Λύση στα προβλήματα των καλλιεργητών ανθοκομικών

chrysanthemo kalliergeia

Μετά από συνάντηση Τ. Χατζηπέρου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου είχαν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, μετά από πρωτοβουλία των Αντιπεριφερειαρχών Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου και Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου και, εκπρόσωποι των ανθοκόμων όχι μόνο από την Αττική αλλά από όλη την Ελλάδα.
Μεταξύ των πολλών ζητημάτων που τέθηκαν υπόψη του Υπουργού στη διάρκεια της συνάντησης, εξέχουσα θέση κατείχε το μείζον θέμα της υποχρεωτικής από 26-11-2015 έκδοσης συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου για να είναι δυνατή η προμήθειά του και κυρίως των προβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμογή της στους καλλιεργητές ανθοκομικών.
Σύμφωνα με τις θέσεις που διατύπωσαν προς τον Υπουργό, οι καλλιεργητές ανθοκομικών είναι κατ’ αρχήν σύμφωνοι με τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης και λανθασμένης χρήσης των γεωργικών φαρμάκων στα φαγώσιμα προϊόντα με την καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος Συνταγογράφησης των Γεωργικών Φαρμάκων όπως αυτή θεσμοθετήθηκε με τις Υπουργικές Αποφάσεις 9497/104760/20-8-2014 και 7954/91534/24-8-2015. Ωστόσο, θεωρούν επιτακτική την ανάγκη λήψης αποφάσεων και περαιτέρω νομοθετικών τροποποιήσεων που θα εστιάζουν στην εξαίρεση των ήσσονος σημασίας ανθοκομικών καλλιεργειών από τη συνταγογράφηση. Όπως επισήμαναν, οι καλλιέργειες ανθοκομικών καθορίζονται στην Υ.Α. 10088/115732/26-9-2013 ως ήσσονος σημασίας καλλιέργειες (minor crop) και δεν διαθέτουν εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων τέτοιες που να δίνουν τη δυνατότητα να εφαρμοστεί η συνταγογράφηση.
Ο κ. Αποστόλου και οι συνεργάτες του κ.κ. Νίκος Στουπής (Πρόεδρος ΕΛΓΑ) και Νίκος Βάγιας (Δ/ντης γραφείου του Υπουργού), αφού άκουσαν τους ανθοκόμους, έδωσαν άμεση λύση στο πρόβλημα δεσμευόμενοι ότι θα προχωρήσουν στην έκδοση απόφασης που θα εξαιρεί τα ήσσονος σημασίας ανθοκομικά είδη από τη συνταγογράφηση. Παράλληλα, υπήρξε η δέσμευση να πραγματοποιηθεί προσεχώς ευρύτερη σύσκεψη όπου θα συζητηθούν εκτενέστερα τα προβλήματα της ανθοκομίας στη χώρα μας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανθοκομικής δραστηριότητας, καθώς και τα ευρύτερα προβλήματα του αγροτικού τομέα όπως είναι αυτό των αγρεργατών καθώς και οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Ανθοκομικών Ενώσεων και Καλλωπιστικών Φυτών από την Ανατολική Αττική, την Τροιζηνία και τον Πόρο, τη Χερσόνησο της Κρήτης, τη Βοιωτία και από τον Ανθοκομικό Συνεταιρισμό Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Νήσων.

 

eep logo