργύρων και Νησάκι, σας ενημερώνουμε ότι η τεχνική και νομική ωρίμανση για τα εν λόγω ακίνητα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Η ωρίμανση των Ιαματικών Πηγών Αγίου Νικολάου απαιτεί την τροποποίηση του ρυμοτομικού και συνεπώς θα πρέπει να λάβει τις σχετικές εγκρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία μας προγραμματίζει την προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τα ακίνητα που είναι περισσότερο ώριμα το αμέσως προσεχές διάστημα, με την ολοκλήρωση και της σχετικής μελέτης αξιοποίησης.»
Με δεδομένα ότι α) η ανάπτυξη του τουρισμού και, κατ’ επέκταση, της τοπικής οικονομίας της ευρύτερης περιοχής των Μεθάνων, συνδέεται, κατά κύριο λόγο, με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και την λειτουργία των Λουτρών και β) η μακρά διακοπή λειτουργίας των ιαματικών Λουτρών Μεθάνων και Νησάκι έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημία και η τοπική κοινωνία και οικονομία δεν αντέχουν τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση.
Ερωτάσθε, κ. .Υπουργέ:
1. Με ποιους τρόπους προτίθεστε να συμβάλετε στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών προς επιτάχυνση της προκήρυξης διαγωνισμού από την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. για την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Μεθάνων και Νησάκι ;
2. Πότε εκτιμάτε ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού;
3. Σε περίπτωση, που ο διαγωνισμός καθυστερεί να ολοκληρωθεί ή κηρυχθεί άγονος, εξετάζετε το ενδεχόμενο αξιοποίησης των εν λόγω ακινήτων με αυτεπιστασία από την ΕΤ.Α.Δ . ΑΕ όπως άλλωστε έχει γίνει και με τις ιαματικές πηγές Καϊάφα, Υπάτης, Νιγρίτας και Αιδηψού

 

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ