Παρουσίαση προγράμματος για το Επετειακό Έτος Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020

salamina 2020 161219

Ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου στο Μουσείο Ακρόπολης

Ένα πρόγραμμα πλούσιο σε εκδηλώσεις, δράσεις και σημαντικές πρωτοβουλίες πλαισιώνει το Επετειακό Έτος Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, από την πρόεδρο της τιμητικής κομητείας του επετειακού έτους, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο. Οι εκδηλώσεις του επετειακού έτους τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

«Είναι τιμή μου να είμαι μέλος μιας επιτροπής από προσωπικότητες διεθνούς κύρους, διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες, καθηγητές, καλλιτέχνες και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δήλωσε η κ. Βαρδινογιάννη για την τιμητική κομητεία του επετειακού έτους, που συστάθηκε ύστερα από προτάσεις του ΥΠΠΟΑ, του υπουργείου Εσωτερικών και του Ιδρύματος Μ. Βαρδινογιάννη.

Στην κομητεία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προσωπικότητες όπως η Αντρή Αναστασιάδη, σύζυγος του Κύπριου Προέδρου, η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της UNESCO, η Kerry Kennedy, πρόεδρος του R.F. Kennedy Human Rights, ο Ζαν Μισέλ Ζαρ, συνθέτης και πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, o Wole Soyinka, νομπελίστας συγγραφέας από τη Νιγηρία, η Ελένη Αρβελέρ, πρύτανης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, η 'Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών 2020, ο Zahi Hawass, αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, και πολλοί ακόμα επιστήμονες, καθηγητές και πολιτικοί, καθώς και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Μαραθώνα, Λαμιέων, Αίγινας, Σπάρτης, Πειραιά, Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων και οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

Από πλευράς ιδρύματος Μ. Βαρδινογιάννη, οι πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν αφορούν το εκπαιδευτικό, το επιστημονικό, το ανθρωπιστικό και το πολιτιστικό πεδίο, με εξέχουσα την ανακαίνιση και επέκταση του Κέντρου Υγείας της Σαλαμίνας σε ένα μεγάλο ιατρικό κέντρο που θα διαθέτει και ασθενοφόρα. Σημαντική είναι επίσης η πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, που συνεργαζόμενο με τον Δήμο Σαλαμίνας -ο οποίος «αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα»-, φρόντισε να εντάξει τον Δήμο «σε ένα ειδικό πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ το οποίο νομοθετήθηκε πριν από 4 μέρες», σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο.
Το χρέος του Δήμου Σαλαμίνας έχει σχέση με την ΕΥΔΑΠ και είναι ύψους περίπου 2,4 εκατ. ευρώ. «Υπήρξε ρύθμιση και διακανονισμός αυτού του χρέους και στήριξη, από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών, του Δήμου Σαλαμίνας, για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση και να είναι σε θέσει να κάνει αυτοτελώς τους προγραμματισμούς του», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ως προς τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων, από πλευράς Ιδρύματος Μ. Βαρδινογιάννη θα διοργανωθούν τρεις σημαντικές επιστημονικές εκδηλώσεις.

Η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα, αποτιμώντας τη σημασία τους» θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 στο ΚΠΙΣΝ, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συμμετοχή έξι σπουδαίων καθηγητών: των
Ρόντερικ Μπήτον, ομότιμου καθηγητή, έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King's College του Λονδίνου,
Πολ Κάρτλεντζ, καθηγητή Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ,
Αθανάσιου Πλατιά, καθηγητή Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά,
Γεώργιου Πρεβελάκη, ομότιμου καθηγητή Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης (Paris 1), 
Αγγελου Χανιώτη, καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute of Advanced Study του Πανεπιστημίου Princeton και
Λουκά Τσούκαλη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Στις 22 Ιανουαρίου 2020 θα διοργανωθεί εκδήλωση με θέμα «Οι πολλοί και οι λίγοι», σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, στην αίθουσα τελετών (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30), με την επιμέλεια και κεντρική ομιλία του καθηγητή Κων/νου Μπουραζέλη, ομότιμου καθηγητή ιστορίας στο ΕΚΠΑ, και τη συμμετοχή αρχηγών κρατών που θα μιλήσουν «για τη σημασία συνύπαρξης των λαών και της προσφοράς χωρών μικρών αλλά με μεγάλο πολιτιστικό βάρος στην ιστορία της ανθρωπότητας», όπως επισήμανε η κ. Βαρδινογιάννη. Ειδικά πάνελ με αντίστοιχα θέματα θα διοργανωθούν από το ίδρυμα στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών (6/3/20) και στο Athens Democracy Forum (30/9/20), ενώ τον Νοέμβριο θα διοργανωθεί επιστημονική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με την επιμέλεια της Ελένης Αρβελέρ και τη συμμετοχή καθηγητών, όπως ο Κ. Μπουραζέλης, ο Θ. Βερέμης και ο Γ. Λώλος. Η κορύφωση των εκδηλώσεων έχει οριστεί για τις 22 Ιουλίου 2020 στη Σαλαμίνα, με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού και τη συνεργασία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. «Μια εκδήλωση που θα τιμηθεί από διεθνείς προσωπικότητες και θα περιλαμβάνει και επιστημονική ξενάγησή τους από τον καθηγητή Γ. Λώλο», για την οποία θα γίνει ξεχωριστή ανακοίνωση και συνέντευξη Τύπου.

Ως προς τις εκπαιδευτικές δράσεις του ιδρύματος, σκοπό τους είναι «η ιστορία αυτών των μαχών και η σημασία τους να γίνει κτήμα της νέα γενιάς», όπως δήλωσε η κ. Βαρδινογιάννη.
Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για έναν πανελλήνιο διαγωνισμό δοκιμίου για μαθητές και μαθήτριες Γ' Γυμνασίου, Α & Β' Λυκείου με θέμα «Ναυμαχία Σαλαμίνας-Μάχη Θερμοπυλών. 2.500 χρόνια μετά», που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει ως τον Μάρτιο. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Γ. Μπαμπινιώτης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ τα έπαθλα για τους τρεις πρώτους μαθητές αφορούν εκπαιδευτικά ταξίδια στο Λούβρο, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και στο Βρετανικό Μουσείο. Επίσης, θα διεξαχθεί πανελλήνιος διαγωνισμός ζωγραφικής για μαθητές του Δημοτικού, με θέμα η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, έχει δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης έργου με τη συμμετοχή των περιφερειών και των δημάρχων οι οποίοι συμμετέχουν στην τιμητική κομητεία. Ο προγραμματισμός του υπουργείου θα ανακοινωθεί ολοκληρωμένα στα τέλη Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ