Ο Ιωάννης Καποδίστριας επέστρεψε στην Αίγινα

kapodistria grafeio

Έκθεση τιμής στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, στο νησί όπου έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου ελληνικού κράτους 

«Σήμερα τιμούμε έναν άνθρωπο, ο οποίος και μεγάλωσε την Ελλάδα και τη στερέωσε κι έβαλε τις βάσεις του τι είμαστε σήμερα. Τιμώντας τον Καποδίστρια σήμερα, εδώ, τιμούμε την προσήλωσή μας στην ιστορική ματιά της ζωής μας, τιμούμε την προσήλωσή μας προς ανθρώπους που μπορούμε και οφείλουμε να τους διακρίνουμε, που αγαπούν την πατρίδα και αφοσιώνονται σ’ αυτή και αποφασίζουμε να δικαιώνουμε τέτοιες φυσιογνωμίες, όχι 200 χρόνια μετά, αλλά -ει δυνατόν- ταυτόχρονα με τη ζωή τους. Αυτό θα ήταν το μέγιστο όφελος για τη χώρα». Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας εγκαινίασε την έκθεση «Το Κυβερνείο της Αίγινας υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια».

Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει άγνωστες πτυχές της πολιτικής και διπλωματικής διαδρομής του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, από την εποχή της υπηρεσίας του στη ρωσική Αυλή μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του και την τραγική δολοφονία του στο Ναύπλιο, την 27η Σεπτεμβρίου του 1831.

Το πλούσιο υλικό προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αλλά και από το αρχείο πολιτικών εγγράφων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Ταυτοχρόνως ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να βιώσει την ατμόσφαιρα της εποχής, κατά την οποία ο Ιωάννης Καποδίστριας θεμελίωσε από την Αίγινα το Ελληνικό Κράτος και τους θεσμούς του, καθώς ο γνωστός ζωγράφος και σκηνογράφος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιάννης Μετζικώφ, εκτός από την επιμέλεια της έκθεσης, έχει διαμορφώσει τον εσωτερικό χώρο με το γραφείο του Α΄ Κυβερνήτη της Νεότερης Ελλάδας.

Στην επιμέλεια της έκθεσης συνέβαλε η ιστορικός κυρία Αντζελα Καραπάνου, ενώ τη γενική επιμέλεια είχε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής, κυρία Ελλη Δρούλια.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, εκτός του προέδρου του Σώματος παρέστησαν η Προέδρος της Εθνικής Επιτροπής 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, ο Γραμματέας του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης και οι βουλευτές της Ν.Δ. Νίκος Μανωλάκος (Α΄ Πειραιά και Νήσων) και Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής).

Πηγή: Protagon.gr

eep logo