Γιορτή Πρωτοχρονιάς Ασσυρίων

chatziperos assyrioi

Lamassu παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Π.Χατζηπέρος

Με έκπληξη και ιδιαίτερη συγκίνηση, στην χθεσινή εκδήλωση για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς των Ασσυρίων, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκο Μπατσαρά το Lamassu. Πρόκειται για ένα μυθικό πλάσμα που βρίσκεται στην αρχαία ασσυριακή αρχιτεκτονική, με το σώμα ενός ταύρου, το κεφάλι ενός άνδρα και τα φτερά ενός αετού. Το ανθρώπινο κεφάλι συμβολίζει τη διάνοια, τα φτερά την ταχύτητα και το σώμα του ταύρου την δύναμη.

Στην εν λόγω εκδήλωση παρεβρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Θεόδωρος Σχινάς, ο Δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτριος Μπίρμπας, ο Πρόεδρος του συλλόγου «Αργοναύται-Κομνηνοί» Θεόφιλος Καστανίδης και ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Ιωάννης Σαββίδης.

Ο Π. Χατζηπέρος τους ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή που του έκαναν, συνεχάρη τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο για το σπουδαίο έργο που κάνουν οι Ασσύριοι στην Ελλάδα διατηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία ενός πανάρχαιου πολιτισμού.
Μετά τις γενοκτονίες των Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων και τον διωγμό που υπέστησαν την περίοδο εκείνη, ο πρώτος σταθμός στην πορεία τους προς την Ελλάδα ήταν η Μακρόνησος. Το νησί της Μακρονήσου λειτουργούσε τα έτη 1921-1922 ως λοιμοκαθαρτήριο. Πάνω σε αυτό το νησί άφησαν την τελευταία τους πνοή χιλιάδες πρόσφυγες. Στην μνήμη αυτών των χιλιάδων προσφύγων οι σημερινοί απόγονοι τους βρίσκονται στην διαδικασία να κατασκευάσουν μνημείο πάνω στην Μακρόνησο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, ως γόνος προσφυγικής οικογένειας, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία δεν μπορούσε να μην αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή την τόσο ευγενική αυτή προσπάθεια και κατά συνέπεια ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στο εγχείρημα αυτό.

eep logo