H γεω-πολιτισμική κληρονομιά της Σαλαμίνας με σύγχρονα μέσα διαδικτυακής ψηφιακής χαρτογραφίας

bogri ampelakia salaminas

Συνεργασία Περιφέρειας Αττικής με το ΕΚΠΑ

 

Μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής, Βάσως Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων θα συνεργαστεί με το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, με υπεύθυνη την Επικ. Καθηγήτρια Νομικού Παρασκεύη και το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Τοπογράφων του ΕΜΠ, με υπεύθυνο τον Αναπλ. Καθηγητή Καράντζαλο Κωνσταντίνο, για τη καταγραφή και ανάδειξη της γεω-πολιτισμικής κληρονομιάς της Σαλαμίνας με σύγχρονα μέσα διαδικτυακής ψηφιακής χαρτογραφίας.

Η καταγραφή και η παρουσίαση των κύριων αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων, των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των χώρων αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και των αλιευτικών καταφυγίων, των θέσεων αυτόνομης κατάδυσης, των παραλιών κολύμβησης, των περιπατητικών και εκκλησιαστικών προορισμών της Σαλαμίνας θα πραγματοποιηθεί με σύγχρονα μέσα διαδικτυακής ψηφιακής χαρτογραφίας (story maps).

Ο πρωτοποριακός αφηγηματικός χάρτης θα συνδυάζει διαδραστικούς χάρτες με κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο και οπτικοακουστικά μέσα. Με τη χρήση διαδραστικών ψηφιακών χαρτών, προσφέρεται μια μοναδική δυνατότητα απεικόνισης της πληροφορίας, αποτελώντας ταυτόχρονα και ένα χρήσιμο και δυναμικό τρόπο συγκέντρωσης πληροφοριών, στον οποίο ο χρήστης μπορεί και αλληλοεπιδρά χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις ή δεξιότητες.
Η συνεργασία αυτή ακολουθεί τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για συνεργασία της Περιφέρειας με την Επιστημονική Κοινότητα με σκοπό την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής και την βιώσιμη ανάπτυξη της.