Επίσκεψη τιμής και μνήμης στο μνημείο των εκτελεσθέντων πολιτικών κρατουμένων στον Τούρλο

stam tourlos 1

Iστορική επίσκεψη στο μνημείο οργάνωσε η Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας


Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας, μαζί με φίλους, κατοίκους του νησιού και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οργάνωσε την καθιερωμένη ιστορική επίσκεψη στο «μνημείο των εκτελεσθέντων πολιτικών κρατουμένων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και την περίοδο του εμφυλίου πολέμου», στην περιοχή της Ναυτικής Βάσης του Τούρλου. Πρόκειται για ένα μνημείο το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό, καθώς βρίσκεται μέσα στην ναυτική βάση και η πρόσβαση σε αυτό δεν είναι δημόσια. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Α' Πειραιά και Νήσων Ελένη Σταματάκη, Θοδωρής Δρίτσας, Κώστας Δουζίνας, όπως επίσης και ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας. Επίσης παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Κώστας Μανταίος, πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών, η Ξανθίππη Πατμανίδου εκπρόσωπος του Ομίλου Μνήμης "Αττικός Τύμβος", η πρόεδρος του σωματείου Λαζαρέτο Σπύρος Τανταλίδης.

stam tourlos 2

Με μια σεμνή και συναισθηματικά φορτισμένη τελετή, κατατέθηκαν στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο εκτελέσεων, προς απόδοση τιμής στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Σήμερα σταθήκαμε εδώ ευλαβικά για να τιμήσουμε όλους τους αγωνιστές, επώνυμους και ανώνυμους, που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Η ιστορική μνήμη δεν είναι πολυτέλεια. Η γνώση της ιστορίας είναι πολύτιμο εργαλείο, για να καλλιεργήσουμε στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον, για να ερμηνεύσουμε το παρόν και να μην ξαναζήσουμε το παρελθόν, για να θωρακίσουμε τη δημοκρατία απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν τις κοινωνίες σε απόγνωση και στρώνουν το έδαφος για την άνοδο του εθνικισμού και του φασισμού».

Το οχυρό του Τούρλου κατασκευάστηκε επί Μεταξά στα πλαίσια της Αμυντικής θωράκισης της χώρας μας. Σ’ αυτό το ειδυλλιακό τοπίο, εδώ, ανάμεσα ουρανού και θάλασσας, στήθηκε το σκηνικό μιας τραγωδίας πριν 72 χρόνια. Η Αίγινα το 1947 ήταν τόπος φυλάκισης κι εκτέλεσης πολιτικών κρατουμένων. Πάνω από 20.000 άνδρες, νέοι στην πλειονότητά τους, 20-35 ετών, πέρασαν από τις φυλακές της Αίγινας στην περίοδο του Εμφυλίου, για τους οποίους ο τότε θανατοποινίτης Τάκης Μπενάς λέει: «Αυτοί πια δεν ήτανε κατάδικοι, όμηροι ήτανε, αποθήκη μελλοθανάτων». Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και πολλοί αριστεροί που συμμετείχαν, όταν συλλαμβάνονταν, περνούσαν από δίκες, οδηγούνταν στις φυλακές και οι θανατοποινίτες εκτελούνταν. Στις 19 Ιουνίου 1947 εκτελέστηκαν στον Τούρλο μαζικά και αιφνιδιαστικά 18 πολιτικοί κρατούμενοι. Ήταν οι πρώτοι. Ύστερα ήρθαν κι’ άλλοι…

eep logo