Ψυτάλλεια: Σωστή (έστω καθυστερημένη) απόφαση – όχι για θριαμβολογίες!

psytalleia salamina

Δεν θα μεταφέρει η ΕΥΔΑΠ, όπως σχεδιαζόταν, τα λύματα όλης της Ανατολικής Αττικής στην Ψυτάλλεια

Η απερχόμενη Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου (συνακόλουθα και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης θριαμβολογούν για το γεγονός ότι υπεγράφη μετά από πέντε χρόνια θητείας τους επιτέλους, απόφαση, βάσει της οποίας θα γίνει το αυτονόητο. Δεν θα μεταφέρει η ΕΥΔΑΠ, όπως σχεδιαζόταν, τα λύματα όλης της Ανατολικής Αττικής στα διοικητικά όρια του Πειραιά και την Ψυτάλλεια.

Η αλήθεια είναι πως ο Γιώργος Γαβρίλης, από την πρώτη ημέρα της θητείας του, ασχολήθηκε συστηματικά με το ζήτημα, προσπαθώντας να ακυρώσει μια απόφαση που θα μετέτρεπε και επίσημα τον Πειραιά και την Ψυτάλλεια σε «χαβούζα» ολόκληρης της Αττικής! Έστω και καθυστερημένα το κατάφερε – θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν η ιδανικότερη κατάληξη μιας εξαιρετικής θητείας. Όμως η ιστορία πάει πολύ πίσω και δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες – ιδίως για το κόμμα της κυρίας Δούρου, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τους πρώτους μήνες του 2012 το Portnet απεκάλυψε την μεθόδευση της ΕΥΔΑΠ βάσει της οποίας ήθελε να μεταφέρει τα λύματα της Ανατολικής Αττικής στην Ψυτάλλεια. Και ανέδειξε την κοινή πρωτοβουλία όλων των τότε Πειραιωτών βουλευτών της Α΄ και Β΄ Πειραιά, που αντετίθεντο στον συγκεκριμένο σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ. Όλων; Πλην Συριζαίων. Οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας στη Α΄ Πειραιά και Παναγιώτης Λαφαζάνης στην Β΄ Πειραιά, αρνήθηκαν να συνυπογράψουν την κοινή ερώτηση που υπέβαλαν οι συνάδελφοί τους όλων των άλλων κομμάτων, λόγω …Μνημονίου!
Ναι, ναι, ναι. Επειδή οι άλλοι είχαν ψηφίσει το Μνημόνιο, οι … «αμόλυντοι» δεν συναινούσαν σε μια απόλυτα εύλογη πρωτοβουλία – λες και τα σκ@τ@ ήταν θέμα Μνημονίου. (Άλλο που ένας εξ αυτών αργότερα υπέγραψε το τρίτο και πιο αχρείαστο Μνημόνιο).

Ο τότε υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νότης Ανανιάδης, μέσω της ιστοσελίδας ananeotiki.gr, του Saronic Magazine, αλλά και του Portnet, είχε αναδείξει με αρθρογραφία του το ζήτημα, καταλογίζοντας ευθύνες στους δύο βουλευτές, αλλά και μια ορισμένη σκοπιμότητα που διευκόλυνε τον τότε δήμαρχο Σαρωνικού και άρτι επανεκλεγέντα Γ.Φιλίππου, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και ως μέλος του τότε «Αριστερού Ρεύματος» στενού συνεργάτη του Π.Λαφαζάνη. Ξεφορτωνόταν έτσι τα λύματα τη ραγδαία αναπτυσσόμενης περιοχής του, στέλνοντάς τα στην Ψυτάλλεια. Ο Θ.Δρίτσας είχε στείλει μια επιστολή με αδύναμες δικαιολογίες, που έπεισαν πάντως το εσωτερικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Π.Λαφαζάνης επέλεξε να κρυφτεί πίσω από τη σιωπή του.

Σε κάθε περίπτωση, ευτυχώς, το έγκλημα αυτό εις βάρος του ευρύτερου Πειραιά τελικά απετράπη. Αλλά καλό είναι να θυμόμαστε. Γιατί οι αμνήμονες είναι πάντα ευάλωτοι. Ιδίως σε πολιτικάντικα τερτίπια.

eep logo