Επίσκεψη του νέου Προεδρείου του ΟΕΕΣ στον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων

oees nison

Ενημέρωση για θέματα της Σαλαμίνας

Το νεοεκλεγέν Προεδρείο των Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, στο γραφείο του, τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αφού τους καλωσόρισε, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους, τόνισε δε ότι η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων θα είναι δίπλα τους, με την πόρτα και τα τηλέφωνα του ίδιου πάντα ανοικτά, όπως και στο παρελθόν, άλλωστε, για την επίλυση κάθε δίκαιου αιτήματός τους. Η Σαλαμίνα είναι ένα υποβαθμισμένο νησί με πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν από την αδιαφορία και την αυθαιρεσία, διαχρονικά.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση. Ο κ. Χατζηπέρος τους ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει κάνει ενάντια στη δημιουργία νέων ναυπηγείων στην Κυνόσουρα όπως προτείνεται στο Master Plan της ΟΛΠ ΑΕ – COSCO για το λιμάνι του Πειραιά. Για το θέμα αυτό και κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη, συνεκλήθη σύσκεψη την προηγούμενη βδομάδα στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Την ερχόμενη βδομάδα, ο κ. Χατζηπέρος θα συμμετέχει και στο ΚΑΣ που θα πραγματοποιηθεί για το ίδιο θέμα ενώ θα συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη στο ΥΠΠΟ παρουσία και των Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Απώτερος Σκοπός μας είναι η προάσπιση, ανάδειξη και προβολή του Αρχαιολογικού Χώρου – Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στη συνέχεια, τέθηκε το θέμα των κουνουπιών για το οποίο ο κ. Χατζηπέρος ενημέρωσε ότι έχει υπογραφεί τριετής σύμβαση έτσι ώστε οι εφαρμογές των ψεκασμών για την κουνουποκτονία να ξεκινήσουν έγκαιρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τους τόνισε, επίσης, ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι σταθερά αντίθετη στην δημιουργία οιωνδήποτε οχλουσών δραστηριοτήτων αλλά το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει περαιτέρω δράσεις και παρεμβάσεις πλέον της αρνητικής ψήφου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αναφορικά με την λειτουργία του Κ.Υ. –αν και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής– κάνουμε συνεχείς παρεμβάσεις για την επαρκέστερη στελέχωσή του προκειμένου να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του νησιού.

Η εποικοδομητική συζήτηση συνεχίστηκε με το πολύ σοβαρό θέμα των κατολισθήσεων. Έχει ληφθεί μέριμνα προκειμένου να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες ώστε στη συνέχεια να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Δυστυχώς, όμως, οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες…

Επίσης, το έργο του βιολογικού καθαρισμού των Σεληνίων και Αμπελακίων προχωράει κανονικά και πρόκειται να αποδοθεί λειτουργικός μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Ενώ αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να ξεκινήσουν και οι εργασίες επισκευής του δικτύου αποχέτευσης στα Παλούκια
Αναφορικά με το έργο των ομβρίων, απαιτείται σωστός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΥΔΑΠ, COSMOTE, κλπ.) διότι περνάει από ένα πολυσύχναστο κομμάτι δημιουργώντας μεγάλη όχληση σε κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη βδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης θα συγκαλέσει σύσκεψη ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Σταθερή πολιτική της Π.Ε Νήσων είναι η αυτονομία και η επάρκεια των αθλητικών υποδομών σε όλα τα νησιά και την Τροιζηνία, που αποτελούν ιδιαίτερο κομμάτι της Περιφέρειας. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται στο νησί της Σαλαμίνας άλλα 4 έργα (ήταν 5 στο σύνολό τους αλλά ολοκληρώθηκε το Κλειστό Γυμναστήριο Σαλαμίνας «Νίκος Γραμματικός») που αφορούν αθλητικές εγκαταστάσεις. Σε εξέλιξη είναι η αναβάθμιση και βελτίωση του γηπέδου των Αμπελακίων, πρ. 520.000€ ενώ ακολουθούν το Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας, πρ. 460.000 € και 2 κλειστών γηπέδων πρ.1.200.000 ευρώ.
Τέλος, σχετικά την εκτελούμενη οδοποιία, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα κατά την εκτέλεση των εργασιών λόγω του εργολάβου των συνδέσεων του Δήμου. Γι’ αυτό απαιτείται σωστός συντονισμός και καλή συνεργασία με την Τροχαία, τον Δήμο αλλά και τους πολίτες. Ο Αντιπεριφερειάρχης προκειμένου να κάνει τις κατάλληλες επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους έχει προγραμματίσει επιτόπια αυτοψία αύριο 1 Φεβρουαρίου με κλιμάκιο υπαλλήλων των Τεχνικών Υπηρεσιών.