Αίγινα: Πιλοτική εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων

diaxeirhsh aporrimaton

Στην πιλοτική εφαρμογή ενός πρωτοποριακού μοντέλου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων θα προχωρήσει ο δήμος Αίγινας μετά την επίδειξη της λειτουργίας του συστήματος στο παλιό δημαρχείο της πόλης την οποία παρακολούθησαν οι δήμαρχοι Αίγινας και Σπετσών Δημήτρης Μούρτζης και Παναγιώτης Λυράκης, πολίτες, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος.
Η επίδειξη, διευκρίνισε ο κ. Χατζηπέρος, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων με την χρήση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες κυρίως στα νησιά τα οποία παρουσιάζουν μεγάλες ιδιαιτερότητες.
Πρόκειται για ένα μοντέλο διαχείρισης το οποίο είναι απόλυτα σύμφωνο με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ιδιαιτέρα αποτελεσματικό για αποκατάσταση ΧΩΡΩΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ (ΧΑΔΑ) και ΧΥΤΑ. Είναι οικολογικό "χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση για το περιβάλλον" όπως τονίστηκε και ταυτόχρονα παραγωγικό αφού επεξεργάζεται τα σύμμεικτα απορρίμματα με η χωρίς διαλογή και παράγει προϊόντα έτοιμα προς χρήση (σανίδες, υλικά οδοποιίας, γλάστρες, κ.α.) ενώ παράλληλα δημιουργεί θέσεις εργασίας σε τοπικά επίπεδα.
"Σύστημα απόλυτα ικανοποιητικό" το χαρακτήρισε και ο δήμαρχος Σπετσών κ. Λυράκης προσθέτοντας σε συνάρτηση με τον υψηλό όγκο των απορριμμάτων που καλούνται να διαχειριστούν τα νησιά τους θερινούς μήνες και το υψηλό κόστος αποκομιδής και μεταφοράς των οργανικών τουλάχιστον ποσοτήτων στον ΟΕΔΑ φυλής.

capital.gr