Αναγνώριση Ιαματικών Πηγών Μεθάνων

methana loutra

Δήλωση της Ελένης Σταματάκη, βουλευτή Πειραιά για τη δυναμική του ιαματικού τουρισμού


Στις 29 Μαρτίου 2019, μετά από προσπάθειες δύο χρόνων του Δήμου Τροιζηνίας- Μεθάνων και των κατοίκων του, υπογράφηκε από την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά η αναγνώριση του φυσικού πόρου Αγίου Νικολάου και Αγίων Αναργύρων Μεθάνων ως Ιαματικού.
Η δυναμική των ιαματικών πηγών στην χώρα αναδεικνύεται τόσο από το Υπουργείο, το οποίο έχει αναπτύξει μια στρατηγική για τον ιαματικό τουρισμό και τουρισμό ευεξίας, όσο και από επενδυτές, αφού πρόκειται για ένα τουριστικό κλάδο που παράγει σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 563 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση και οι τουρίστες αυτής της κατηγορίας δαπανούν 61% περισσότερα χρήματα.
Η υψηλή ποιότητα των ελληνικών ιαματικών νερών, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χημικά στοιχεία ενδείκνυνται για διάφορες παθήσεις όπως ρευματισμοί, αρθριτικά, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, νεφρολογικά προβλήματα και πολλοί ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, κυρίως μεγάλης ηλικίας, κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών, την οποία επιδοτεί ο οργανισμός.
Το 1966 τα Μέθανα αναδείχθηκαν σε δεύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας σε λούσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κατά την τετραετία 1961-1965 είχαν επισκεφθεί τις λουτρικές εγκαταστάσεις της περιοχής 61.219 λουόμενοι (κατά μέσο όρο 15.305 ετησίως) και είχαν πραγματοποιήσει 920.294 λούσεις (κατά μέσο όρο 230.074 ετησίως). Κατά την τετραετία 1994-1998 τα λουτρά είχαν 12.243 επισκέπτες και 184.058 λούσεις ετησίως.
Το 2003 με απόφαση του ΕΟΤ, οι ιαματικές πηγές παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες και λειτούργησαν μέχρι το 2016. Το 2017 οι ιδιώτες απομακρύνθηκαν με δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2017 η κεντρική μονάδα να κλείσει. Αυτό είχε σαν επίπτωση τη μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, η οποία βασιζόταν κατά μεγάλο μέρος στις πηγές, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, επηρεάστηκε ακόμα και η αγροτική παραγωγή αφού δεν υπήρχε κατανάλωση και γενικότερα επήλθε οικονομική κατάρρευση.
Τον Μάρτιο του 2018, με ερώτησή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα την βουλεύτρια Α Πειραιά και Νήσων Ελένη Σταματάκη είχε ερωτηθεί η υπουργός για την αξιοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής αναπτυξιακής δυνατότητας της περιοχής. Η Υπουργός είχε ενημερώσει τότε, ότι ύστερα από την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία αναγνώρισης, καθώς υπήρχε έντονο ενδιαφέρον τόσο από την ιδιωτική πρωτοβουλία όσο και από το υπουργείο για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και ευεξίας, που εκφράζεται και μέσα από τη διοργάνωση σχετικών συνεδρίων.
Καθώς είχε παρέλθει αρκετός χρόνος, η βουλεύτρια παρακολουθούσε την εξέλιξη και στήριξε την ανησυχία των κατοίκων που εκφράστηκε εγγράφως, λίγες μέρες πριν. Η διαδικασία αναγνώρισης ολοκληρώθηκε τελικά στις 29/3/2019. Εκφράζουμε την ευχαρίστηση μας για την εξέλιξη αυτή, που αποτελεί ένα πρώτο βήμα, για την αξιοποίηση των πηγών, η οποία θα φέρει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, αφού η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών είναι διαχρονικά συνδεδεμένη με την τοπική οικονομία των Μεθάνων.