Δυο μήνες αποκομμένη η επαρχιακή οδός Ποταμού – Αγ. Πελαγίας Κυθήρων

katsafados vouli 2

Ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος

Ερώτηση με την οποία ζητά την άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην επαρχιακή οδό Ποταμού- Αγίας Πελαγίας, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος.

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, ο δρόμος αποκόπηκε, λόγω κατολίσθησης στις 16 Ιανουαρίου. Έκτοτε, η κυκλοφορία γίνεται μέσω Καραβά αυξάνοντας κατά πολύ την απόσταση μεταξύ Αγίας Πελαγίας και Ποταμού, καθώς και μέσω περιοχής «Καλαμίτσι» και «Αγίας Αναστασίας», δυο δρόμων δύσβατων και αγροτικών που είναι απαγορευτικοί, τόσο για τη διέλευση μικρών χωρίς τετρακίνηση οχημάτων, όσο και για οχήματα μεγάλου όγκου όπως λεωφορεία, βυτιοφόρα, φορτηγά κτλ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οικισμός της Αγίας Πελαγίας να έχει αποκοπεί από την ενδοχώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό της περιοχής ενόψει της τουριστικής περιόδου του Πάσχα και του καλοκαιριού. Επιπλέον, στην περιοχή του Ποταμού βρίσκεται το νοσοκομείο του νησιού και η πρόσβαση των ασθενών από την Αγία Πελαγία είναι εξαιρετικά δύσκολή, με τις επείγουσες διακομιδές να γίνονται αποκλειστικά από το λιμάνι της Αγίας Πελαγίας με ταχύπλοα. Επιπλέον οι περισσότεροι γιατροί που υπηρετούν στο νοσοκομείο κατοικούν στην Αγία Πελαγία, καθιστώντας την πρόσβασή τους στο νοσοκομείο δυσχερέστατη. Τέλος, στον οικισμό στεγάζεται και το νηπιαγωγείο του βόρειου τμήματος του νησιού. Τα νήπια είναι αναγκασμένα να έρχονται από απομακρυσμένες περιοχές και να πρέπει να διανύσουν μια δυσβάστακτη και επικίνδυνη, σε ορισμένα σημεία, διαδρομή, προκειμένου να φτάσουν στο σχολείο τους.
Καταλήγοντας, ο Βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών και Εσωτερικών τι πρόκειται να πράξουν, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα το οδικό δίκτυο στην επαρχιακή οδό Ποταμού – Αγ. Πελαγίας.

Η Ερώτηση του Κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:

"Λόγω κατολίσθησης που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 16ης Ιανουαρίου στην περιοχή της Γάλανης στην επαρχιακή οδό. Ποταμού – Αγ. Πελαγίας, η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς Αγ. Πελαγία γίνεται προσωρινά, μέσω Καραβά, αυξάνοντας κατά πολύ την απόσταση μεταξύ Αγίας Πελαγίας και Ποταμού, καθώς και μέσω περιοχής «Καλαμίτσι» και «Αγίας Αναστασίας», δυο δρόμων δύσβατων και αγροτικών που είναι απαγορευτικοί, τόσο για τη διέλευση μικρών χωρίς τετρακίνηση οχημάτων, όσο και για οχήματα μεγάλου όγκου όπως λεωφορεία, βυτιοφόρα, φορτηγά κτλ.
Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκοπεί ο παραθαλάσσιος οικισμός της Αγίας Πελαγίας από το οδικό δίκτυο επικοινωνίας με την ενδοχώρα Η οδική αποκοπή της Αγίας Πελαγίας, της περιοχής που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης στο νησί και διαθέτει πάνω από 1500 κλίνες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ισοδυναμεί με καταστροφή, ενόψει της τουριστικής περιόδου του Πάσχα και του καλοκαιριού. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, καθώς πολλές κρατήσεις απειλούνται με ακύρωση. Επιπλέον ο οικιακός και επαγγελματικός ανεφοδιασμός γίνεται με δυσχέρεια, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε φορτηγά και βυτιοφόρα. Πέρα όμως από τις τουριστικές επιπτώσεις, στην περιοχή του Ποταμού βρίσκεται το νοσοκομείο του νησιού και η πρόσβαση των ασθενών από την Αγία Πελαγία είναι εξαιρετικά δύσκολή, με τις επείγουσες διακομιδές να γίνονται αποκλειστικά από το λιμάνι της Αγίας Πελαγίας με ταχύπλοα. Επιπλέον οι περισσότεροι γιατροί που υπηρετούν στο νοσοκομείο κατοικούν στην Αγία Πελαγία, καθιστώντας την πρόσβασή τους στο νοσοκομείο δυσχερέστατη. Τέλος εκτός του νοσοκομείου, στον οικισμό στεγάζεται το νηπιαγωγείο του βόρειου τμήματος του νησιού και κατοικούν τουλάχιστον 170 οικογένειες. Τα νήπια που έρχονται από απομακρυσμένες περιοχές πρέπει να διανύσουν μια δυσβάστακτη και επικίνδυνη, σε ορισμένα σημεία, διαδρομή.
Επειδή είναι κρίσιμο να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο άμεσα για όλους αυτούς τους λόγους,
Επειδή δεν είναι δυνατόν ο οικισμός να παραμείνει χωρίς οδικό δίκτυο ενόψει τουριστικής περιόδου,
Επειδή δεν είναι εικόνα για τα νησιά μας εν έτει 2019,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί
Τι πρόκειται να πράξουν, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα το οδικό δίκτυο στην επαρχιακή οδό Ποταμού – Αγ. Πελαγίας";