7η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας

giorth fistikiou 7h

Τιμή στο φιστίκι, τον «χρυσό» καρπό που παράγει το νησί, καθώς και στην Ιστορία της και την πλούσια πολιτισμική της κληρονομιά, αποτίει για 7η χρονιά η Αίγινα με την καθιερωμένη πλέον Γιορτή Φιστικιού που κορυφώνεται το τετραήμερο 17-20 Σεπτεμβρίου 2015 με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων όπου η γεύση συναντά την ψυχαγωγία, ενώ η σύγχρονη Τέχνη ατενίζει με δέος τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.
Το Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας εξελίσσεται παράλληλα με τη συγκομιδή του διεθνώς γνωστού καρπού, από τα τέλη Αυγούστου –οπότε οι παραγωγοί αρχίζουν να μαζεύουν το φιστίκι- και όλο τον Σεπτέμβριο, όπου όλο το νησί ζει στον ρυθμό της επεξεργασίας (αποφλοίωση, στέγνωμα, ψήσιμο) του αγαπημένου σε όλους προϊόντος της Αίγινας. Σημειώνεται ότι η Γιορτή τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής (Περιφερειακής Ενότητας Νήσων) και του Δήμου Αίγινας και διοργανώνεται από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας.

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις –εκθέσεις έργων γνωστών εικαστικών που ζουν και δημιουργούν στο νησί κατά κύριο λόγο- μας εισάγουν στο κλίμα της γιορτής, πυρήνας της οποίας είναι η εμπορική έκθεση κατά μήκος του λιμανιού του νησιού, η οποία εγκαινιάζεται το απόγευμα της Πέμπτης, 17 Σεπτεμβρίου 2015, και διαρκεί έως το βράδυ της Κυριακής, 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Φρεσκοψημένο φιστίκι νέας σοδειάς, παράγωγα φιστικιού, όπως γλυκά εδέσματα, ηδύποτα, φυτικά καλλυντικά, καθώς και μια σειρά από άλλα τοπικά προϊόντα τα οποία παράγονται στην Αίγινα (αγροτικά προϊόντα, χειροποίητα κοσμήματα, κοπανέλι, έργα κεραμικής και λαϊκής τέχνης), εκτίθενται και πωλούνται στα περίπτερα που δίνουν τον τόνο του εορταστικού κλίματος στο νησί.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ωστόσο, η Οργανωτική Επιτροπή του 7ου Φεστιβάλ Φιστικιού, με πρόεδρο τον ιστορικό Γιώργο Καλόφωνο, επιφυλάσσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μια έκπληξη που θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (άλλοτε Φυλακές Αίγινας) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την διακοπή της λειτουργίας των Φυλακών από τη Μελίνα Μερκούρη. Τρεις σημαντικοί εικαστικοί οι οποίοι ζουν στο νησί –ο Κώστας Βαρώτσος, η Δανάη Στράτου και η Βένια Δημητρακοπούλου– υπενθυμίζουν με έναν ιδιαίτερα ευρηματικό τρόπο την ιστορική σημασία του εμβληματικού αυτού μνημείου, του πρώτου κτιρίου του Καποδίστρια, που παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο τα τελευταία 30χρόνια.

Εξέχουσα –όπως είναι αυτονόητο– θέση στις εκδηλώσεις κατέχει η γαστρονομία με κέρασμα από γλυκιά φιστικόπιτα που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά η Ολυμπιακή Ομάδα Γαστρονομίας, με συνταγές μαγειρικής με βάση το φιστίκι από Αιγινήτες σεφ και παρουσίαση της απόσταξης του λιαστού κρασιού.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Αίγινας –από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα- καθώς και στην ψυχαγωγία. Για τους μεγάλους (γιατί όχι και τους μικρούς;) η ψυχαγωγία κορυφώνεται το βράδυ του Σαββάτου, 19 Σεπτεμβρίου 2015, με μια μεγάλη συναυλία της Ελεονόρας Ζουγανέλη, που διοργανώνει στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας ο Σύλλογος Φίλων του Φεστιβάλ Φιστικιού. Προπώληση εισιτηρίων: 9€ έως 18/09, 12€ πώληση στην είσοδο. Ειδικές τιμές επιφυλάσσονται στα τουριστικά γραφεία για οργανωμένη εκδρομή στην Αίγινα τις ημέρες του Φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που παρέχει η 7η Γιορτή Φιστικιού, προβλέπονται οργανωμένες μονοήμερες ή και διήμερες εκδρομές στην Αίγινα που συντονίζονται από το Τουριστικό Γραφείο EVINATRAVEL(τηλ. 22970 22300) με πολύ ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις, συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αλλά και παρακολούθηση της μοναδικής συναυλίας της Ελεονόρας Ζουγανέλη το βράδυ του Σαββάτου.

Καθ’όλη τη διάρκεια του τετραημέρου ωστόσο, θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις παιδικής ψυχαγωγίας, ενώ οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με μουσικά σχήματα που θα παίζουν σε διάφορα σημεία της πόλης της Αίγινας, αξιοποιώντας παράλληλα τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα σημεία όπου θα εκτίθενται έργα τέχνης –ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής– γνωστών καλλιτεχνών, καθώς και έργα παραδοσιακής τέχνης της Αίγινας, αλλά και να ξεναγηθούν στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Καποδιστριακά Κτίρια.

Η τελετή έναρξης του 7ου Φεστιβάλ Φιστικιού θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής, 18 Σεπτεμβρίου 2015 στην Παραλία της Αίγινας, ενώ η λήξη, το βράδυ της Κυριακής, 20 Σεπτεμβρίου 2015, θα σηματοδοτηθεί από τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος.

Ειδικότερα:

Εμπορική έκθεση
Πυρήνας των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ είναι η εμπορική έκθεση. Περισσότερα από 40 περίπτερα κατά μήκος του λιμανιού, από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, πωλούν το φημισμένο φιστίκι Αιγίνης και τα παράγωγά του, όπως γλυκά εδέσματα, ηδύποτα, φυτικά καλλυντικά καθώς και μια σειρά από άλλα τοπικά προϊόντα που παράγονται στο νησί. Ανάμεσά τους αγροτικά προϊόντα, χειροποίητα κοσμήματα, κοπανέλι, έργα κεραμικής και λαϊκής τέχνης.

Πολιτισμός
Η Αίγινα, το νησί με την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αποτελεί –ως γνωστόν– πόλο έλξης πολλών γνωστών καλλιτεχνών. Ζωγράφοι, γλύπτες, ποιητές, συγγραφείς ζουν και δημιουργούν στην Αίγινα, συνθέτοντας με την παρουσία τους τον πολιτισμικό χάρτη του νησιού. Ξεκινώντας από τους «Δρόμους της Αίγινας», μια μεγάλη εικαστική έκθεση σε καταστήματα στα σοκάκια της πόλης, συνεχίζουμε με την έκθεση έργων γνωστών κεραμιστών στην Ψαραγορά του νησιού, μια έκθεση-αφιέρωμα στον μεγάλο εικαστικό Ιάσονα Μολφέση (1925-2009),ενώ εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου, του Πύργου του Μάρκελλου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κολώνας. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, Καποδιστριακά κτίρια και Μουσεία, από έμπειρους αρχαιολόγους/ξεναγούς.

Γαστρονομία
Κέρασμα με γλυκιά Φιστικόπιτα Αιγίνης, ένα γλυκό που θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην Παλιά Προβλήτα της Αίγινας, με την πολύτιμη αρωγή της Λέσχης Αρχιμαγείρων και του σεφ ζαχαροπλαστικής καθηγητή Τάσου Πρωτοψάλτη. Παράλληλα, Αιγινήτες σεφ εμπνέονται από την παράδοση της Αίγινας και δημιουργούν πιάτα υψηλής γαστρονομίας με τοπικά προϊόντα.

Ψυχαγωγία
Οι μουσικές εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη μεγάλη συναυλία της Ελεονόρας Ζουγανέλη στο Δημοτικό στάδιο, ενώ τη Γιορτή λήξης του Φεστιβάλ θα τιμήσει με την παρουσία της η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος. Στο μεταξύ διάφορα «Μικρά μουσικά δρώμενα» θα πλημμυρίσουν τα στενά της Αίγινας από τη Φιλαρμονική «Μούσα» και την Πολυφωνική Χορωδία Αίγινας καθ’όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ενώ συναυλίες τοπικών μουσικών συγκροτημάτων θα πραγματοποιηθούν στο Λαογραφικό Μουσείο και στην Παλαιά Προβλήτα. Οι εκδηλώσεις παιδικής ψυχαγωγίας θα πραγματοποιηθούν καθ’όλη τη διάρκεια του τετραημέρου στην Πλατεία Εθνεγερσίας με ομαδικά παιχνίδια, κατασκευές, εκθέσεις, θέατρο σκιών, παραμύθια και πολλά άλλα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, θα ανακοινωθούν νέες ημερομηνίες για την 7η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας.

eep logo