Υπογραφή σύμβασης για τον υποθαλάσσιο της Αίγινας

aigina ypothalassios agogos

Ένα σημαντικό έργο υποδομής για την Αίγινα αποφάσισε, με την υπογραφή της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Πρόκειται για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ, συνολικού προϋπολογισμού 32.520.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Η Προγραμματική Σύμβαση υπογράφτηκε μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Αίγινας και υλοποιεί ένα καθολικό αίτημα των Αιγινητών, καθώς βάζει τέλος στην ταλαιπωρία του νησιού από τη λειψυδρία. Πρόκειται για υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων έργο, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα : ο υποθαλάσσιος αγωγός θα έχει μήκος 14 περίπου χιλιόμετρα και θα συνδέεται με τα υφιστάμενα έργα στην Σαλαμίνα και την Αίγινα.
Το έργο θα λύσει το μεγάλο και κοστοβόρο πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει το νησί, καθώς τα τελευταία χρόνια εισέρχονται στο δίκτυο της Αίγινας περίπου 2,4-2,5 εκ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως, για τη μεταφορά των οποίων δαπανώνται 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η κατασκευή του αγωγού κατά συνέπεια θα λύσει το πρόβλημα με επάρκεια, υψηλή ποιότητα και σημαντικά χαμηλότερο κόστος. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 16 μηνών.