Προτάσεις για τον Σαρωνικό και τα Μέθανα

methana loutra

Του Σάββα Αθανασίου σε Ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ 

Η νησιωτικότητα και η Περιφέρεια Νήσων, που περιλαμβάνει τα νησιά του Σαρωνικού ήταν το θέμα της ανοικτής διαδικτυακής συζήτησης που έγινε χθες, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, που μπορούσε να την παρακολουθήσει όποιος ήθελε.
Ομιλητές ήταν και οι βουλευτές Νεκτάριος Σαντορινιός, Δωδεκανήσων, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Χίου, ενώ συμμετείχαν στον διάλογο και οι πρώην βουλεύτριες Ελένη Σταματάκη και Γεωργία Γεννιά.
Έγινε μια πρώτη προσέγγιση των θεμάτων, ενώ υπήρξε δέσμευση ότι η συζήτηση θα επαναληφθεί με συμμετοχή περισσότερων ομιλητών και ακροατών.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση διατύπωσα την άποψη ότι επιβάλλεται η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση του Πειραιά με τα νησιά και βεβαίως και με τα Μέθανα.
Ζήτησα επίσης να εξετασθεί μια παλαιότερη πρόταση μου: να επιδοτηθεί η γραμμή Μέθανα - Αίγινα, ώστε να αποσυμφορηθεί η μεταφορική κυρίως κίνηση από την Πελοπόννησο προς τον Πειραιά. Τα φορτηγά από την Αργολίδα και την Αρκαδία, τη Μεσσηνία, την Λακωνία αλλά κοι επιβάτες που έχουν προορισμό την Αίγινα ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας στον Πειραιά και μετά στην Αίγινα. Υπάρχουν προγράμματα που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επιδότηση της γραμμής Μέθανα - Αίγινα, θα έλυνε πολλά προβλήματα κυρίως της Τροιζηνίας, των Μεθάνων και του Πόρου, αλλά και μιας ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου.
Βέβαια, σε ένα οραματικό πλάνο, η αναπτυξιακή προοπτική συνδέεται με την ακτοπλοϊκή γραμμή Αίγινα, Αγκίστρι, Μέθανα.

Να συμπληρώσω ότι στην παρέμβασή μου επίσης επισήμανα:
1. Να ενταχθεί η Τροιζηνία στα κίνητρα και στα επίπεδα επιδοτήσεων της Αργολίδας, γιατί τώρα εξισούται με την Αττική.
2.. Ενίσχυση το Κέντρου Υγείας με 3 τουλάχιστον ειδικευμένους γιατρούς και εξοπλισμό.
3. Αξιοποίηση των κρατικών κτιρίων ( Λουτρά Μεθάνων, Κατασκήνωση Γαλατά, Δενδροκομικός σταθμός κλπ.
4. Συνέχιση και ολοκλήρωση του οδικού έργου Δρυόπης - Γαλατά.
5. Λειτουργία της Λιμνοδεξαμενής Καρατζά.
6. Κατασκευή φραγμάτων και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα. Εφέτος ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα στην υδροδότηση. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί με μακροπρόθεσμη προοπτική.
7. Ενίσχυση των παραγωγών με κίνητρα και μέτρα, με στόχο όχι μόνο να υπάρχει αυτάρκεια, με ποιοτικά και φθηνά προϊόντα, αλλα να εξασφαλιστεί και εισόδημα από την προώθηση των προϊόντων σε εγχώριες και ξένες αγορές.
8. Δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας για τη δραστική μείωση των τελών που πληρώνουν οι δημότες και το δωρεάν φωτισμό στα ορεινά χωριά της Τροιζηνίας και των Μεθάνων.
9. Πρόγραμμα κυκλικής και ανταποδοτικής ανακύκλωσης ώστε να περιορισθούν οι δαπάνες στον τομέα της καθαριότητας.
10. Αξιοποίηση της μαρίνας και του λιμένα των Μεθάνων, του παραλιακού μετώπου του Γαλατά και των αλιευτικών καταφυγίων.
Επίσης, άλλοι πολίτες παρενέβησαν στη συζήτηση και ζήτησαν να ενισχύσει το μεταφορικό ισοδύναμο και για τα Μέθανα και την Τροιζηνία, το θέμα των ιχθυοτροφείων του Πόρου.