Προβλήματα λειτουργίας του Περιφερειακού Ιατρείου Σπετσών

spetses poli 2

Ερώτηση του βουλευτή Πειραιά Θοδωρή Δρίτσα προς το υπουργείο Υγείας

Με ερώτηση που κατέθεσε προς του υπουργείο Υγείας, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων Θ. Δρίτσας ζητά απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα που προκύπτει από τη μεταφορά του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σπετσών από την 6η ΥΠΕ στην 2η ΔΥΠΕ.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με το αρ.πρωτ. 2080/9-9-2019 έγγραφό του προς το Υπουργείο Υγείας, το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, συναινώντας, μεταφέρει το αίτημα του Δήμου Σπετσών και των κατοίκων του νησιού, για την μεταφορά του Πολυδύναμου Ιατρείου των Σπετσών από την 6η ΥΠΕ στο δυναμικό της 2ης ΔΥΠΕ. Το αίτημα – πρόταση προκύπτει στο πλαίσιο αναζήτησης της βέλτιστης λύσης για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και των δυσλειτουργιών του ιατρείου.
Πράγματι, το θέμα είναι υπαρκτό, χρονίζον και δυσεπίλυτο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και πρωτοβουλίες στο παρελθόν της 6ης ΥΠΕ του Υπουργού Υγείας και της Δημοτικής αρχής, για εποχιακή ενίσχυσή του κατά περιόδους.
Το νησί έχει περίπου 4.000 κατοίκους, οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες ή σε περιόδους εορταστικών εκδηλώσεων αυξάνονται κατά πολύ και ξεπερνούν πολλές φορές ακόμα και τον αριθμό των 25.000 πλην όμως, λόγω διοικητικής κατανομής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο υπηρετεί συνήθως ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια, δυναμικό που όπως προαναφέρθηκε, κατά περιόδους ενισχύεται εκτάκτως, χωρίς σε καμία περίπτωση αυτό να μπορεί να εξασφαλίσει την επαρκή λειτουργία του.
Το νησί των Σπετσών ανήκει Διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής και στην χωρική αρμοδιότητα του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Εντούτοις εντάσσεται στο πλαίσιο της υγειονομικής διοικητικής διαίρεσης στην 6η ΥΠΕ, η οποία έχει την έδρα της στην Πάτρα.
Προφανώς οι δυσλειτουργίες λόγω της ισχύουσας διοικητικής διαίρεσης, δεν παρουσιάζονται μόνο στις Σπέτσες, πλην όμως είναι βέβαιο ότι στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, οι αρνητικές συνέπειες αποτυπώνονται σε οξύτατο βαθμό.
Κατά την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ένα πάγιο και διαρκές αίτημα του Δήμου Σπετσών και της τοπικής κοινωνίας, ικανοποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν.4474/2017 του Υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης κυριότητας δημόσιου ακινήτου άνευ ανταλλάγματος στο Δήμο Σπετσών, προκειμένου να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Παιδικού Σταθμού Σπετσών και του Πολυδύναμου Ιατρείου Σπετσών, με την πρόβλεψη της κάλυψης των δαπανών ανακαίνισης από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Η παραχώρηση της κυριότητας διασφαλίζει ότι, στο συγκεκριμένο ακίνητο θα εξασφαλίζεται μόνιμα η κάλυψη των ιατρικών αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ.Υπουργός
1. Προτίθεται να εξετάσει το αίτημα του Δήμου Σπετσών και των κατοίκων, όπως τέθηκε και από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, για τη διοικητική μεταφορά του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σπετσών από την 6η ΥΠΕ στην 2η ΔΥΠΕ, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός ο προγραμματισμός, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος της υγειονομικής κάλυψης των κατοίκων των Σπετσών;
2. Εάν όχι προτίθεται να εξετάσει κάθε άλλη δυνατότητα μόνιμης ενίσχυσης της στελέχωσης του ιατρείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μάλιστα με επαρκή κάλυψη των βασικών ιατρικών ειδικοτήτων»;

 

Pin It

eep logo