Ο Δήμος Πόρου τιμά την ηρωική ιστορία του Αντιτορπιλικού «ΑΔΡΙΑΣ»

adrias 2

«Μνήμες Υπερηφάνειας» την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στο κτήριο Συγγρού

Ο Δήμος Πόρου και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, στο πλαίσιο των εορτασμών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από την πρόσκρουση σε νάρκη του ενδόξου αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ (L67), διοργανώνουν την επετειακή εκδήλωση «Μνήμες Υπερηφάνειας», την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:30 στο κτήριο Συγγρού.

Κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Ν.Μ.Κ., Αρχιπλοίαρχος Π.Ν. ε.α. Εμμανουήλ Πετράκης, θα παρουσιάσει το μοντέλο του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ, κατασκευαστής του οποίου είναι ο Ποριώτης αξιωματικός Π.Ν. ε.α. Στυλιανός Φαλιέρος, ενώ κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν.

adrias

Το ηρωικό αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ προσέκρουσε σε νάρκη ανατολικά της Καλύμνου το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου 1943, κατά τη διάρκεια συμμαχικών επιχειρήσεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο εναντίον των Γερμανών. Από την έκρηξη αποκολλήθηκε όλο το πρωραίο μέρος του, ενώ σκοτώθηκαν 21 μέλη του πληρώματος και τραυματίστηκαν 30. Μεταξύ αυτών, νεκρός ήταν ο Ποριώτης δίοπος Βαγγέλης Τζιώτης και τραυματίες ο υποκελευστής Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου και ο υποκελευστής Γιώργος Παπαφρατζέσκου.
Με επιδέξιους χειρισμούς, ο κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Τούμπας κατηύθυνε και προσαιγειάλωσε το σκάφος στην εγγύτερη Μικρασιατική ακτή, ενώ, μετά από 40 μέρες αυτοσχέδιων επισκευών, το πλοίο κατάφερε να αποπλεύσει και με ένα επικό ταξίδι χωρίς πλώρη ανάμεσα στις εχθρικές ακτές της Δωδεκανήσου, να καταπλεύσει στην Αλεξάνδρεια στις 6 Δεκεμβρίου 1943, ανήμερα της εορτής του Αγ. Νικολάου.